Knus instore optreden van De Staat bij Kroese Nijmegen Knus instore optreden van De Staat bij Kroese Nijmegen

Ter ere van de nieuwe plaat Machinery

, Tekst: Tim Arets / Foto's: Bart Notermans

Knus instore optreden van De Staat bij Kroese Nijmegen

Ter ere van de nieuwe plaat Machinery

Tekst: Tim Arets / Foto's: Bart Notermans ,

Het tweede album van De Staat, Machinery, is nu precies een week uit. En de band is er druk mee! Eerst voor 1800 man spelen in de Vereeniging, interviews houden, nog meer interviews houden en in veel cd-winkels spelen om die plaat te promoten. Zo gaven ze ook in Kroese afgelopen week een instore optreden en 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen was erbij.

Ter ere van de nieuwe plaat Machinery

Kroese Nijmegen is natuurlijk niet het grootste platform voor een optreden van De Staat, een band die in Nijmegen toch wel wat ogen en oren trekt. De meeste mensen moeten dus vooral genieten van het geluid deze avond. Een half uur van tevoren staat het namelijk al vol.

De band begint met Serial Killer. Een goed begin van de set waarbij de mensen niet zo laaiend enthousiast reageren als bij het begin van het concert in de Vereeniging. Waar ze in de Vereeniging bij hun opkomst al flink wat applaus binnen kregen, zullen ze het nu moeten gaan verdienen. Na het nummer laait er al wel applaus, wat betekent dat ze weten te overtuigen.

Het volgende nummer, I'm A Rat, zingt Torre erg hoog, wat hij erg knap doet. Tussen de nummers door praat de band over van alles en nog wat, er wordt nog even herhaald dat de cd maar 13 euro is in Kroese en dat hij daar ook daadwerkelijk te koop is, dat de vinyl er ook te koop is. Ook vertelt de band, dat ze binnenkort weer een nieuwe clip gaan uitbrengen, namelijk die van het derde nummer dat ze spelen, I‘ll Never Marry You. Verder spelen ze de dansbare plaat Psycho Disco, komt Wait For Evolution van het oude album nog even langs en ze eindigen de knusse avond met Sweatshop. Speciaal aan Sweatshop is dat Jop zingt in plaats van Kelly (Routines), wat het nummer weer een tikkie anders maakt.

De nummers worden goed ontvangen bij het publiek en tussendoor worden er vooral grappen gemaakt. Tijdens het stukgaan van de drum van Tim (drummer) worden er wat grappen van Jop (bassist) en Rocco (toetsenist) doorheen gegooid en er wordt zelfs een filosofisch vraagstuk van Rocco aan het publiek meegegeven om thuis verder over na te denken.

Kroese heeft natuurlijk een heel ander karakter dan de podia die de gemiddelde concertganger kent. Een cd-winkel geeft de muzikant meer het gevoel dat het voor de lol is, ze zijn niet echt gefocust op het halen van het ultieme uit hun prestatie. Er wordt vooral nadruk gelegd op de gezelligheid met veel geklets tussendoor, wat vaak uit leuke grappen bestaat. De akoestiek is natuurlijk ook anders. De versterkers zijn niet vaak overversterkt, dat zijn er maar een paar. Het drumstel was alleen een bass-drum en een snaredrum met een doekje eromheen. Het is weer eens wat anders dan het optreden bij een podium, dus zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Ook Kroese bevalt het instore optreden goed. Twan van Ooijen: “Het was gezellig druk zoals we dat dan graag zeggen, erg leuk ook. De band heeft ook nog cd’s gesigneerd en er was ook nog ruimte om wat te verkopen.''

Na het spelen worden er nog flink wat handtekeningen gezet en is er nog de mogelijkheid om even met de band te praten. Torre heeft het er druk mee, want na het signeren is het tijd voor Hilversum, waar hij bij Eric Corton te gast is bij 3VOOR12Radio. Vanaf 11 maart gaan ze beginnen in Engeland en Amerika met hun tour en in april zijn ze weer terug in Nederland voor hun Nederlandse clubtour.

Wil je ook een keer aanwezig zijn bij een instore optreden? Op Recordstore Day op 16 april geeft Marike Jager een optreden in Kroese Nijmegen en voor Kroese Arnhem staan Go Back To The Zoo en De Staat op de planning. Houd voor meer informatie de website van Recordstore Day in de gaten!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland