Houses overtuigt en is klaar voor Lowlands Houses overtuigt en is klaar voor Lowlands

Silje Nes helaas nog ongeorganiseerde chaos van instrumenten

, Tekst: Tim Arets / Foto's: Esmeé Ottema

Houses overtuigt en is klaar voor Lowlands

Silje Nes helaas nog ongeorganiseerde chaos van instrumenten

Tekst: Tim Arets / Foto's: Esmeé Ottema ,

Nijmegen is voor de band Houses niet nieuw. Ze speelden het voorprogramma van Dazzled Kid in Doornroosje en stonden een paar maanden geleden nog op de-Affaire. Ze waren afgelopen weekend terug, met een debuutplaat. Merleyn kreeg het nieuwe album Clean Life voorgeschoteld. 

Silje Nes helaas nog ongeorganiseerde chaos van instrumenten

Nijmegen is voor de band Houses niet nieuw. Ze speelden het voorprogramma van Dazzled Kid in Doornroosje en stonden een paar maanden geleden nog op de-Affaire. Nu zijn ze terug, met een debuutplaat. Vanavond krijgt Merleyn het nieuwe album Clean Life voorgeschoteld.

Voordat Houses aan de slag kan, is het tijd voor Silje Nes. Deze Noorse singer-songwriter kenmerkt zich door ook multi-instrumentalist te zijn. Na een half uur te zijn uitgelopen, begint ze al knielend. Het lijkt alsof er iets mis is met een van haar effectpedalen, maar ze blijkt al begonnen te zijn. Op de grond liggen een keyboard en een gitaar. Ze speelt kleine stukken en maakt daar samples van. Dit doet ze gedurende een lange tijd, waardoor de spanningsboog nogal daalt. Haar gitaarspel komt vaak ook niet boven de regengeluiden uit die ze afspeelt en nadat ze klaar is met het nummer, wordt het applaus door haar stoïcijns genegeerd.

Bij het derde nummer worden de drummer en de bassist aangekondigd. De drummer bespeelt daarnaast ook de accordeon, xylofoon en toetsen. De bassist is daarnaast ook violist. Silje Nes maakt achtergrondmuziek en de nummers zijn nog niet volwaardig.  Ze toont pas ballen bij het een na laatste nummer van de show, dat helaas eindigt met een ongeorganiseerde chaos van instrumenten die lukraak door elkaar speelt.

Dan is het tijd voor Houses. In tegenstelling tot Silje Nes begint deze groep meteen te spelen. Het eerste nummer spelen ze volledig in het donker, met een  tweestemmige zang die goed tot zijn recht komt door het contrast van de vrouwen- en de mannenstem. Na de opbouw van het nummer volgt een knallende drumpartij, waardoor het nummer volledig de aandacht van het publiek grijpt. Het is te zien dat Houses hard heeft gewerkt in de oefenruimte. De live-presentatie klopt voor de volle honderd procent en de band is op het podium een overtuigend geheel geworden. Iedereen is goed op elkaar ingespeeld en heeft iets unieks dat de aandacht vasthoudt. De single Stay With Me wordt door een aantal mensen uit het publiek meegezongen en ook dit nummer is live uitgewerkt met een strakke solo ertussendoor. Alle bandleden zingen aan het einde van het nummer, wat het nummer extra kracht geeft. De nummers bouwen op naar een climax en zitten strak in elkaar, wat alleen maar veel goeds kan betekenen voor de cd.

De band heeft misschien wel een van de beste zangeressen die Nederland kent en ze zingt dan ook met haar prachtige eigen geluid zuiver en oprecht. De instrumenten zorgen samen voor een breed geluidspalet. Houses heeft een repertoire opgebouwd om een uur te knallen, zonder daarbij strakheid uit het oog te verliezen. Deze band is in topvorm en klaar voor grote festivals als Lowlands.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland