De Kift is bang voor de toekomst

“Het wordt andere geldbronnen zoeken of opdoeken.”

Tekst: Joeri Pisart / Foto: Tom Roelofs ,

Als een van de weinige Nederlandse bands geniet De Kift van structurele subsidie. Terwijl gigantische, metalen instrumenten het podium op worden gesleept bespreekt Ferry Heijne zijn angsten voor de toekomst, Russische muurkranten en lokale vissigheid.

“Het wordt andere geldbronnen zoeken of opdoeken.”

Als een van de weinige Nederlandse bands geniet De Kift van structurele subsidie. Terwijl gigantische, metalen instrumenten het podium op worden gesleept bespreekt Ferry Heijne zijn angsten voor de toekomst, Russische muurkranten en lokale vissigheid.

WIE: Zanger en multi-instrumentalist Ferry Heijne van De Kift
WAAR: Op het terras van pannenkoekenrestaurant ´t Hoogstraatje
WANNEER: In de middagzon van vrijdag 22 juli 2011

Houd je van wandelen?
“Ontzettend, maar niet van de Vierdaagse. Dat is veel te massaal, voor mij geldt het adagium ‘hoe leger, hoe beter’. Zo ben ik eens met mijn vriendin van Eindhoven naar Maastricht gelopen, om ieder uur slechts enkele mensen tegen het lijf te lopen. Ook de wandeling langs Boulogne-sur-Mer is memorabel. Toen we de gigantische visindustrie aldaar passeerden was het wel even slikken. Met een kater of zonder ontbijt in je maag is dat vrijwel niet te doen.”

Wat is je mooiste festivalervaring?
“Het Skiff Festival in St. Petersburg was onze eerste keer in Rusland. Onze teksten zijn Nederlands, maar in het buitenland proberen we altijd een deel van de set in die taal te spelen. In het Russisch bleek dat vrij lastig, dus hebben we overal muurkranten met vertaalde lyrics opgehangen en hebben we één nummer zo goed en kwaad als het ging in het Russisch vertolkt. Het duurde lang voordat het publiek loskwam, maar toen het eenmaal zover was ging het ook écht los.”

Wie zou je volgend jaar op de-Affaire willen zien?
“Monofocus. Fransen spreken dat vrij snel uit als motherfuckers. Het is electroblues ‘foraine’, wat staat voor circusachtig en nomadisch. In het straattheater zijn zij heel actief met hun absurde teksten. Hun krachtigste wapen is humor, wat nogal eens mist in de popmuziek.”

In Nederland wordt ernstig bezuinigd op cultuur. Waar zou jij op bezuinigen?
“Ik zou het geld halen waar het zit: bij organisaties en bedrijven die het kunnen missen. Er mag ook best met de botte bijl op de ambtenarij worden ingehakt. Maar ja, we zitten met deze rechtse regering, de meerderheid van het volk heeft hiervoor gezorgd. We hebben simpelweg geen keus. Voor De Kift heeft het dan ook grote consequenties. We hebben driemaal structurele financiering van het Fonds Podiumkunsten mogen ontvangen. Volgend jaar wordt het sowieso beduidend minder, mochten we überhaupt iets krijgen. Dat betekent óf andere geldbronnen zoeken, óf opdoeken..”

Met wie op de-Affaire zou je wel een affaire willen?
“Ik ken eigenlijk alleen La Boutique Fantastique en Aux Raus. Met die eerste hebben we eerder op een festival gestaan, dat past meer in ons straatje. Dus ga ik voor de verreweg interessantste relatie met Aux Raus. Zij zijn straight en overtuigend, daar is geen speld tussen te krijgen.”