Popsport werpt zijn vruchten af Popsport werpt zijn vruchten af

Bands kunnen terugkijken op een geslaagd optreden

, Tekst: Erik Jan Scholtens / Foto's: Bernard Bodt

Popsport werpt zijn vruchten af

Bands kunnen terugkijken op een geslaagd optreden

Tekst: Erik Jan Scholtens / Foto's: Bernard Bodt ,

Zondagmiddag was in Willemeen de regiofinale van Popsport. Een wedstrijd voor jonge, beginnende bandjes, die voor de wedstrijd onder hoede zijn genomen door onder meer leden van De Staat en Shaking Godspeed.

Bands kunnen terugkijken op een geslaagd optreden

Popsport is een landelijk initiatief waarmee beginnende bandjes de gelegenheid wordt geboden met een virtueel budget allerlei workshops in te kopen, waarin ze met gevorderde mensen uit de muziekwereld kunnen werken aan bijvoorbeeld hun zang en Engels, maar ook aan het voeren van goed management, boekingen en promotie.

Uit elke regiofinale gaan er twee bands door naar de landelijke finale, om daar te laten zien wat ze hebben opgestoken van de workshops. Naast de workshops krijgt iedere band ook een bandcoach en een studiodag  om eigen materiaal op te nemen.
In de Gelderse regiofinale nemen Dice, The Headaches, The White Belt, The White Carrots en Nameless het tegen elkaar op.

Met zijn zes man, past Dice maar net op het podium in Willemeen. De band lijkt nogal zenuwachtig, wat natuurlijk ook niet zo gek is. Na elk nummer lijkt er een zucht van verlichting door het kamp te gaan. Maar ondanks dat houdt Dice zich uitstekend staande. Vooral de heldere stem van de zanger springt eruit. De podiumpresentatie kan misschien nog wat beter, maar misschien is daar de muziek die ze maken ook niet naar. Het levert Dice in elk geval wel de publieksprijs op. Als beloning mag de band een workshop naar keuze kiezen.
Bij The Headaches ontbreekt het niet aan een podiumpresentatie, daar is duidelijk voldoende aandacht aan besteed. Zo hebben de bandleden een hele set meubels meegenomen om een huiselijke sfeer te creëren. Tijdens het optreden staat de zanger bepaald niet stil. Ook over die performance is nagedacht. Alleen is dat echter soms iets te veel van het goede en zit het soms tegen het overdreven aan. De jury beoordeelt de podiumpresentatie als ‘boeiend en fascinerend’. Mede daardoor weet The Headaches zich verzekerd van een plaats in de landelijke finale.

The White Belt maakt energieke rock. Het doet een beetje denken aan de jaren tachtig, aan de Smiths en The Who. De band heeft volgens de jury vandaag de beste bassist in huis. De jury roemt de bassist vooral om zijn swingende en inventieve akkoorden. Maar naast de goede bassist, is de band zelf ook op geen fout te betrappen.
Het trio van Nameless levert de beste drummer van deze regiofinale af. De vakjury noemt zijn ‘strakke spel en groovende view’ als beste punten. De leden van deze band zijn samen nog geen dertig jaar oud, maar weten al heel goed wat ze willen. Zo weinig mogelijk zang, zo min mogelijk melodie, gewoon gaan. Het publiek lijkt verrast door de hoeveelheid decibellen die deze drie kleine heren produceren en wordt hierdoor duidelijk aangestoken.

Het lijkt of The White Carrots met hun (stoner)rock á la Danko Jones, ondanks hun nog jonge leeftijd, al een tijdje meedraaien in het bandjescircuit. De riffs zijn hoogstaand en erg pakkend en verder staat de muziek ook als een huis. Ook bij de jury blijft dit niet onopgemerkt. Men vindt The White Carrots er het meeste uitspringen en daarom mag de band samen met The Headaches Gelderland vertegenwoordigen in de landelijke finale van Popsport op 8 mei in Amstelveen.
Concluderend kun je zeggen dat er genoeg talent en kwaliteit meedoet in de Gelderse variant van Popsport. De bands lijken allemaal wat opgestoken te hebben van de verschillende workshops en hun bandcoaches. Stuk voor stuk kunnen ze terugkijken op een geslaagde regiofinale!
Winnaars The White Carrots en The Headaches krijgen naast een plek in de landelijke finale ook een dag in de befaamde Utrechtse studio van Kyteman.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland