Dead Neanderthals heeft een voorliefde voor obscure duo's Dead Neanderthals heeft een voorliefde voor obscure duo's

Yoke & Yohs, The Body, Snowstorm, Black Cobra, Iron Lung..

, Tekst: Timo Pisart / Foto: Thijmen Sietsma

Dead Neanderthals heeft een voorliefde voor obscure duo's

Yoke & Yohs, The Body, Snowstorm, Black Cobra, Iron Lung..

Tekst: Timo Pisart / Foto: Thijmen Sietsma ,

Grindcoreduo Dead Neanderthals heeft een broertje dood aan het huidige cultuursubsidiebestel, zo laten de bandleden weten na een schokkende show in de Barbarossa-ruïne. Na neer te ploffen aan een picknicktafel vertellen de bandleden dat kunstenaars bijna veranderd zijn in professioneel subsidieaanvragers.

Yoke & Yohs, The Body, Snowstorm, Black Cobra, Iron Lung..

Grindcoreduo Dead Neanderthals heeft een broertje dood aan het huidige cultuursubsidiebestel, zo laten de bandleden weten na een schokkende show in de Barbarossa-ruïne. Ze zijn inmiddels "opgedroogd en bijgekomen" van de vijftien minuten durende tour de force en na neer te ploffen aan een picknicktafel vertellen ze dat kunstenaars bijna veranderd zijn in professioneel subsidieaanvragers.

WIE: Rene Aquarius en Otto Kokke van Dead Neanderthals
WAAR: aan een picknicktafel in de Barbarossa backstage
WANNEER: Dinsdag 19 juli 2011 "na te zijn opgedroogd"

Houden jullie van wandelen?
Rene: "Twee jaar geleden ben ik nog op wandelvakantie geweest in de Dolomieten. Dat waren acht dagen bruut wandelen met vrienden. Het was een soort commandovakantie."
Otto: "Ik hou helemaal niet van wandelen. Terwijl je wandelt kun je niets doen, behalve bij mensen naar binnen kijken. Dat is het enige pluspunt. Het lukt me niet muziek te luisteren als ik in beweging ben. Je moet opletten wat je aan het doen bent, dus mis je de muziek. Als je er wel in zit, krijg je niets mee van het wandelen. Het heft elkaar op."

Wat is jullie mooiste festivalervaring?
Rene: "Dit. We hebben als band op nog geen enkel ander festival gespeeld. Als bezoeker was ik op de eerste editie van Death Feast in Duitsland, dat was fantastisch. Er was een vierentwintiguurstent die niet meer behelste dan een partytent waarin zo'n twaalf mensen tot zes uur 's ochtends stonden te headbangen op death metal. Er moest continu security rond de tent blijven staan, omdat zatte Duitsers hem wilden omduwen."

Wie zouden jullie volgend jaar op de-Affaire willen zien?
Otto: "Ik kan wel wat bands noemen die er om commerciële redenen zouden moeten spelen. Do Not Run We Are Your Friends bijvoorbeeld."
Rene: "Ik ken wel wat bands die hier om undergroundredenen moeten spelen. Yoke & Yohs zou perfect zijn in de Barbarossa-ruïne, een duo uit Denemarken met sax en drums. Ze zijn heel anders dan wij, meer arty, minder grindcore, maar net zo freaky. Ook The Body moet komen, een duo van drums en gitaar. Als het kan ook met het koor."
Otto: "Het is een beetje Melvins-achtig, heavy, hard en goor."
Vervolgens passeren nog zeker tien obscure duo's de revue, waaronder Snowstorm, Black Cobra, Iron Lung en Doom.

In Nederland wordt ernstig bezuinigd op cultuur. Waar zou jij op bezuinigen?
Otto: "Cultuur., er wordt genoeg geld door de cultuursector heen gesluisd die verre van efficiënt wordt besteed. Veel instanties zouden het best goed af kunnen met veel minder subsidie, of gewoon zonder subsidie. Tweehonderd miljoen op cultuur, dat is misschien wel een goed idee."
Rene: "Het gaat een beetje met de botte bijl, maar ik denk dat het niet slecht is om op cultuur te bezuinigen."
Otto: "Professioneel kunstenaar zijn betekent tegenwoordig zoveel als professioneel subsidieaanvrager zijn. Dat slaat toch nergens op?"

Met wie op de-Affaire zou je wel een affaire willen?
Rene: "Black Breath, ik volg ze vanaf het begin en vind ze te gek. Vroeger maakten ze hardcore met black metal-invloeden, ze zijn nu meer Zweedse death metal."
Otto: "Die gast die hier gistermiddag stond! Thiaz Itch, ik zou graag met hem spelen. Ik vond het erg goed maar hij moet leren zijn show te bewerken tot een kwartiertje à twintig minuten. Die liedjes zijn per definitie niet echt pakkend, dus je hebt het al gauw gezien."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland