Krach speelde op het vrijgezellenfeest van Junkie XL Krach speelde op het vrijgezellenfeest van Junkie XL

Band komt ooit nog over wandel-jeugdtrauma heen

, Tekst: Timo Pisart / Foto: Thijmen Sietsma

Krach speelde op het vrijgezellenfeest van Junkie XL

Band komt ooit nog over wandel-jeugdtrauma heen

Tekst: Timo Pisart / Foto: Thijmen Sietsma ,

Op meer dan 30 festivals speelde Krach afgelopen jaar, maar hun eerste festivalervaring zal ze altijd bijblijven. Op een bank in de Saddlespan blikken de elektrorockers terug op een veelbewogen jaar.

Band komt ooit nog over wandel-jeugdtrauma heen

Op meer dan 30 festivals speelde Krach afgelopen jaar, maar hun eerste festivalervaring zal ze altijd bijblijven. Toen de elektrorockers halverwege hun set op Aangeschoten Wild in Delft tot een bijkans orgastisch hoogtepunt kwamen, knalden opeens twee confettikanonnen richting het publiek. "Zelfs onze lichtman wist er niets van", aldus toetsenist Jan-David Hoogerheide. Op een bank in de Saddlespan blikken hij en frontman Reinier van den Haak terug op een veelbewogen jaar.

WIE: Reinier van den Haak en Jan-David Hoogerheide van Krach
WAAR: Op een bank in de Saddlespan
WANNEER: Donderdag 21 juli 2011, na hun soundcheck en een bord risotto

Houden jullie van wandelen?
David: "Ik ben postbode en vind dat naast deze band het leukste werk dat ik ooit heb gedaan. Je kunt lekker buiten rondlopen en mensen high-fiven die blij zijn met de post. Uiteindelijk wandel ik dus zeker drie uur per dag. Dat vind ik een hele prestatie voor iemand van mijn postuur."
Reinier: "Ik heb een beetje een jeugdtrauma door het wandelen met mijn ouders. Er moest altijd gewandeld worden. Ik ben nu achtentwintig en bijna uit de puberteit, ik denk dat ik het ooit nog ga waarderen. Wel loop ik graag hard. Hoe vaak ik dat doe? Een keer per jaar."

Wat is jullie mooiste festivalervaring?
David: "Paaspop. We hadden nog nooit in zo'n grote tent gestaan. Een kwartier voor de show begon, ging ik even kijken of er al iemand stond. Het bleek stampesvol! Bij het minste of geringste ging iedereen helemaal los en je zag aan alle mensen dat ze er echt voor wilden gaan."
Reinier: "Afgelopen zaterdag speelden we op de Zwarte Cross. Voor ons draaide Junkie XL een verrassingsset. Hij had een vrijgezellenfeest en werd in konijnenpak geblinddoekt het podium opgeholpen. Dat was fantastisch, toen hij zijn laatste noten draaide begon David al met een synth-intro. We konden in een keer doorpakken."

Wie zouden jullie volgend jaar op de-Affaire willen zien?
David: "Ik zou heel erg graag Animal Collective terug willen zien, maar dat is misschien te hoog gegrepen. Afgelopen keer dat ze op de-Affaire speelden was waanzinnig en hun laatste plaat is nog altijd een van mijn favoriete platen. Om realistisch te blijven mag Baths volgend jaar ook langskomen. Dat mag dan natuurlijk niet meer van de indie-politie omdat het niet hip genoeg meer is tegen die tijd, maar ik vind zijn soulvolle elektronica helemaal fantastisch, hij zuigt me er helemaal in."
Reinier: "LCD Soundsystem zou ik ontzettend graag hier zien, het maakt me niet uit dat die band eigenlijk niet meer bestaat. En OIIO moet volgend jaar natuurlijk spelen."

In Nederland wordt ernstig bezuinigd op cultuur. Waar zou jij op bezuinigen?
David: "Op seks!"
Reinier: "Op de dierenpolitie."
David: "Ik ben wel zo'n hippie dat er naar mijn mening op defensie zou moeten worden bezuinigd."
Reinier: "Uiteindelijk kunnen we met vissticks en doperwten de week wel doorkomen, dus er is zoveel om op te bezuinigen."
David: "Het is dat ik mijn waterrekening niet zelf hoef te betalen, anders zou ik ook bezuinigen op douchen. Ik douche veel te vaak en te lang."

Met wie op de-Affaire zou je wel een affaire willen?
David: "Met de mooie dames van Puro Instinct."
Reinier: "Hoe weet je dat zij mooi zijn?"
David: "Dat zei onze gitarist Rutger, maar hij voegde er wel aan toe dat ze eruitzagen als de lekkerste wijven van de Jostiband."
Reinier: "Met Gesaffelstein zouden we een muzikale affaire moeten aangaan, een hele verrassende dj. We zouden helemaal uit onze plaat kunnen gaan."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland