Albumpresentatie Okieson is intiem feestje

Voorprogramma Roel Smeets verrast met eigenzinnige liedjes

Tekst: Bouke Scheurwater / Foto’s: Rianne Luiten ,

De Nijmeegse band Okieson presenteerde afgelopen zaterdag het nieuwe album Some One 'n Some Want, opgenomen in Nashville. Het werd een intiem feestje met een verrassend voorprogramma.

Voorprogramma Roel Smeets verrast met eigenzinnige liedjes

De Nijmeegse band Okieson presenteert vanavond het nieuwe album ‘Some One 'n Some Want’, opgenomen in Nashville. Het voorprogramma wordt verzorgd door singer-songwriter Roel Smeets.

Het is iets over negenen in het SSN gebouw in Nijmegen-Oost. Singer-songwriter Roel Smeets van de ter ziele gegane band The Vlegels komt op, zonder aankondiging. Een half uur eerder stond hij nog tegen de deurpost van de ingang geleund, biertje zo schuin in z'n hand dat het er nog net niet uitliep. Wat komt deze eenling hier doen? Nou, liedjes zingen dus, en mooie liedjes. In enkele seconden weet hij de aandacht van de zaal naar zich toe te trekken en laat deze gedurende alle acht songs niet meer los.

Met een dijk van een stem en lekkere gitaarloopjes brengt hij liedjes die vooral zijn geïnspireerd op zijn eigen leven. Verliefdheid, de overweldigende schoonheid van de natuur, alles wat hij meemaakt lijkt hij om te kunnen zetten in boeiende gitaarliedjes die je raken. Songs als In Pieces gaan recht door je hart en ook het droevige, bijna melodramatische One Way Or Another weet het publiek in vervoering te brengen. Tussen de nummers door blijkt hij dan ook nog eens een flinke droogkloot te zijn die ongegeneerd zegt wat er in hem op komt. Roels Smeets heeft een enorme présence, en moet haast wel geboren zijn op het podium.

De Nijmeegse country-noirband Okieson speelt met zijn cd-presentatie een thuiswedstrijd. Het publiek bestaat voor een belangrijk deel uit familie en vrienden, waardoor het optreden van het begin af aan een intiem feestje is. Gelukkig voor de aanwezige fans wordt er ook gewoon ouderwets gerockt. De band opent met het vrolijke Famous Man en speelt daarna Too Many Times, waar zanger Sebastiaan van Bijlevelt zijn zangkwaliteiten pas echt laat horen. Het meer gevoelige nummer All My Mother’s Children brengt het contact met de zaal tot stand.

Elk applaus is vanaf nu harder dan het vorige. Het melancholische maar toch verheffende Fix Me Up zou je eigenlijk liever op een buitenpodium in de zon willen horen, maar komt toch goed tot zijn recht in de kleine ruimte. Bij de titelsong van het nieuwe album Some One 'N Some Want voegen de akkoorden van Johan Janssen’s pedal steel een fijne donkere countryfeel toe aan de meeslepende zangpartijen. Het nummer Lipstick And Menthol Cigerettes neemt het publiek mee naar de verloren liefde, en Achin Of Instead komt goed tot zijn recht in de aanwezige huiskamersfeer. Het tempo komt weer terug met Eating Crow, waarbij de opzwepende gitaarriffs tot dansen aansporen. Dan volgt het zoete Everyday, "opgedragen aan al onze vriendinnetjes". Traditiegetrouw sluit de band af met een track in wording van het volgende album. De band heeft er duidelijk plezier in om Girl Like You al jammend tot een mooi en energiek einde te brengen. Okieson heeft een prima album afgeleverd en bewijst dat de muziek ook op het podium goed tot zijn recht komt.