Oddstream dag twee: Nederlandse rock viert hoogtij Oddstream dag twee: Nederlandse rock viert hoogtij

Bezoekersaantallen blijven tegenvallen

, Tekst: Eelco van Eldijk / Foto’s: Esmee Ottema

Oddstream dag twee: Nederlandse rock viert hoogtij

Bezoekersaantallen blijven tegenvallen

Tekst: Eelco van Eldijk / Foto’s: Esmee Ottema ,

Oddstream, een nieuw vierdaags festival in Nijmegen. Een evenement waar muziek en interactieve, al dan niet beeldende, kunst de boventoon voeren beleefde de vuurdoop op Hemelvaartsdag. Vier dagen denderen tal van bands en acts in sneltreinvaart over het Vasimterrein. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen was er bij en doet verslag van een aantal muzikale zaken die overdag geprogrammeerd staan.

Bezoekersaantallen blijven tegenvallen

Oddstream, een nieuw vierdaags festival in  Nijmegen. Een evenement waar muziek en interactieve, al dan niet beeldende, kunst de boventoon voeren beleefde de vuurdoop op Hemelvaartsdag. Vier dagen denderen tal van bands en acts in sneltreinvaart over het Vasimterrein. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen was er bij en doet verslag van een aantal muzikale zaken die overdag geprogrammeerd staan.

Met de slaap net uit de ogen betreedt The Gospel ’s middags de zogenaamde Concrete Stage, het buitenpodium centraal op het festival terrein gelegen. Dit podium fungeert deze middag als PAN-podium. Het biedt lokaal aanstormend talent de gelegenheid zich te presenteren.

Het geroutineerde viertal doet precies wat er van hen verwacht mag worden: zomerse rock spelen met vriendelijke kwinkslagen richting hun publiek. Hoewel de presentatie tussen de nummers door misschien wel erg melig is, weet het mondjesmaat aanwezige publiek deze relaxte festivalband goed te waarderen. Dat is terecht. The Gospel is een graag geziene gast op de festivals dit muziekseizoen. De band bereikt dat met hun onweerstaanbare groove en solide spel. Een licht gezapige, maar erg fijne opener van Oddstream dag 2.

Next up: Fruit of the Original Sin. De band die met hun album hoge ogen gooit in recensies, lijkt nog steeds moeite te hebben de studiozaken live waar te kunnen maken. Ook vandaag heeft ‘FotOS’ last van een erbarmelijk geluid, wat het viertal wéér nekt. De technische problemen gooien zoveel roet in het eten dat het geluid veelal net zo hard kraakt als het plukje toeschouwers dat zich in de schaduw van de betonnen muur heeft gesetteld met hun honden. Toch schemert er tussen de bak ondefinieerbare herrie ook iets goeds door. Zodra de drie heren en dame het geluid niet vol opengooien en de stukken meer opbouwen, valt de sterke kant van Fruit of the Original Sin te ontwaren. Zou de band in de toekomst meer met dit soort zaken gaan werken, wordt het misschien toch een band om in de gaten te houden.

Planet Eyelash
is een leuke naam voor een leuke meidenband. Hoewel het vijftal nog erg bleu oogt op het podium, hebben de dames in de dop serieuze bedoelingen met hun muziek. Punkpop met een vrolijke twist, die kan doorgroeien naar een niet onaardige band. Dan moeten ze wel wat steviger in de schoenen gaan staan en meer hun tanden laten zien. Het oog wil ook wat, en dat zouden deze vijf schoonheden kunnen uitbuiten. Zij het dat deze meiden zich liever richten op hun muziek. En juist daar zit het manco van deze band. Planet Eyelash moet nog heel veel repeteren, afstemmen en reflecteren, want de muzikale prestatie van deze middag is helaas onder de maat. Toch hulde voor het lef om het in ieder geval lekker eigenwijs zó te doen!

Skandaal is een veelkoppige nederska-act die de avond ervoor de finale van de Roos van Nijmegen niet wist te winnen. Deze middag merken we waarom. De ‘dertien in een dozijn’-muziek valt op geen enkele wijze op tussen hun soortgenoten en juist door in het Nederlands te zingen valt de band nog verder door de mand. Een hoog gehalte onderbroekenlol, maar een band die er wel voor zorgt dat er gedanst wordt. Ach, de Deurzakkers waren ook niet goed, maar konden er een prima boterham mee verdienen.

In de avond staat er een tweetal Nijmeegse zwaargewichten op het programma. Bandito en Emperors. Beide bands hebben zojuist nieuw materiaal opgenomen en uitgebracht, en beiden opereren vanuit de Nijmegen RockCity-scene. En hoewel eveneens beiden onder het zogenaamde stonerrock-evangelie geplaatst kunnen worden, pakken Bandito en Emperors het op geheel eigen wijze aan. Bandito zwaait steeds verder af richting stampende hardrocknummers en Emperors blijft hun roots meer trouw. Wat ze dan weer wel overeenkomstig hebben is dat  alle twee de acts vandaag een heel fijne show neerzetten.

Bandito laat horen dat zij weer helemaal terug zijn op hun oude niveau. De twee nieuwere bandleden zijn inmiddels goed geïntegreerd en de zaakjes zijn goed op orde. Het vijftal zet op Oddstream een zeer sterke performance neer die vriend en vijand ervan moet overtuigen dat het goed zit met deze boys. Voor alle zalen en festivals in Nederland: boeken deze band!

Emperors laat horen dat hun eigen werk steeds beter in de vingers zit. Alle covers (op Fu Manchu’s Evil Eye na) zijn overboord en meer en meer wordt gewerkt aan een eigen smoel. Het sympathieke vijftal verdient het om door liefhebbers van het stonerrock-genre omarmt te worden. Met Bandito samen een ideale package, me dunkt.

Het Dortrechtse Death Letters is een duo met heel erg veel lef. Gewapend met slechts drums en gitaar richtte het zich voorheen op bluesrock. Dat deden ze op niet mis te verstane wijze. Daarna ging het roer om en komt het duo op de proppen met een tweede, volledig andersoortig album. Dynamische, maar overwegend keiharde post-emorocknoise voert de boventoon op ‘Post Historic’. Live uit zich dat in nog meer kabaal dan we al van dit tweetal gewend waren. Death Letters speelt een intens harde, smerige show, die het menigeen even laat duizelen voor de ogen. Wat is dit bandje goed geworden zeg…

Op Concrete Stage gaat men van PAN-podium over op JC Staddijk podium. Men doet dat letterlijk door rockband Taxidermist op te laten treden in collaboratie met de hiphoppers van Overtref. Hierbij valt voornamelijk op dat Taxidermist een kei is in het begeleiden van dit type muziek. Hetgeen niet raar is, omdat men vroeger al onder een andere naam werkte met een rappert in de gelederen. Overtref en Stinz laten horen dat zij tot de top van de Nijmeegse hiphop behoren en maken de weg vrij voor Geintje en Kabel, later deze avond en de Staddijk hiphop allstars, morgenmiddag op dit podium.

Orgelrockers zZz sluiten deze tweede dag van Oddstream af. Dat doen ze goed. De ranzige toetsenpartijen, opzwepende en zompige drums, met daarnaast natuurlijk de dwingende vocalen: zZz heeft nog niets aan kracht ingeboet. Het duo geilneven weet nog steeds op uitgekiende edoch heftige wijze een publiek (ditmaal in de Oddstage-tent) in beweging te krijgen. Een goede opmaat om in de aanstaande nacht tijdens Club Odd (met o.a. T.Raumschmiere en Alec Empire) met de voetjes van de vloer te gaan!  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland