25 jaar de-Affaire: wederom 25 nieuwe namen!

Aucan, Graveyard, Roy Santiago en nog veel meer bevestigd!

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Op deze prachtige lentedag in mei, maakt festival de-Affaire weer 25 nieuwe namen bekend! Zoals het Nederlandse Houses dat onlangs nog op Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen stond, Roy Santiago en een heel speciale openingsact die op zaterdagmiddag 16 juli het festival opent! Lees snel verder!

Aucan, Graveyard, Roy Santiago en nog veel meer bevestigd!

Op deze prachtige lentedag in mei, maakt festival de-Affaire weer 25 nieuwe namen bekend! Zoals het Nederlandse Houses dat onlangs nog op Club 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen stond, Ólafur Arnalds, Roy Santiago, Shaking Godspeed en nog veel meer! Ter ere van de 25e editie wordt het festival dit jaar op zaterdagmiddag 16 juli geopend door Jamie Woon!

Aucan
Dit drietal uit het Italiaanse Brescia was een van de parels op het jaarlijkse Eurosonicfestival in Groningen. Net als hun landgenoten van Zu, experimenteren de heren er graag op los. Ze produceren een muur van geluid  waarbij beukende drums en gierende gitaren worden afgewisseld met knetterende elektronica. Aanrader voor liefhebbers van Holy Fuck, A Place to Bury Strangers en And So I Watch You From Afar.

Benton
Rijzende ster Benton heeft releases op onder andere Biscuit Factory en BoxClever, maar is vooral bekend via N-Type’s Wheel & Deal label. Bentons sets bestaan uit een flinke portie old school dubstep doorspekt met 8-bit-beats waarin hij zichzelf transformeert tot een keiharde Super Mario.

Blues Brother Castro

Na vijf jaar stilte verscheen dit jaar ‘out of the blue’ het derde album Out on the Beach op het Excelsior-label. Op dit album hoor je Blues Brother Castro in topvorm: aanstekelijke en opzwepende nummers met Pixies-achtig gitaarwerk en de stemmen van gitarist/zanger Leon Caren en bassist/zangeres Mila van der Wall. Heel fijn dat ze terug zijn en nog fijner dat ze op de-Affaire staan!

Charlie Jones’ Big Band
Jan Verstraeten en Joris De Bock spelen bluesrock en country uitgevoerd op drum en gitaar. Als je de heren niet op het podium zou zien staan, zou je denken dat het twee doorleefde veertigers zijn. De stem van gitarist/zanger Jan Verstraeten klinkt gruizig als die van Tom Waits, waar Charlie Jones' Big Band sowieso aan doet denken. Het Nederlandse label Quadrofoon Records bracht het album Wash The Dirt Off These Hands onlangs uit op vinyl.

Dagoba
De jonge Franse band Dagoba staat bekend om de strakke moderne metal vol afwisseling, melodie, verfrissende arrangementen en pakkende riffs. Niet alleen op plaat, maar zeker live een aanrader, ook voor fans van Killswitch Engage, Fear Factory, Machine Head en Gojira.

Mike Dehnert
Deze jonge Berlijner produceert al enkele jaren op zijn eigen ‘Fachwerk’-label. Zijn debuut Framework verscheen enkele maanden geleden via het Nederlandse label Delsin Records. Framework is een van de betere techno-albums van dit jaar vol met rauwe, no nonsense techno en af en toe ook dubtechno en af en toe wat experiment.

Eefje de Visser
De charmante en eigenzinnige Eefje de Visser bracht dit jaar haar debuutalbum De Koek uit, een kleurrijk album vol bijzondere Nederlandstalige liedjes. De zangeres uit Zuid-Holland is een van de nieuwe sterren aan het singer-songwriter-firmament.

Graveyard
Graveyard, verrezen uit de as van de Zweedse stonerband Norrsken, bracht onlangs zijn tweede langspeler Hisingen Blues uit. Dit album staat vol jaren zeventig rock, psychedelica, blues, prog en soul. Graveyard is een absolute aanrader voor iedere zelfverklaarde rockliefhebber.

Houses
Debuteren bij DWDD en op sleeptouw worden genomen door Tjeerd Bomhof tijdens zijn Dazzled Kid tournee; het gaat de Amsterdamse band Houses voor de wind. Dit vijftal is naar eigen zeggen geïnspireerd door bands als Broken Social Scene en Feist. Onder aanvoering van de hemelse stem van Ella van der Woude is Houses een van de nieuwkomers van 2011.

Jamie Woon
Zwoel, sexy en swingend viert de-Affaire haar 25ste verjaardag met de opener van de-Affaire 2011: Jamie Woon. Deze jonge Londense producer is gezegend met een prachtige soulstem. Hij maakt naar eigen zeggen ‘groove-based vocal-led music’, en met zijn zang trok hij enkele jaren geleden al de aandacht. Debuutplaat Mirrorwriting verscheen dit voorjaar en is een pareltje vol overheerlijke soul, r&b, elektronica en dubstep.  

MDC – Millions of Dead Cops
Sinds 1979 is Millions of Dead Cops (MDC) een klinkende naam in het hardcore punkgenre. Net als bevriende bands als Jello Biafra en Dead Kennedys spelen de heren hyperenergieke punkrock voorzien van politiek bewogen teksten. In 2004 speelden deze Amerikanen al eens op het Valkhof Park, dit jaar zullen ze het Waalpark platrocken.

Obeah
De jonge honden van Obeah, afkomstig uit Nijmegen, brengen al jaren een ode aan de old school deathmetal. Denk brutaal, hard en genadeloos, beïnvloed door bands als Bolt Thrower, Six Feet Under, Vader en Obituary; om een band als Obeah kun je als metal- en hardrockliefhebber niet heen!  

The Ocean
Het Duitse collectief rondom opperhoofd Robin Staps grossiert in brute Neurosis-achtige ‘postcore’ met epische (post)rock, metal en dromerige bijna hypnotiserende soundscapes, piano’s, strijkers en cleane vocalen.

Ólafur Arnalds
De jonge IJslandse componist en muzikant Ólafur Arnalds is dit jaar ‘artist in residence’ op festival de-Affaire. Hij verblijft drie dagen in Nijmegen en zal op die dagen muziek componeren samen met het publiek! Naast twee intieme optredens in het Besiendershuis, geeft hij op zondagmiddag een optreden op de-Affaire in de Ruïne. Met minimalistische pianopartijen, strijkers en fluisterzachte elektronica weet Arnalds de interesse van een breed publiek te wekken. Een echte aarnrader voor liefhebbers van componisten als Schönberg, Chopin, Pärt en stijlgenoten als Hauschka, Nils Frahm, Greg Haines en Max Richter.

Pop Up Animal Kids
De vier jonge gasten van Pop Up Animal Kids uit Den Haag gaan altijd gekleed in de kleuren van speelgoed en staan garant voor “A Soul Shake Down Party”. Ze laten zich beïnvloeden door onder andere The Black Keys en The White Stripes en dit is ook een beetje te horen in hun geluid.

Retro Stefson

Retro Stefson begon enkele jaren geleden op de middelbare school van Reykyavik, en groeide al snel uit tot een van de hipste bands van IJsland. School zit erop, dus nu hebben ze tijd om de rest van de wereld te veroveren. Retro Stefson maakt een dansbare mix van disco, pop, latin en rock, met teksten in het IJslands, Engels, Frans en Portugees. Absolute aanrader voor liefhebbers van bands als The Whitest Boy Alive, The New Wine en Kakkmaddafakka.

Radio Moscow
Deze jonge twintigers uit Iowa maken muziek alsof ze dit in de jaren ‘70 ook al deden. Ze klinken als een soort kruising tussen Black Sabbath, Hawkwind, Iron Butterfly en Wolfmother. Psychedelische rock doordrenkt met blues, strak gitaarwerk en zang van frontman Parker Griggs die wordt ondersteund door bassist Zach Anderson en drummer Cory Berry.

Roy Santiago
Liedjessmid Roy Santiago, woonachtig in Nijmegen, bracht dit jaar zijn derde langspeler uit. In tegenstelling tot zijn debuutalbum Mt.Ventoux klinkt zijn nieuwste plaat The Great Pretender opgewekt, energiek en met name vol want Roy doet het tegenwoordig samen met een band. Pakkende melodieuze popsongs in de traditie van The Kinks, Teenage Fanclub en The Animals.
 
Steak Number Eight
Deze jonge Belgische gasten staan garant voor een stevig portie postrock en -metal. Hun album All is Chaos werd opgenomen onder leiding van Mario Goossens van Triggerfinger en is sinds kort ook uit in Nederland. Geïnspireerd door bands als Isis, Neurosis, Pelican en Red Sparowes, denderen en donderen de heren er goed op los.

San Soda
Doordeweeks is hij Nicolas Geysens maar in het weekend heet hij San Soda. De ster van deze 23-jarige is rijzende en hij is een van de beloftes van de Belgische housescene, in de traditie van Masters at Work en Chez Damier.

The Severed Limb
Deze jonge zeskoppige skiffle-band uit Londen is gewapend met accordeon, contrabas, wasbord, gitaren en drums en maakt hiermee een opzwepende mix van cumbia, ska, roots, folk, gypsy, en punk. Hun debuut-ep Woo Eee Ha Ha! is net uit en krijgt aardig wat airplay op BBC Radio.

Shaking Godspeed

Voormalig Bloody Honkies-gitarist Wout Kemkens besloot vorig jaar om zijn eigen weg te gaan en zijn ziel en zaligheid in een nieuwe band te stoppen. Samen met orgelkoning en bassist Paul Diersen en drummer Maarten Rischen bracht hij met Shaking Godspeed eind 2010 het debuutalbum Awe uit. Rauwe rock-‘n-roll doorspekt met blues, fijne jams en de zang van Kemkens maken Shaking Godspeed tot Oost-Neerlands rock-‘n-roll-trots!

Spokes
Dit Britse kwintet uit Manchester schakelt met alle gemak tussen hard en zacht en stijlen als postrock, rock, shoegaze, folk en slowcore. Grote kans dat zowel de geest van Bon Iver als Arcade Fire voorbij vliegt. De Engelse pers was lovend over Everyone I Ever Met, de tweede langspeler van de band die uitkwam op het Ninja Tune-label.

Traumahelikopter
De Groningense heren van Traumahelikopter maken garagepunk en doen dit zonder basgitaar maar wel mét stuwende drums, grommende gitaren en fuzzy zang. Zowel liefhebbers van de ‘nieuwe golf’ garage rock-‘n-rollbands als Ty Segall, Harlem, Nobunny, Black Lips als oude garagerockers die houden van Oblivians, The Gories en The Cramps kunnen zonder problemen met deze Traumahelikopter mee.

Vanderbuyst
In de geest van Thin Lizzy, UFO, Van Halen, Deep Purple en ZZ Top won het Brabantse trio Vanderbuyst in korte tijd veel zieltjes. Gierende solo’s, bewegende bossen haar en een heerlijke mix van klassieke rock, 70’s en 80’s rock en Britse heavy metal. Haarband in, strakke broek en gympen aan, let’s rock met Vanderbuyst.