Red Ribbon Rock brengt vier bijzondere bands naar Willemeen

'Grootmoeders huiskamer' het decor voor kunst en popmuziek

Tekst: Fred Hubers / Foto's: Bernard Bodt ,

Red Ribbon Rock is een organisatie die kunst, popmuziek en een magazine op een entertainende manier inzet om jongeren te laten nadenken over hiv en onveilige seks. In Willemeen in Arnhem organiseerden ze een festival met een expositie en vier bands: The Gospel, Paper Tiger, The Kik en The Phantom Four & The Arguido.

'Grootmoeders huiskamer' het decor voor kunst en popmuziek

Red Ribbon Rock is een organisatie die kunst, popmuziek en een magazine op een entertainende manier inzet om jongeren te laten nadenken over hiv en onveilige seks. Deze avond hebben ze een festival in Willemeen in Arnhem georganiseerd met een expositie en vier bands.

Rond 20.15 staat The Gospel al op het podium. Voor veel mensen is dit kennelijk te vroeg want de zaal is niet echt gevuld. Hun mix van sixties soul, funk en rock doet me altijd denken aan de Spencer Davis Group. Vanavond spelen ze een broeierige en uitbundige set van een dik half uur. Hoogtepunt is het laatste nummer met veel tempo- en sfeerwisselingen. The Gospel stelt je nooit teleur.

Direct daarna staat Paper Tiger uit Utrecht al klaar om met zijn tweeën een akoestische set te spelen. Zonder band ditmaal, en misschien is dit de oorzaak van het opvullen van de ruimte tussen de onstuimige folkliedjes met oeverloze verhalen die soms droogkomisch leuk zijn, en andere keren enorm flauw zijn. De twee zanger-gitaristen komen sympathiek over op het podium en Cynthia is eigenlijk gewoon een heel mooi liedje. Toch is een set van veertig minuten te lang voor de meligheid van het Paper Tiger duo.

Uptempo merseybeat is het genre van The Kik. Deze band is ontstaan uit de resten van onder andere The Madd en Mark & The Spies. Laatstgenoemde blonk uit in sixties liedjes met gouden melodieën. Helaas zijn die bij The Kik niet in groten getale aanwezig. Wie sixties pop wil maken moet het gewoon simpel en catchy houden. Bij The Kik doen ze te vaak aan eigengereide akkoordenwisselingen waardoor de liedjes je net niet pakken, enkele positieve uitzonderingen daargelaten. Dat juist de cover Fortune Teller met een pittige gitaarsolo een van de hoogtepunten is, spreekt boekdelen.

Dan Phantom Four & The Arguido. Het zijn twee verschillende werelden, de surfmuziek en Rudeboy (The Arguido), en ze komen maar zelden bij elkaar. De Phantom Four is een geweldige band en The Arguido een unieke performer, maar 1 plus 1 is niet altijd 3. Op de momenten dat het wel lukt, zoals bij de prachtsingle Gun On My Temple, is het genieten. Phantom Frank, vroeger bekend van de Treble Spankers, is als vanouds de showman op het podium. The Arguido zweept met zijn energie de band steeds weer op. Maar songs om de combinatie tot bloei te laten komen, zijn er nog niet genoeg.

Al met al toch een bijzondere avond. Op 3 juni is er weer een Red Ribbon Rock avond in Willemeen. En breng dan ook een bezoekje aan de expositie.