Enthousiast joelend publiek bij The Birdwatching Bandits

Laag water maakt verwachtingen echter maar gedeeltelijk waar

Tekst: Corrie Heida / Foto's: MySpace band ,

Café ‘t Poorthuys in hartje Wageningen was bomvol met studenten die voor twee jonge pop-folk acts kwamen. Laag Water en The Bird Watching Bandits probeerden de hoog gespannen verwachtingen waar te maken. Dit lukte helaas maar gedeeltelijk

Laag water maakt verwachtingen echter maar gedeeltelijk waar

Een kroeg in hartje Wageningen is bomvol met studenten die voor twee jonge pop-folk acts komen. Laag Water en The Bird Watching Bandits proberen de hoog gespannen verwachtingen waar te maken.

De zaal is bomvol. Dat is niet slecht voor het allereerste optreden van het drietal Laag Water uit Wageningen. Terwijl de laatkomers een plekje zoeken in het goedgevulde café, klinken de eerste intieme harpklanken door de zaal. Harpklanken? Ja, hoewel de harp zeker niet een onbekende is in de popmuziek is het wel een zeldzame verschijning op de Nederlandse poppodia. De band komt rustig, mooi, intiem en betoverend over. Het publiek heeft er echter na een paar nummers al weinig oog meer voor en babbelt er luidkeels doorheen.

Er is dan ook wel wat bij te schaven. Zo zou de zangeres eigenlijk moeten werken aan haar articulatie en woorden niet half moeten inslikken. De zang wordt verder gekenmerkt door een flinke dosis vibrato. Nou kan een lichte trilling in de stem mooi en breekbaar overkomen, maar in dit specifieke geval klinkt het een beetje geforceerd en mag het best een onsje minder zijn. Het neemt namelijk niet het gemis aan een goede percussionist of drummer weg. Met een drummer die de bassist ondersteunt zou de akoestische pop-folk net iets meer body krijgen. Grote kans dat de zelfgeschreven nummers van Laag Water dan beter tot hun recht komen.

The Birdwatching Bandits uit Dordrecht gaan vol gas van start met een schitterende cover van Kryptonite van 3 Doors Down. De sterke zangstem van Tim Breuer doet in de verte denken aan Jack Johnson, inclusief het laid-back ritme van zijn muziek. Merijn Loeve maakt met zijn mooie gitaarriffjes het plaatje compleet. Buzzy Brain is een prachtig bluesy nummer over de gevolgen van, hoe studentikoos, een kater. Jammer genoeg was dit een van de weinig eigen geschreven nummers in de set van The Birdwatching Bandits.

Want in plaats van naar vogels, kijken Tim en Merijn vooral naar andere artiesten. Diverse bestaande nummers worden van een pop-folk, country of singer-songwriter sausje voorzien. Een kleine greep: Toxic van Britney Spears, Come Together van The Beatles en ook de recente hit Billionaire van Travie McCoy and Bruno Mars ontsnapt niet aan de goed geoliede covermachine van deze Dordrechtse bandieten.

Het publiek kan de band dan ook waarderen en joelt en klapt enthousiast mee. Voor Tim en Merijn is het optreden in café ‘t Poorthuys het eerste optreden sinds maanden en eigenlijk willen ze wel vaker op het podium staan, zo vertellen ze op het podium. Om dit te bereiken zou The Birdwatching Bandits er goed aan doen om minder te coveren en meer eigen nummers te schrijven. Grote kans dat de optredens dan vanzelf komen. Met het spelen van covers is niks mis, maar een nummer als Buzzy Brain smaakt naar meer.