Groeiend Spijkerrok: de soundtrack van een wijk Groeiend Spijkerrok: de soundtrack van een wijk

Opknappend Spijkerkwartier herbergt het gezelligste festival van Arnhem

, Tekst: Fred Hubers, redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen / Foto's: Johan Slaghuis

Groeiend Spijkerrok: de soundtrack van een wijk

Opknappend Spijkerkwartier herbergt het gezelligste festival van Arnhem

Tekst: Fred Hubers, redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen / Foto's: Johan Slaghuis ,

In het Arnhemse Spijkerkwartier wordt flink gewerkt aan de verbetering van de bebouwing en het imago van de voormalige hoerenbuurt. Spijkerrok verzorgt sinds enkele jaren de soundtrack van deze verbetering en groeit mee met de wijk. Een verslag.

Opknappend Spijkerkwartier herbergt het gezelligste festival van Arnhem

Ingeklemd tussen de spoorweg en de voormalige rosse buurt van Arnhem ligt bouwspeelplaats Thialf. Het gedempte stadszwembad doet tegenwoordig dienst als speelterrein voor de kinderen van het opbloeiende Spijkerkwartier en daarbuiten, maar vandaag is het jaarlijkse Spijkerrokcircus neergestreken op de felblauwe sportvloer waar in zwart-witte tijden de Arnhemse kinderen leerden zwemmen.

In de afgelopen zeven jaar groeide Spijkerrok uit van stofzuigerbenefiet in een studentenhuis tot een zeer gezellig stadsfestivalletje. Dat er voor dit evenement draagvlak bestaat, bewijst het recordaantal van vijfhonderd betalende bezoekers, waarvan er velen bovendien hun kroost een paar uur in de zandbakken, aan klimrekken of bij de schminkkunstenares kwijt kunnen. Met een afwisselend programma probeert de organisatie haar bezoekers de tenten in te lokken.

Der Tante Renate uit Berlijn zet een pittige elektroset neer met veel tempo, effect, scheurende gitaar en stemvervormers. Een fijne opwarmer voor zijn optreden in Wageningen, later op de dag.

De veelbelovende Indasol zorgt vandaag voor een halfuur klassieke bluessfeer van hoog niveau en weet ook op dit podium nieuwe fans voor zich te winnen. Losjes en ogenschijnlijk achteloos weet hij diverse stijlen overtuigend door de tent te galmen.

Na het afscheid van de Osdorp Posse is frontman Def P verschillende projecten begonnen. Met The Howling Coyotes zet hij een soort rock 'n roll-versie van Drukwerk neer, inclusief maatschappijkritische teksten. In de tent, die bij eerdere optredens nog niet volliep, is het in no-time vol. Afsluiter en feestelijk hoogtepunt is het skaliedje Steek ‘M Op.

De singer-songwriter Merinde speelt tegenwoordig met een gitarist en een drummer. Die laatste is pas één week bij de band. Het is dan ook knap hoe hij nu al hele gevarieerde arrangementen speelt bij de breed uitwaaierende liedjes. De gitarist voegt mooie sfeerverhogende effecten toe. Merinde moet wel uitkijken dat ze haar stem onder controle houdt, want die is af en toe nog wat onvast.

Moonpilot uit Den Haag maakt stevige melodieuze pop in het straatje Kings Of Leon, Coldplay en Snow Patrol. De meerstemmige zang mag er wezen. Sympathieke band die echter wel een rauw randje kan gebruiken.

Als iemand een wilde beer kan temmen is het Grizzly Adams wel. De zanger heeft een stem die aan Mark Lanegan doet denken. Het Utrechtse trio speelt intens en vurig, maar heeft na een paar liedjes duidelijk last van het optreden van de jonge lokale helden van Leeways dat al in de grote tent begonnen is.

Reggae-hiphopband Leeways doet dan ook wat ze de laatste tijd op elk podium doen; het dak eraf spelen. Rond dit weekend betreedt het kleurrijke vijftal maar liefst vijf festivalpodia in de regio. Strak, opzwepend en in een hoog tempo golft de muziek door de tent, tot iedereen wel mee móet dansen. Prima afsluiter van een geslaagd Spijkerrok-festival.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland