Mooie nieuwe namen voor de-Affaire 2011!

De Kift, Eklin en Krach bevestigd

Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Vandaag maakt festival de-Affaire wederom een rijtje mooie nieuwe namen bekend. De line-up van Neerlands' spannendste festival is hiermee bijna compleet. Lees snel verder!

De Kift, Eklin en Krach bevestigd

Vandaag maakt festival de-Affaire wederom een mooi rijtje namen bekend. De line-up van Neerlands' spannendste festival is hiermee bijna compleet. Lees snel verder!

Amatorski
In België gevierd, maar in Nederland is deze uit Gent afkomstige band nog niet doorgebroken. Volledig onterecht want de filmische muziek van Amatorski neemt je mee naar een bijzonder universum vol fluisterachtige klanken. Zachte en trage geluidstapijten zorgen voor een donkere en jazzy sfeer.

Avant La Lettre

Gelaagd, dwingend, licht, maar niet lichtzinnig, zo zetten de de leden van Avant La Lettre hun verontrustende popmuziek in elkaar. Een aanrader voor liefhebbers van dEUS, Radiohead of Headphone.

Birth of Joy

De psychedelische sixties komen via grunge-land terug naar het heden! De uithalen van de zanger worden nog net niet overspoeld door een knerpend orgel en beukende ketels. Zowel live als op plaat spelen de heren alsof hun leven en dat van het publiek ervan afhangt.

Blackie and the Oohoos

Als geen ander bouwen de zusjes Maieu en hun drie ‘Oohoos’ een sfeer op die intiem, feeëriek en duister is. In oorstrelende meerstemmigheid bezingen zij liefdesdromen, verlangens en emoties. De sfeer is melancholisch en donker maar ook rauw en indringend. Laat je meevoeren door dit Antwerpse vijftal en zijn experimentele trip naar de jaren zestig.

De Kift
Brik is het nieuwe album van De Kift, maar in de eerste plaats de naam van het 'draaidrumstel' dat De Kift bouwde. Een draaiorgel opgetrokken uit schroot en oud ijzer, piepend en huilend als een mank vliegwiel. Dit brik vormt de stoempende motor waarmee dit uitzinnige orkest zich voortdrijft over een spoor van rinkelende marsmuziek, doffe trommels en ontploffende carburateurs.

Eklin
Het Friese Eklin ontstond enkele jaren geleden uit de ter ziele gegane Friese/Groningse band Adept. Daar waar Adept de wereld verraste met een aangenaam portie noise, drone en beats gaat het er bij Eklin iets minder hard aan toe. Melodieuze soundscapes, dromerige sferen en de prachtige zang van Leontien Herkelman maken van Eklin bijna het eigenwijze zusje van Adept.

Fenech-Soler

Zitten we wel te wachten op het zoveelste electropop-bandje? Wel als ze succesvolle en ijzersterke singles als Demons, Lies en Cult of Romance maken. Glinsterende jasjes, discobollen, synthesizers, drums en pakkende beats komen samen in een puik album in de traditie van bands als Cut Copy en Friendly Fires. Naast hun eigen werk staan ze ook bekend om remixes van onder andere Hollywood door Marina & The Diamonds. Verder is zanger Ben Duffy te horen in Groove Armada’s Paper Romance.

Gesaffelstein

De afsluiter van festival de-Affaire 2011 wordt nu al een van de beste producers van 2011 genoemd. In tegenstelling tot wat zijn artiestennaam doet vermoeden, komt Gesaffelstein niet uit Duitsland maar uit Frankrijk. Ontdekt door The Hacker en getekend door Tiga op het label Turbo Recordings, bracht Gesaffelstein zijn ep's Variations en Conspiracy Part 1 uit, welke goed werden ontvangen. Stampende en dansbare electro, duister en helemaal goed met hoofdletters GOED.

Helter Skelter ft. St. Paul
Een avondje St. Paul is eigenlijk al een festival op zich, wat kan er dan nog lekkerder zijn dan een avondje St. Paul op de-Affaire? Met zijn oneindige platenkast en onovertroffen platenkeus, is hij overal een graag geziene gast. Na Doornroosje, Rotown, Lowlands en Motel Mozaïque komt hij nu ook naar de-Affaire met Helter Skelter.

Keko Yoma
Keko Yoma combineert rock, ska en latin met een theatrale show en een uniek instrumentarium. Na meer dan honderd concerten in Chili en drie internationale tours brengen ze hun show vol energie en humor nu naar Nijmegen.

Knalpot
Het Amsterdamse duo Knalpot bestaat uit drummer Gerri Jager en gitarist Raphael Vanoli die tegelijk een casio en een bak aan effectapparatuur bespeelt. De muziek van Knalpot is het best te definiëren als elektronische rockjazz, maar de heren houden het graag spannend, dus er vliegen ook talloze andere stijlen zoals elektronica en punk voorbij.

Krach

Krach bevindt zich ergens in het spanningsveld tussen opwindende rock en een uitgelaten dansvloer. Zelf noemen ze het ‘kinetische rock’, waarbij vuige gitaren worden afgewisseld met technosynthesizers, blasfemische beats en hijgende vocalen. Pakkende nummers met stomende grooves en een rauw randje.

The Phantom Four & The Arguido

De beste surfband van Nederland zocht de samenwerking met misschien wel de beste frontman van Nederland namelijk zanger/rapper The Arguido, beter bekend als Rudeboy, ofwel Patrick Tilon, de legendarische frontman van de Urban Dance Squad. Samen creëren zij een eigen geluid dat de rauwheid van eighties surfpunk en new wave combineert met een modern rockgeluid. Het vijftal speelt een ijzersterke cross-over tussen The Treble Spankers (voorloper The Phantom Four) en old school Urban Dance Squad. Kortom de heren zijn vooral zichzelf, even vertrouwd als vernieuwend en levensecht.

Pitto
In Nijmegen als dj al langer een bekende naam, de rest van Nederland leerde Pitto als producer kennen door het winnen van de Grote Prijs in 2009, en de hit Feelin'. Geduldig hebben we gewacht op zijn debuutalbum Objects In A Mirror Are Closer Than They Appear, en vervolgens werden alle verwachtingen ruim overtroffen. Om zijn nieuwe werk ook live goed uit de verf te laten komen heeft Pitto een band achter zich geschaard met onder andere zangeres Alice Rose.

Puro Instinct

Uit het zonovergoten Los Angeles komen de zussen Piper en Skylar Kaplan, en dat hoor je. Hun debuutalbum met de geweldige titel Headbanger in Ecstasy staat vol overheerlijke droompop in de traditie van Beach Boys, Velvet Underground en recentere bands als Best Coast en Ariel Pink.

Smoke Fairies
De twee kernleden van het Engelse gezelschap Smoke Fairies zijn Katherine Blamire en Jessica Davies die enkele jaren geleden naar de Verenigde Staten en Canada trokken om hun muzikale ‘skills’ te ontwikkelen. Wat ons betreft is dit absoluut gelukt want naast een dosis talent zijn de dames gezegend met prachtige stemmen. Smoke Fairies grossieren in slepende countyblues, folk en folkrock.

Starfucker
Hard, rauw en met de deur in huis. Deze jonge honden uit Leuven laten zich inspireren door bands als Nirvana, Hole en Foo Fighters. Het ging hard met ze nadat ze werden omarmd door StuBru, en hun debuutplaat staat nu op stapel.  

Yori Swart
De uit Bergen, Noord-Holland, afkomstige singer-songwriter Yori Swart is gezegend met een mooie warme stem en een gedegen gitaartechniek. Haar muziek refereert aan die van grootheden als Joni Mitchell en Jeff Buckley. Onvervalste popmuziek met een ruw en rauw randje. Yori’s optredens staan bekend als integer en oprecht. Een mooie warme stem met felle uithalen en stoer gitaarspel.

I Feel Luv: Die Lui, Scrambled, V.E.R.S., BEAR & Palmbomen
Ruk jezelf de kleren van het lijf en laat het zweet vrij stromen! Bij I Feel Luv gaat het maar om één ding, pure euforie in de meest ongecensureerde vorm. Naast Palmbomen staan op de I Feel Luv avond ook de pappies van Die Lui en Scrambled voor je klaar om je poriën diep te reinigen. V.E.R.S. staat voor 'variable electro rocking sounds' en dat klinkt frisser dan Robijntje. Live knallen zij beats eruit die keihard op zoek zijn naar een feestje, en ze weten je te vinden! Dj BEAR, Palmbomens eigen labelbaas, maakt de liefde compleet met zijn bezeten Atari-sounds.

Subcultuur: Gugeli, Eskmo & 2562
Knetterende elektronica, chille dubstep, elektronische hiphop en venijnige beats. Subcultuur is de nieuwste en meest avontuurlijke divisie in het nachtelijke aanbod van Doornroosje. Eskmo en 2562 waren de al bekend gemaakte namen, en deze twee staan zeker voor de glitchy en bass-heavy muziek die op deze avonden te horen is. Daar voegen we nog een fijne dj aan toe: Gugeli. Als goudzoeker in de elektronische muziek is Gugeli een van de koplopers in Nederlandse elektronica-scene. Naast zijn jarenlange werkzaamheden bij vj-collectief Stanzacrew was hij de drijvende kracht achter het inmiddels ter ziele gegane internetradiostation Rawpikzl.

Give it Dub presents Sukh Knight, Benton, BeeVee & DBS
Give it Dub heeft zijn plaats binnen de scene weten te verwerven door keer op keer kwaliteits line-ups neer te zetten, waarbij zowel de gevestigde orde als frisse namen uit binne-n en buitenland aan bod komen. Dj’s DBS en BeeVee, de drijvende krachten achter Give it Dub, zijn al in een vroeg stadium verliefd geworden op dubstep. Zo draaide DBS in 2007 al samen met Skream in Doornroosje, destijds voor nog geen 80 man. De tijden zijn veranderd en dubstep behoort nu tot één van de grootste nieuwe dance-stromingen van Nederland. Verwacht niets minder dan een bassline-bonanza waarbij je uithoudingsvermogen danig op de proef gesteld wordt. Eerder werd de komst van Benton al bekend gemaakt, en daar wordt nu ook Sukh Knight aan toegevoegd. De beats van deze jonge producer uit Londen werden onder andere gebruikt door grime MC P-Money voor de monstertrack Slang like this. Op dit moment is hij veel bezig met zijn True Tiger collective, op de-Affaire verschijnt hij solo.

Planet Rose: DJ Pure & Mike Dehnert
De langstlopende clubavond van het land is ook een vaste waarde op de-Affaire. Techno godfather van het eerste uur, dj Pure, is de gastheer die deze avond Mike Dehnert zal ontvangen.