Monomania winnaar van een spannende finale Kaf en Koren 2011

The Square Lemons, Hadrian's Wall en Tusk weren zich kranig

Tekst: Erik Nijsten / Foto's: Thijmen Sietsema ,

Met de finale van Kaf en Koren 2011 in Doornroosje eindigde afgelopen vrijdag Cultuur op de Campus voor dit studiejaar. The Square Lemons, Monomania, Hadrian's Wall en Tusk streden onder andere om een optreden tijdens de komende Affaire. Het werd een spannende strijd, met voor velen een verrassende winnaar.

The Square Lemons, Hadrian's Wall en Tusk weren zich kranig

Met de finale van Kaf en Koren 2011 in Doornroosje eindigde afgelopen vrijdag Cultuur op de Campus voor dit studiejaar. The Square Lemons, Monomania, Hadrian's Wall en Tusk streden onder andere om een optreden tijdens de komende Affaire. Het werd een spannende strijd, met voor velen een verrassende winnaar. 

The Square Lemons trappen de finale van de zevende editie van Kaf en Koren af. Gewapend met synthesizer, gitaren, bas, drums en een vleugje viool brengt de band vrolijke poprock. De zenuwen lijken de band in het begin nog parten te spelen, maar al snel staat The Square Lemons lekker te spelen. Helaas mist de drummer af en toe een slag en ook de gitaren slaan soms een noot mis. Maar dit mag de pret niet drukken. De nummers hebben pakkende melodieën en liggen goed in het gehoor. Soms lijken de nummers een onbedoelde cover. Zo lijkt Wicked Smile wel erg op Skandaal Im Sperrbezirk. De interactie met het publiek is daarentegen prima. De zanger zoekt tussen de nummers veel contact met de mensen in de zaal en tijdens het laatste nummer wordt er driftig mee geklapt.  

Dat Monomania veel meer podiumervaring heeft, is vanaf de eerste minuut duidelijk. Het trio staat vanaf het begin ontspannen te spelen en er wordt relaxed met het publiek gebabbeld. De powerpunk van Monomania heeft veel pit met spannende instrumentale stukken en mooie meerstemmige zanglijnen. Het nummer When Two Worlds Collide is een prima single waarin alles goed samenkomt. Poppunk in het verlengde van Therapy? Helaas speelt de band ook een tenenkrommend slechte versie van de hit van Adele. Hopelijk schrappen ze dat nummer snel uit hun setlist.

Met een zingende drummer is het vervolgens de beurt aan het trio Hadrian's Wall. De muziek van deze heren is een combinatie van Vampire Weekend, Buffalo Tom en een vleugje U2. Het is vrolijke poprock met aan het einde van de nummers vaak een knappe, spannende instrumentale opbouw. En met een nummer als Halfway Up valt ook goed mee te zingen. Een minpunt van Hadrian's Wall is de podiumpresentatie. Omdat de drummer / zanger achter de bassist en gitarist staat opgesteld, wordt de aandacht op de twee laatstgenoemde gevestigd. Helaas geven die te weinig show weg, waardoor saai is om naar te kijken.

De avond wordt afgesloten door Tusk. De band brengt een vol en zuiver geluid waardoor de  poprock goed tot zijn recht komt. De instrumentale stukken van de band zitten mooi in elkaar en de zanger laat zich van zijn beste kant zien tijdens een geslaagde cover van een nummer van Paul Simon. Tusk staat ontspannen op het podium en geeft een strakke set weg. De eigen nummers blijven helaas niet hangen en ook op het podium gebeurt er te weinig.

Iets na twaalf uur is het dan eindelijk tijd om de winnaars van Kaf en Koren 2011 bekend te maken. De publieksprijs gaat naar The Square Lemons. Vanwege het feit dat zij de meeste vrienden en familieleden hadden weten op te trommelen, is dat niet verrassend. De zaal was bij hun optreden immers het best gevuld. De juryprijs, inclusief een optreden tijdens de Affaire, wordt aan Monomania toegekend. Voor velen wellicht een verrassing. Gezien hun podiumpresentatie en interactie met het publiek is het wel begrijpelijk. Hoe zouden ze zich op de Affaire staande houden? Hopelijk spelen ze dan geen covers meer.