Drift festival: "Underground-insteek in combinatie met dansbaar jasje"

Winnaar dichtwedstrijd bekend

Tekst: Iris Datema / Foto's: Via organisatie ,

Ruim acht maanden voorbereiding, drie podia, achtentwintig artiesten, zes acts, drie drankstands 150 medewerkers en vrijwilligers en naar verwachting 2500 bezoekers. Nog vijf nachtjes slapen en dan is het zover: Drift Festival is AAN! 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen gaat in gesprek met Brent Roozendaal. "De winnaar van de dichtwedstrijd is inmiddels bekend."

Winnaar dichtwedstrijd bekend

 

Ruim acht maanden voorbereiding, drie podia, achtentwintig artiesten, zes acts, drie drankstands 150 medewerkers en vrijwilligers en naar verwachting 2500 bezoekers. Nog vijf nachtjes slapen en dan is het zover: Drift Festival is AAN!

Na ruim acht jaar opmars te hebben gemaakt in het plaatselijke clubcircuit komt er op 21 mei eindelijk een outdoor festival.
We zijn in principe het eerste underground dance festival van Nijmegen met deze omvang en met een dergelijk groots programma. Samen met Diede van Overbeek en Matthijs Theben Terville hebben we de laatste acht maanden snoeihard gewerkt om er iets geweldigs van te maken. We zijn een sterk team en dat voelt bijzonder.

De keuze voor Nijmeegs cultuurerfgoed De Vasim was snel gemaakt.
Ik denk dat De Vasim één van de mooiste locaties is van Nederland. Het ademt industrie uit, de energiecentrale en de oude gebouwen eromheen zijn een decor waar iedere organisatie van kan dromen. De underground sfeer zie je, voel je en proef je overal om je heen als je er staat. Daarnaast kunnen we bij De Vasim bouwen aan een prachtig festival dat op de langere termijn de ruimte heeft om geleidelijk te groeien.

Op muzikaal gebied kunnen bezoekers van Drift Festival zoals gebruikelijk veel diepe techno, house, dubstep, electronica en disco verwachten.
Dit jaar hebben we echter wel iets meer de diepte opgezocht. Het zijn actuele artiesten die vooral bij liefhebbers favoriet zijn. Het programma is breed opgezet en heeft een underground-insteek in een zeer dansbaar jasje. Voor mensen met een open mind wordt het een zeer interessante dag.

De inbreng van Nijmeegs talent is één van de speerpunten van Drift Festival. Artiesten als Steve Mensink, Roger Gerressen, Jocelyn Abell, Falling Dreams en Onionboy (a.k.a. Darko Esser) zullen deze dag hun muzikale kunsten ten gehore brengen.
Steve Mensink heeft alles in zich om een hele grote te worden. Zijn muziek is erg eigen en toegankelijk. Bovendien is hij nog jong. Zijn releases worden al opgepikt en we verwachten veel van hem. Ook Roger Gerressen en Jocelyn Abell hebben een heel eigen geluid ontwikkeld. Ze doen geen concessies en hebben momenteel veel aandacht met betrekking tot het nieuwe ESHU collectief. Binnenkort zal hun eerste release op Wolfskuil Records verschijnen. Naast een scala aan plaatselijk talent zullen ook artiesten als Pitto,  Cari Lekebusch, Cassy, Conforce, Joel Mull en Shed een aantal zeer bijzondere shows neerzetten. 

Het eerste Drift Festival is tevens gezegend met een uitgebreid cultuurprogramma. Binnen het thema Drift Dicht zullen diverse acts een prominente plaats krijgen op het festivalterrein. Poëzie, street art, beeldende kunst, performance en publieksparticipatie zijn de kenmerken waarin dit tot uiting komt.
De organisatie van Drift Festival heeft, in samenwerking met stadsdichter Dennis Gaens, een bijzondere poezie-prijsvraag uitgeschreven. Deelnemers werden uitgedaagd om een eigen variatie te maken op de eerste zin van Gaens' gedicht Drift is een haai In maatpak. De winnaar van de wedstrijd is het duo Thomas Lansink en Thijs Besselink. Zijn gedicht wordt tijdens het festival voorgedragen, verschijnt in T-shirtvorm op de rug van de medewerkers en als klap op de vuurpijl zal het gedicht ter inspiratie worden gebruikt door de op het festival aanwezige kunstenaars. 

Drift Festival moet een beleving zijn. We hebben een concept bedacht waaraan het hele cultuurprogramma wordt gekoppeld. Mensen worden uitgedaagd om mee te doen, maar wel op een leuke, ontspannende en vrijblijvende manier. En met steun van de Gemeente Nijmegen hebben we dit uiteindelijk tot stand kunnen brengen. Ook op culinair gebied hebben bezoekers niets te klagen. Er komt een stand met divers, duurzaam, biologisch en erg lekker eten.