The Earphone Heads, gretige jonge honden The Earphone Heads, gretige jonge honden

Winnaar Frame of Fame kan prijs niet ophalen door optreden op de-Affaire

, Tekst: Felicia Tielenius Kruythoff

The Earphone Heads, gretige jonge honden

Winnaar Frame of Fame kan prijs niet ophalen door optreden op de-Affaire

Tekst: Felicia Tielenius Kruythoff ,

Een nieuwe bandwedstrijd is opgestaan, Frame of Fame, en de Nijmeegse band The Earphone Heads ging ervandoor met de prijzen. Maar Stichting Vierdaagsefeesten en de-Affaire bleken in dezelfde vijver te vissen. Tijd om verhaal te halen bij bassist Joost de Locht en Sam Cuppen, frontman van de band.

Winnaar Frame of Fame kan prijs niet ophalen door optreden op de-Affaire

Een nieuwe bandwedstrijd is opgestaan, Frame of Fame, en de Nijmeegse band The Earphone Heads ging ervandoor met de prijzen. Zo wonnen ze onder andere een fotoshoot, een optreden bij 3FM én als hoofdprijs een optreden op één van de podia van de Nijmeegse Zomerfeesten. Maar de band had al een optreden op de-Affaire binnen gehaald, dus wordt er nu hard gewerkt aan een alternatief. Tijd om verhaal te halen bij bassist Joost de Locht en Sam Cuppen, frontman van de band.

Hoe voelt het om Frame of Fame te winnen?
“We vinden het leuk dat we als Nijmeegse band de wedstrijd gewonnen hebben. We dachten dat Nijmegen heel erg zou gaan meespelen, maar de jury wist niet eens dat we uit Nijmegen kwamen. Toch denken we dat het wel een beetje heeft meegespeeld, misschien hadden ze de naam al eens gehoord. We hebben in Doornroosje gespeeld, het filmpje dat we hebben ingestuurd is ook door een fan opgenomen tijdens dat optreden. Misschien zijn de verhalen wel doorgedrongen tot Robert Meijerink, programmeur van Doornroosje en jurylid van Frame of Fame.”

Wat stond er in het juryrapport?
“Dat we technisch gezien nog niet helemaal goed op elkaar ingespeeld zijn, en dat zien we zelf ook wel. We moeten nog ervaring opdoen. Het was leuk dat ze het goede muziek vonden voor festivals en radio, want dat is de kant die we op willen. We hebben al in een aantal grote zalen gespeeld en dat willen we ook blijven doen, maar we willen er nu ook graag festivals bij gaan doen en de-Affaire is een goed begin. In 2012 willen we op Noorderslag staan. Op een festival doet het publiek het niet voor ons, maar doen wij het voor het publiek.”

Is het niet vreemd om in een online competitie mee te doen, waarin je niet wordt beoordeeld op je live performance, maar op een demo en een filmpje?
“We denken dat de juryleden wel door die filmpjes heen kunnen kijken, bovendien straalde de energie er wel vanaf.”

Jullie waren al geboekt op de-Affaire, en daarom krijgen jullie nu een alternatieve prijs. Vinden jullie dat niet jammer?
“We weten nog niet welke alternatieve prijs we krijgen, als voorbeeld is een registratie van ons optreden genoemd, maar daar wordt nog over nagedacht. Het was al een hele beloning dat we de wedstrijd gewonnen hebben. We hadden dan nog een keer op een andere dag kunnen optreden, maar dan gaat het publiek zich opsplitsen, ze zullen niet naar beide optredens in één week komen. Het Lift podium past goed bij ons niveau, we weten niet zeker of we wel op een groter podium passen op dit moment en we willen die groei graag doormaken.
We zijn ook heel blij met de andere prijzen die we hebben gekregen. Het gaat namelijk verder dan dat, we kunnen ook wat doen met de contacten die we opdoen. PhotoMike heeft een fotoshoot met ons gedaan, we kunnen aan hem vragen hoe hij ons imago ziet. En ook tijdens ons optreden bij 3FM kunnen we aan Giel Beelen vragen hoe hij kijkt naar de muziek van tegenwoordig en hoe we kunnen doorgroeien.”

Door de Stichting Vierdaagsefeesten is er een plek gereserveerd voor de winnaar van Frame of Fame. Wat gebeurt er nu met dat gat in de programmering?
“Oh, dat zal wel makkelijk opgevuld worden. Wie weet krijgen ze Go Back To The Zoo wel zover, die zijn in die week ook in Nijmegen.”

Jullie waren dus al opgemerkt door de-Affaire en nu winnen jullie Frame of Fame. Jullie doen dus iets goed, wat is dat volgens jullie?
“We doen hetzelfde als alle andere Nijmeegse bands, we doen het voor het publiek. Bovendien hebben we goed geschreven liedjes met teksten met een inhoud. Op Twitter zien we weleens mensen die songteksten quoten. We doen heel veel met ons publiek, ook buiten de optredens om. We maken vaak een babbeltje en we organiseren af en toe online chats, met zijn vieren achter de webcam. We staan open voor iedereen die iets te melden heeft. We gaan nu ook op een andere manier met onze nummers om. Bij onze eerste EP hadden we van tevoren bedacht wat erop zou komen. Nu testen we ze eerst live en de nummers die het meest enthousiast ontvangen worden, zetten we op de ep. Onze fans zijn heel belangrijk voor ons.
Verder doen we veel om opgemerkt te worden. Een half jaar geleden had nog niemand van ons gehoord. Maar we hebben gewoon een afspraak gemaakt bij Stichting PAN en we hebben onze demo laten horen en de eerste ep. PAN heeft daarmee onze groei opgemerkt en zo zijn we aan ons optreden op de de-Affaire gekomen. We hebben ook al in Doornroosje gestaan door contact op te nemen met Make Believe en te vragen of we in hun voorprogramma mochten staan.”

Jullie fans zijn dus belangrijk voor jullie. Jullie zijn ook door stemmen in de juryronde terecht gekomen. Hebben jullie een grote fanbase?
Ja, het was hard werken om zover te komen in de competitie, we hebben maar liefst 6.000 stemmen opgehaald, dat zijn niet alleen maar fans geweest. Dan hebben we toch iets goed gedaan tijdens onze optredens. We hebben ook heel goed nagedacht over de promotie. We hebben drie prijzen uitgeloofd onder de mensen die op ons gestemd hebben. We willen ze echt bedanken, waarschijnlijk gaan we één van de persfoto’s uitvergroten en er een verhaaltje op zetten, het moet iets persoonlijks zijn, niet alleen maar lokaas.”

Jullie zijn nog ontzettend jong, de gemiddelde leeftijd van de bandleden is 19. Waar willen jullie heen met de band?
“We doen het niet puur om beroemd te worden, we willen gewoon zoveel mogelijk mensen onze muziek laten horen. Op dit moment is ons grootste doel om een label te vinden, zodat we ons niet meer bezig hoeven te houden met de PR en we ons kunnen richten op muzikale zaken.”

Wil je The Earphone Heads zelf gaan bekijken? Dat kan op maandag 18 juli om 19:45 op de-Affaire.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland