Hadrians Wall wint de Slag om Paaspop vol overtuiging Hadrians Wall wint de Slag om Paaspop vol overtuiging

Room 06 gaat er met de publieksprijs vandoor

, Tekst: Anne Berentsen

Hadrians Wall wint de Slag om Paaspop vol overtuiging

Room 06 gaat er met de publieksprijs vandoor

Tekst: Anne Berentsen ,

Paaspop Zieuwent is dertig jaar geleden begonnen als een klein festival. Naast de voor die tijd nog ‘kleine’ namen als Herman Brood, Uriah Heep en The Scene, stonden er ook lokale acts als de Boerenkapel Zieuwent op het festival. Vijf bands uit alle hoeken van de Achterhoek, in vijf compleet verschillende genres krijgen vanavond de kans om een plek te winnen op Paaspop Zieuwent.

Room 06 gaat er met de publieksprijs vandoor

Paaspop Zieuwent is dertig jaar geleden begonnen als een klein festival. Naast de voor die tijd nog ‘kleine’ namen als Herman Brood, Uriah Heep en The Scene, stonden er ook lokale acts als de Boerenkapel Zieuwent op het festival. Acts die zijn uitgegroeid tot ongekende hoogtes. Vijf bands uit alle hoeken van de Achterhoek, in vijf compleet verschillende genres krijgen vanavond tijdens de Slag om Paaspop de kans om een plek te winnen op Paaspop Zieuwent, en om misschien wel de volgende Herman Brood te worden.

Het is aan Hadrians Wall om de avond af te trappen. Het trio uit Aalten maakt indie met aparte drumritmes à la Moss, complexe baslijnen en een galmende gitaar zoals je die van U2 gewend bent. Respect voor de drummer: standaard ritmes zijn hem vreemd. Hij weet elk nummer interessant te maken en geeft als zanger de nummers extra kracht door zijn aparte stemgeluid. Het is duidelijk dat de band qua techniek nog een aantal dingen bij te schaven heeft, maar de goede songs zijn er alvast. Het publiek is het er duidelijk mee eens: deze band gaat van dansbaar tot fijne luisterliedjes.

Ondanks het vroege tijdstip is het als Room 06 begint te spelen moeilijk je nog vrij door de zaal te bewegen. De jonge band uit het boerendorpje Harreveld loopt al een flinke tijd mee. Dat is niet alleen te zien aan het grote aantal mensen dat ze hebben meegenomen, maar ook aan hun muzikaliteit. De zanger weet het publiek prima te vermaken met zijn showmoves. Verder beheersen de bandleden hun instrumenten perfect. Helaas wil dit niet zeggen dat de nummer blinken van creativiteit. In dit halve uur komen zoveel genres voorbij dat de band het algemene stempel ‘rock’ krijgt. Eén minpuntje. Deze band heeft de standaard rolverdeling van een vijfkoppige band: zanger, drummer, bassist, slaggitaar en een leadgitaar. Jammer genoeg hebben beide gitaren hetzelfde geluid en valt de slaggitaar compleet weg naast de andere gitarist.

De volgende act heeft deze zomer al veel mensen aan het lachen gekregen met hun act. The Big Bang Theory, bestaande uit slechts een Hammond orgel en een drummer, dook op verschillende plekken op in een piepkleine caravan, waar ze steeds een klein publiek lieten genieten van hun psychedelische nummers. Waar het toen vooral om de caravan draaide, ligt de focus op dit grote podium puur op de muziek. Het is duidelijk dat ze moeite hebben om de aandacht van het publiek vast te houden met hun zeer specifieke muziek, maar het spelplezier spat er vanaf. Absoluut leuke muziek, maar wel moeilijk om er een half uur met je volle aandacht bij te blijven. Zang zou zeker niet misstaan in dit duo. Al schreeuwen ze er wat loze kreten tussendoor. Met wat extra toevoegingen zou deze band zeker door kunnen groeien tot succesvolle festivalact.

Make Waves uit Zutphen profileert zich als pop/rockband met grungeinvloeden. De Amerikaanse invloeden druipen er vanaf: denk aan 3DoorsDown waar de testosteron vanaf druipt met een scheutje metal. Wat volgt is een dertig minuten lange show waar vooral de vals zingende zanger de aandacht trekt met zijn ‘geile’ stagemoves.

De laatste band van de avond, Good Crime uit Ruurlo, is een goede band. Ze beheersen hun instrumenten goed, ze hebben een goede zangeres. Helemaal prima, maar niet voor Paaspop Zieuwent. De band specialiseert zich sinds 2002 in het spelen van covers. Een prima bruiloftsbandje dus. Maar nu ze eigen nummers zijn gaan schrijven, klinkt elk nummer als een cover van iets wat we allemaal kennen. Vermakelijk, maar meer als achtergrondmuziek.

De hele avond wordt er al heftig gespeculeerd over welke band de Slag om Paaspop gaat winnen. En hoe meer bands er langs komen, hoe duidelijker het wordt. De beslissing ligt in handen van een vierkoppige jury bestaande uit Marjan Welman, zangeres van Autumn en het vrouwelijke boegbeeld van stevige muziek in de Achterhoek, 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen hoofdredacteur Edwin Niemantsverdriet, Toon Molleman, jurylid namens Paaspop Zieuwent en Kay Scholten, popjournalist bij de Gelderlander.

De door de jury uitgekozen winnaar zal op zaterdag 23 april openen voor Orange Maplewood, Barbarella en Krach op het 3VOOR12/Gelderland-podium op Paaspop Zieuwent. Welke band het meest geschikt is om die taak op zich te nemen was aan het begin van de avond al duidelijk: Hadrians Wall. Zij passen qua stijl goed in het programma en zullen op dat vroege tijdstip het ook zeker in zich hebben om de bezoekers alvast in een goede stemming te krijgen.

Naast de juryprijs wordt er vanavond ook een publiekswinnaar bekend gemaakt. Deze zal op zondagavond 24 april Paaspop Zieuwent openen. Dat ze populair zijn viel al op door het grote aantal fans vooraan het podium. Dit wordt nog eens bevestigd door alle stemmen die ze krijgen. Room 06, de terechte winnaar van de publieksprijs.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland