Shaking Godspeed terug van vakantie Shaking Godspeed terug van vakantie

Na Nederland ook Frankrijk en Spanje voor de bijl

, Tekst: Tim Arets

Shaking Godspeed terug van vakantie

Na Nederland ook Frankrijk en Spanje voor de bijl

Tekst: Tim Arets ,

Het gaat goed met Shaking Godspeed. Begin dit jaar speelden ze op Eurosonic Noorderslag in Groningen, waar 3VOOR12 hen beloonden met een dikke 8,5. Daarna rondden ze hun Nederlandse clubtour af en nu is Shaking Godspeed terug uit het buitenland. De afgelopen weken tourden ze door Frankrijk en Spanje. We spraken met frontman Wout Kemkens, over alle tourgeweld en de komende festivals.

Na Nederland ook Frankrijk en Spanje voor de bijl

Het gaat goed met Shaking Godspeed. Begin dit jaar speelden ze op Eurosonic Noorderslag in Groningen, waar 3VOOR12 hen beloonden met een dikke 8,5. Daarna rondden ze hun Nederlandse clubtour af en nu is Shaking Godspeed  terug uit het buitenland. De afgelopen weken tourden ze door Frankrijk en Spanje. We spraken met frontman Wout Kemkens, frontman van Shaking Godspeed,  over alle tourgeweld en de komende festivals.

Jullie hebben met een drietal andere bands opgetreden in Nederland tijdens jullie clubtour. Hoe kwam dit tot stand?
“Onze boeker zag dat alle betrokken bands net een album uitbrachten. Daarom deden we een tour met zijn allen. Het idee was dat alle vier de bands varieerden in stijl en zodoende allemaal een ander publiek zouden trekken, en zodoende dat publiek te laten kennis maken met andere genres en bandjes. We hoopten dan dat mensen die bijvoorbeeld naar Charlie Jones Big Band gingen kijken, bleven hangen om ons te ontdekken. Dan heb je meteen weer nieuwe mensen die je muziek leuk vinden. Het versterkend effect had alleen beter gekund. In de praktijk merkte je gewoon dat mensen echt voor één band kwamen. Ik kijk er toch positief op terug, aangezien het erg gezellig was. Ik zou het zo weer doen, maar dan met wat minder bandjes.”

Hoe kijken jullie terug op deze clubtour?
“We vonden het erg leuk. De bandjes met wie we samenwerkten onbekenden voor ons, maar allemaal aardige mensen.  We hebben wel goede vrienden gemaakt en ook wel grappige dingen meegemaakt. Zo speelde Sunnpimp, een van de bandjes met wie we tourden, in Veenendaal. De zanger gaf toen een ode aan een meisje in het publiek en iedereen begon toen mee te zingen. Dat zijn van die dingen die je wel bijblijven.”

Na Nederland zijn jullie door Frankrijk en Spanje getourd. Hoe waren jullie ervaringen daar?

Wout steekt van wal over Franse zalen die vaak ook als wijnkelder dienen. “We hebben echt in grappige zalen gespeeld. Zo speelden we ook in een zaal waar echt nog een gokkast stond, een biljarttafel en wat eettafels. Deze hebben ze toen eerst weg moeten halen zodat wij er konden staan. Ook speelden we in een dorpje met vooral oude mensen. We waren echt bang dat er niemand langskwam, maar ‘s avonds kwamen er opeens punkers en rockers het zaaltje binnen en hebben we het aardig vol gekregen.”
 
“In Spanje hebben we  in Madrid gespeeld in een tangocafé en we hebben verder nog wat cafés en grote zalen gedaan. Tijdens carnaval speelden we ook en dan had je echt een handjevol mensen. Dat was jammer. Het mooiste van Spanje vond ik een avond in de buurt van de stad Valencia. We speelden in een rockclub. De barman was chagrijnig en vertelde dat woensdag sowieso geen goede avond was voor bandjes en dat juist die avond voetbalclub Valencia, tegen Barcelona speelde. Iedereen zou dus thuisblijven volgens hem om die wedstrijd te kijken. We hadden er dus weinig zin in en werden vervolgens totaal verrast toen opeens een minuut voor het optreden de zaal zowat helemaal vol begon te stromen. Mensen hadden soms 50 kilometer gereisd om ons te zien. De barman was achteraf opeens enorm vriendelijk en vroeg ons meteen wanneer we weer kwamen."

"Het mooie aan Frankrijk en Spanje vind ik toch wel de gastvrijheid en de gezelligheid. Mensen drinken nog wat na en praten met elkaar. Je wordt overal goed ontvangen en dat geeft een goed gevoel."

Terug in Nederland staat er een aantal mooie festivals op jullie lijst. Hoe komt het dat zoveel festivals jullie benaderd hebben?
Wout: “We zijn wel echt een live band. Je hoort ons weinig op de nationale radio en we hebben laatst bij De Wereld Draait Door gespeeld, maar dat doen wel meer bandjes de laatste tijd. We hebben ook niet echt radiohitjes, dus we zijn vooral bezig met steeds meer live spelen en daar goede reacties op krijgen. Dat werpt zijn vruchten af.”

Spelen jullie verder nog in Nederland?

“Ja, we gaan nog wat zaaltjes af en hopen misschien nog een soort tweede clubtourtje te doen. Hoe dat er allemaal uit gaat zien weten we nog niet. We gaan volgende week ook wat demo’s opnemen voor ons tweede album. Na het maken van AWE had ik even geen ideeën voor een nieuwe plaat, maar nu komen ze langzamerhand weer meer en meer naar boven. Misschien hebben we al een nieuwe plaat in december of januari als we in de zomer gaan opnemen, maar dat kan ik je natuurlijk niet beloven. Ik denk dat de plaat wel wat rauwer wordt dan deze.”

Shaking Godspeed is komende periode veelvuldig te zien op de Nederlandse podia en tevens zullen ze een aantal maal spelen in het voorprogramma van De Staat tijdens hun Machinery-tour in april.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland