Sugartoosh wint de Orkaan van het Oosten Sugartoosh wint de Orkaan van het Oosten

Band steekt niet alleen qua leeftijd, maar ook kwalitatief met kop en schouders boven rest uit

, Tekst: Anne Berentsen / Foto's: Jasper Schutten

Sugartoosh wint de Orkaan van het Oosten

Band steekt niet alleen qua leeftijd, maar ook kwalitatief met kop en schouders boven rest uit

Tekst: Anne Berentsen / Foto's: Jasper Schutten ,

“Wat zit er toch in dat Achterhoekse leidingwater? De bands schieten er als paddestoelen uit de grond. Dit jaar heeft de Orkaan van het Oosten dan ook bewust gekozen voor maar liefst drie voorrondes door heel de Achterhoek. Uiteindelijk bleven er vier bands over die streden om de winst van de Orkaan van het Oosten: SoeT, Cocain, Take the Fall en Sugartoosh.

Band steekt niet alleen qua leeftijd, maar ook kwalitatief met kop en schouders boven rest uit

“Wat zit er toch in dat Achterhoekse leidingwater?” Het is vaker gezegd en het klopt ook zeker dat de bands hier als paddenstoelen uit de grond schieten. Dit jaar heeft de Orkaan van het Oosten dan ook bewust gekozen voor maar liefst drie voorrondes. Na deze voorrondes in Groenlo, Lichtenvoorde en Winterswijk, bleven er vier bands over: SoeT, Cocain, Take the Fall en Sugartoosh. De bands spelen vanavond om te winnen en zich een plek in de finale van de Gesel van Gelderland te verwerven.

Het is duidelijk dat de Orkaan van het Oosten steeds meer allure krijgt door de nieuwe aanpak. Niet alleen het grote aanbod van bands om uit te kiezen, maar ook het feit dat alle vier de finalisten al twee nummers mogen opnemen. Zo valt iedereen in de prijzen. Vanavond kan het publiek genieten van een introductievideo per band en een leuke sampler met de opgenomen nummers van de vier finalisten. Laten we de locatie niet vergeten: de prachtige kleine zaal van theater de Storm in Winterswijk.

Het is aan SoeT om de avond af te trappen. Deze twee piepjonge meiden worden al jaren begeleid door slechts een gitaar en een cajon, maar spelen sinds kort met een heuse begeleidingsband. Toch blijven ze ‘de meiden van SoeT’, de twee hoofdpersonen die met hun meerstemmige luisterliedjes met hoog EO-gehalte alle aandacht trekken. De band blijft op de achtergrond, maar voegt genoeg pit toe om dat mierzoete randje van de muziek af te halen. De uitvoering is perfect, maar de nummers missen de nodige originaliteit.

Een bandwedstrijd is geen echte bandwedstrijd zonder een rare mix van genres. Na de zoete pop van SoeT maken we ons dan ook op voor een stevig potje metal. In deze hoek van het land is metal niet een van de meest creatieve genres: de lokale bands houden het bij het doorsnee geluid dat alle metalfans wel enigszins aanspreekt. Cocain pakt het net wat anders aan. Natuurlijk is alles hard, natuurlijk wordt er gegrunt, maar Cocain verwerkt bijvoorbeeld ook ouderwetse hardrock in de muziek. Terwijl bij de rest van de band het enthousiasme eraf spat, kijkt de zanger verveeld en licht chagrijnig. Hij loopt rond te sjoksen met zijn flesje water en krijgt met moeite het woord ‘dankjewel’ over zijn lippen.

Een heftig geblondeerde band met perfecte Bieberkapsels stapt vervolgens het podium op. Is dit Destine? Zo klinkt het in ieder geval wel. Take the Fall terkt fel van leer. Dat de muziek niks eigens heeft en dat de band alle clichés uit de kast trekt is duidelijk, maar wat een energie! Een jonge band, een flinke dosis spelplezier en de bijbehorende bewegingen. Dit is gelijk ook het enige pluspuntje aan Take the Fall.

Sugartoosh steekt er vanavond met kop en schouders bovenuit. Allereerst qua leeftijd. De dertigers hebben duidelijk meer ervaring met het schrijven van nummers en krijgen het voor elkaar origineel te zijn in het uitgemolken rockgenre. De boomlange bassist Joep weet met zijn enthousiasme zelfs een moshpit te veroorzaken onder fans en concurrenten. Wat volgt is een half uur aan uitgesponnen nummers en datgene dat de band net iets leuker maakt dan andere stonerbands: de geniale teksten. Eén nummer bestaat zelfs geheel uit foute openingszinnen.

Wat valt er vanavond te winnen? Uiteraard een finaleplek tijdens de Gesel van Gelderland in november. Daarnaast bestaat het prijzenpakket uit een cadeaubon ter waarde van €500,-, te besteden bij de Winterswijkse muziekwinkel Jasper Muziek en een professionele fotoshoot van Joop Koopmanschap. De jury laat duidelijk blijken dat er maar één band genoeg ervaring en creativiteit heeft om de Achterhoek te vertegenwoordigen tijdens de Gesel. Aangemoedigd door hun concurrenten betreden de mannen van Sugartoosh het podium om hun prijzen in ontvangst te nemen!

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland