Eerste namen de-Affaire bekend! Eerste namen de-Affaire bekend!

Top line-up in de maak voor mooiste gratis zomerfestival

, Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Eerste namen de-Affaire bekend!

Top line-up in de maak voor mooiste gratis zomerfestival

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Van zaterdag 16 juli tot vrijdag 22 juli vindt de 25e editie van het gratis festival de-Affaire plaats in het Valkhof Park te Nijmegen. Deze jubileumeditie belooft wederom een hele mooie line-up op te leveren.

Top line-up in de maak voor mooiste gratis zomerfestival

Van zaterdag 16 juli tot vrijdag 22 juli vindt de 25e editie van het gratis festival de-Affaire plaats in het Valkhof Park te Nijmegen. Deze jubileumeditie belooft wederom een hele mooie line-up op te leveren.

De eerste bevestigde namen zijn:

Avi Buffalo
De songs van deze band uit Long Beach, Californië wortelen stevig in de poptraditie (ze adoreren Neil Young en Wilco), maar je zal ze niet betrappen op de logische weg van noot A naar noot Z. Avi Buffalo staat voor naïeve, clevere, oprechte, snarky indiepoppracht die zijn debuut maar meteen via het kwaliteitslabel Sub Pop uitbracht in 2010. Avi creëert in elke song verrassende doorsteekjes naar windstille plekjes, waar de stemmen samenvloeien in heerlijk catchy refreinen.

The Black Atlantic
Dit fijn besnaarde Groningse gezelschap maakte indruk met zijn debuutplaat Reverence for Fallen Trees. Internationaal gaat het de band voor de wind want de agenda is rijkelijk gevuld met shows over de hele planeet. In juli zal er nieuwe muziek uitkomen in de vorm van een ep.

The Duke and the King
The Duke & The Kings debuutalbum Nothing Gold Can Stay, genereerde een ontzagwekkende stroom van lovende kritieken na de release in 2009. Het ensemble uit New York is opgericht door Simone Felice (ex-drummer van The Felice Brothers) en Robert Bird, de namen duke en king refereren aan karakters uit ‘The Adventures of Huckelberry Finn’. Nothing Gold Can Stay, opgenomen in een hut in de Catskill Mountains bij New York, is een rijk countrysoulalbum, qua geluid en teksten emotioneel zwaar beladen. The Duke & The King rakelt herinneringen op aan Crosby, Stills, Nash & Young, Simon & Garfunkel, James Taylor en Sly & the Family Stone.

Eskmo
Werd Eskmo enkele jaren geleden nog gekenmerkt door agressieve, ruige dubstep en breaks, anno 2010 is zijn muziek stukken minder agressief, maar heeft het nog steeds die hoekige punten van toen. Eind 2010 kwam zijn self-titled debuut uit via het Ninja Tune Label. Dubstep meets typische frivole Ninja Tune elektronica. In Matthew Herbert style, want Eskmo bouwt live samples met een knisperend papiertje, een rinkelende bos sleutels, een thermosfles en een ploppend biertje.

The Books
Aarzelende antwoordapparaatboodschappen, dikke accenten, piepende badeendjes en een stem die zich vijf tuinen verder aan iets van Schubert waagt: The Books verzamelen anonieme glimpjes alledaagsheid om er hun eigen wonderlijke universum mee bij elkaar te puzzelen. De collageliedjes die ze voor The Way Out maakten filterden ze uit een berg van ruim vierduizend bestofte videotapes (met titels als 'Hoe verzorg je je nieuwe pruik?') en verdwaalde audiocassettes uit de kringloopwinkel en plakten ze uiterst nauwkeurig tussen de cello-, gitaar- en zangpartijen.

C.W. Stoneking
C.W. Stoneking werd geboren in Australië en bracht een deel van zijn jeugd door bij de Aboriginals in de buurt van het stadje Papunya. Met zijn gitaar, zijn vermaarde banjo en begeleid door een stel koperblazers heeft hij zich een eigen muzikaal pad gebaand waarbij hij vooroorlogse blues vermengt met voodoo jazz en jungle. De teksten van zijn laatste album Jungle Blues brengt hij met een gemeende onbevangenheid, die de door de jaren ’20 getekende muziek overstijgt.


Ook dit jaar zal 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen weer ruim verslag doen van de-Affaire. Wil je nog eens terugkijken en luisteren hoe het vorig jaar was? Check het hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland