Spokes bestaat uit een stelletje boerenkinkels

"Wandelen is ons met de paplepel ingegoten"

Tekst: Timo Pisart / Foto: Jimmy Israel ,

Om vier uur 's ochtends stapten de leden van Spokes in hun tourbus om op tijd op de-Affaire te zijn. Hoewel chagrijnige gezichten meer dan begrijpelijk zouden zijn, tonen de Engelse muzikanten brede grijnzen. "We worden een beetje melig als we weinig hebben geslapen."

"Wandelen is ons met de paplepel ingegoten"

Om vier uur 's ochtends stapten de leden van Spokes in hun tourbus om op tijd op de-Affaire te zijn. Hoewel chagrijnige gezichten meer dan begrijpelijk zouden zijn, tonen de Engelse muzikanten brede grijnzen. "We worden een beetje melig als we weinig hebben geslapen."

WIE: Violiste Ruth Iglunas, zanger/gitarist Owain Davies en drummer Matt Baty van Spokes
WAAR: in backstage container
WANNEER: Dinsdag 19 juli 2011, in de schemering

Houden jullie van wandelen?
Ruth: "Ja, ik ga volgend jaar in maart zelfs de Mount Everest beklimmen. Ik heb afgelopen week geoefend in bergen van Cumbria. Ik zal de komende maanden nog heel wat moeten oefenen. Ik ga het doen voor het goede doel."
Owain: "We zijn opgegroeid in hele landelijke gebieden en zijn echte boerenkinkels, dus we hebben veel gezwommen in rivieren, over velden gerend en onszelf gesneden aan prikkeldraad. Wandelen is ons met de paplepel ingegoten."

Wat is jullie mooiste festivalervaring?
Matt: "Vandaag!"
Ze beginnen allen hard te lachen. Matt: "We hebben nog niet gespeeld, dus het zou ook verschrikkelijk kunnen zijn."
Ruth: "Vanavond slapen we voor het eerst op een boot. Ik ben benieuwd."
Matt: "Het festival The Big Chill was fantastisch, we speelden op een gigantisch podium waar onze muziek goed tot zijn recht kwam. We zijn hele kleine podia gewend waar we bijna tegen elkaar staan, dit was heel anders."
Owain: "Het was een eer om daar te spelen, ook grootheden als Leonard Cohen traden er op."

Wie zouden jullie volgend jaar op de-Affaire willen zien?
Matt begint weer te schateren: "Pink Floyd!"
Owain: "Jeetje.."
Ruth: "Neil Young."
Matt: "We vinden het geweldig namen van zulke supersterren rond te gooien. Ook zou ik graag GNOD zien spelen. Zij maken een soort psychedelische krautrock."

In Nederland wordt ernstig bezuinigd op cultuur. Waar zou jij op bezuinigen?
Owain: "We zouden bezuinigen op het bezuinigen."
Ruth: "En politici zouden minder betaald krijgen."
Matt: "Banken zijn ook niet zo cool op het moment, daar zou iemand naar mogen kijken."

Met wie op de-Affaire zou je wel een affaire willen?
Owain: "Bjork, Joanna Newsom of Kate Bush. Naar die laatste gaat mijn voorkeur uit, maar ik zou er wel voor willen terugreizen in de tijd."
Matt: "Je zou me in problemen kunnen krijgen, mijn vriendin staat buiten! Heb je weleens gehoord van Liz Harris? Ze zit in een lo-fi folk drone-band genaamd Grouper, zij is geweldig getalenteerd. Ik weet niet eens hoe ze eruit ziet, maar volgens mij ben ik verliefd op haar."
Ruth: "Ik vond dat Eskmo er erg goed uit zag. Ik heb al even hoi tegen hem gezegd op de boot, om vervolgens giechelend naar buiten te gaan. Hij slaapt in de kamer naast me, dus wie weet wat er vannacht gebeurt."