The Phoenix Foundation heeft het niet zo op gigantische festivals The Phoenix Foundation heeft het niet zo op gigantische festivals

"Glastonbury is een oorlogsfront"

, Tekst: Ateke Willemse / Foto: Ñusta Nina

The Phoenix Foundation heeft het niet zo op gigantische festivals

"Glastonbury is een oorlogsfront"

Tekst: Ateke Willemse / Foto: Ñusta Nina ,

Afwachtend zat het publiek op hun stoel, en van een feestje was absoluut geen sprake. Dat maakten de mannen van het Nieuw-ZeelandseThe Phoenix Foundation eerder deze week mee in Gent. Op de-Affaire zal dit echter niet gebeuren, belooft zanger Samuel Flynn Scott. "We zullen alle aanwezigen dwingen om uit hun dak te gaan."

"Glastonbury is een oorlogsfront"

Afwachtend zat het publiek op hun stoel, en van een feestje was absoluut geen sprake. Dat maakten de mannen van het Nieuw-ZeelandseThe Phoenix Foundation eerder deze week mee in Gent. Op de-Affaire zal dit echter niet gebeuren, belooft zanger Samuel Flynn Scott. "We zullen alle aanwezigen dwingen om uit hun dak te gaan."

WIE: Samuel Flynn Scott, de flink bebaarde zanger van The Phoenix Foundation
WAAR: backstage bij Saddlespan 
WANNEER: woensdag 20 juli 2011
   
Hou je van wandelen?
“Nee. Ik houd van de natuur en ik vind het prima om in steden te lopen, maar ik ben geen serieuze wandelaar. Misschien ga ik de Vierdaagse ooit lopen als ik ouder ben. Ergens vind ik dat ik dat gedaan moet hebben. Maar ach, ga gewoon dansen. Dat is een veel betere manier om calorieën te verbranden.” 

Wat is je mooiste festivalervaring?
“Het Rippon Festival, dat in Nieuw-Zeeland wordt gehouden op een prachtige wijngaard midden in de bergen. Het podium bevindt zich aan de rand van een klif en aan de achterkant is een groot meer. Het weer is er bovendien altijd goed. Dat is wel mijn favoriete plek voor een optreden."
"In Europa hebben we ook op veel festivals gespeeld, maar die zijn over het algemeen een stuk massaler. Vooral Glastonbury was angstaanjagend: 150.000 mensen op een modderig veld. Intens. Wij Nieuw-Zeelanders zijn het niet gewend dat zoveel mensen zich op één plek begeven. We houden teveel van ruimte om ons echt op ons gemak te voelen op een gigantisch festival als Glastonbury. Voordat we er heen gingen waarschuwde onze tourmanager ons nog. Volgens hem moesten we het zien alsof we soldaten waren die naar het front werden gestuurd. We lachten hem uit, maar toen we eenmaal op het terrein waren aanbeland, bleek hij gelijk te hebben. Glastonbury is net een film over de Vietnamoorlog.”

Wie zou je volgend jaar op de-Affaire willen zien?
“The Phoenix Foundation! We zouden dolgraag terugkomen. En als het optreden straks onverhoopt tegenvalt, zullen we alsnog claimen dat het fantastisch was. Dan vertellen we onszelf gewoon dat de Nederlanders een gereserveerd volk zijn, hoewel daar volgens mij niets van waar is.”

In Nederland wordt ernstig bezuinigd op cultuur. Waar zou jij op bezuinigen?
“Ik zou absoluut niet bezuinigen op educatie en de zorg. Daar moet je met je tengels vanaf blijven. Wel zou ik het belastinggeld verhogen en mensen op het hart drukken dat ze minder moeten consumeren. Het zijn moeilijke tijden. Als iedereen zou stoppen met het kopen van flatscreen televisies en dure auto’s zou dat een goed begin zijn. Persoonlijk zou ik bezuinigen op dure koppen koffie. Ik ben er door geobsedeerd. In iedere stad waar ik kom, ga ik op zoek naar de juiste koffietent. Per week geef ik er tussen de 20 en 30 euro aan uit.”

Met wie op de-Affaire zou je wel een affaire willen?
“Wauw, wat een nare vraag. Ik wil niet overkomen als een viespeuk. Als ik moet kiezen dan wellicht voor Avi Buffalo.” Dan kijkt hij beter naar het programma: “Oeh, Washed Out, daar wil ik zeker een affaire mee hebben. Hun muziek is dromerig en spacy. Het zou een hele relaxte affaire zijn. Ik zou ze alle mooie koffietentjes van Nieuw-Zeeland laten zien.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland