Blues Brother Castro wil uit de bubbel

“Tegenwoordig leeft iedereen in zijn smartphone.”

Tekst: Joeri Pisart / Foto: Tom Roelofs ,

Ontspannen nippend aan een glas cola wandelt de leadzanger/gitarist van Blues Brother Castro de backstage in. De op de bühne zo felle frontman geeft backstage twijfelend doch vriendelijk antwoord.

“Tegenwoordig leeft iedereen in zijn smartphone.”

Ontspannen nippend aan een glas cola wandelt de leadzanger/gitarist van Blues Brother Castro de backstage in. De op de bühne zo felle frontman geeft backstage twijfelend doch vriendelijk antwoord.

WIE: Leon Caren, zanger/gitarist van Blues Brother Castro
WAAR: op de stoep van een leeg, afthans straatje vlak achter het Lift!-podium
WANNEER: donderdag 21 juli 2011, een uur voordat hij de avond afsluit

Houd je van wandelen?
“Ik vind het fijn om rond te dwalen in grote steden die ik nog niet ken. Dwars door New York, Barcelona of Parijs wandelen en langzaam die grootsheid op je in laten werken: dat is fantastisch.”

Wat is je mooiste festivalervaring?
“Ik ben geen onwijs festivalbeest. Bovendien heb ik als programmeur van Subbacultcha! vaak alle interessante bands al gezien. Toch vind ik SXSW te gek, niet zozeer de officiële podia maar juist het gratis randprogramma. Als band kun je daardoor binnen een week zes keer spelen, al is het in minuscule koffiehuisjes.”

Wie zou je volgend jaar op de-Affaire willen zien?
“Eerlijk gezegd heeft de programmeur zijn zaken goed op orde. Een feest als de Vierdaagse associeer je niet met zo’n goede alternatieve line-up. Peaking Lights zou daar zeker tussen passen: zij maken uitgesponnen chillwave met dub-hooks en zijn daarmee de voorbode van een interessante nieuwe richting.”

In Nederland wordt ernstig bezuinigd op cultuur. Waar zou jij op bezuinigen?
Caren tuurt inspiratieloos rond, om uiteindelijk naar een reuzenrad te wijzen. “Zo’n draaimolen? Nee, ik zou graag bezuinigen op de tijd achter computers. Mijn hele werk vindt plaats achter zo’n scherm. Ook ben ik inmiddels vergroeid met mijn smartphone: het is bijna een verslaving. Door dat soort zaken leeft men tegenwoordig in een bubbel. Je wereld wordt er klein van terwijl contact met ‘echte’ mensen verdwijnt.”

Met wie op de-Affaire zou je wel een affaire willen?
Meteen wordt het gehele programma grondig onder de loep genomen en noemt Caren een handjevol namen. “Maar dat is geen affaire-materiaal. Als het echt zou moeten, zou het geen straf zijn om een kopje koffie met Dirty Beaches te drinken. Dan kan ik vragen wat hem bezield om dergelijke muziek te maken.”