Cheveu en Zea maken er geen dansfeest van

Avond vol geslaagde chaotische electro punkrock

Tekst: Erik Nijsten / Foto's: Archief ,

Een doorsnee woensdagavond in de Onderbroek wordt door Zea en Cheveu omgetoverd tot een avond vol chaotische electropunk met pakkende melodieën. Twee geslaagde optredens, maar een waar dansfestijn bleef uit.

Avond vol geslaagde chaotische electro punkrock

Een doorsnee woensdagavond in de Onderbroek wordt door Zea en Cheveu omgetoverd tot een avond vol chaotische electropunk met pakkende melodieën. Twee geslaagde optredens, maar een waar dansfestijn bleef uit.

Het van oorsprong Amsterdamse Zea begon ooit als een band met vijf leden. Inmiddels bestaat de band alleen nog uit Arnold de Boer. Het verlies van zoveel bandleden zou veel bands in de koude kleren zijn gaan zitten, maar bij Zea is precies het tegenovergestelde gebeurd. Het geluid dat de band ten tijde van het debuut Kowtow To An Idiot liet horen is de laatste jaren steeds spannender en interessanter geworden. De toegankelijke indiepop is ingewisseld voor dansbare electro punkrock. Een goed voorbeeld hiervan is het laatste wapenfeit van Zea, de lp The Beginner waar vrolijke electrodeuntjes en pakkende gitaarrifjes samensmelten op Afrikaanse ritmes.

In zijn uppie op het podium weet Arnold de Boer met veel enthousiasme en droge humor live zeker te boeien. Het is geweldig om te zien hoe hij zelf helemaal opgaat in zijn nummers. Met zichtbaar plezier werkt hij zich moeiteloos door een afwisselende set heen. Het overgrote deel van de nummers hebben lekker dansbare ritmes, maar er is er ook ruimte voor een aantal rustige momenten. Op die momenten is de invloed van The Ex, waar Arnold de Boer ook zanger/gitarist van is, goed hoorbaar.  

Het Franse trio Cheveu tapt uit een iets meer noise en psychedelisch georiënteerd vaatje. Het gevolg is dat er een chaotische mix van electrodeuntjes gecombineerd met Arabische, psychedelische en pakkende melodieën. Deze interessante mix resulteerde in de onlangs verschenen plaat 1000 en ook live komt de vrolijke chaos goed uit de voeten.

Vanaf de eerst minuut wordt duidelijk dat Cheveu er live flink tegenaan gaat. In een hoog tempo worden  de nummers de Onderbroek ingejaagd. Muzikaal gezien wordt je door de Fransen alle kanten op gesmeten. Jaren tachtig wave, ouderwetse punk, Beatles achtige gitaardeuntjes, alles komt voorbij. Door het hoge tempo zit je als toeschouwer in een muzikale achtbaan die alle uiteinden van het muzikale spectrum passeert. Hoewel het geluid tijdens het optreden van Cheveu af en toe totaal ontspoort in complete chaotische herrie, is het optreden een feest om naar te kijken en te luisteren. Helaas blijft het enorme dansfeest die je bij de muziek van zowel Cheveu als Zea verwacht een beetje uit.