Nachtbrakers: Al jaren leading in Harderwijkse feesten Nachtbrakers: Al jaren leading in Harderwijkse feesten

Een interview met de organisatie van Nachtbrakers

, Tekst: Age Versluis / Foto's: Margriet van Sleen

Nachtbrakers: Al jaren leading in Harderwijkse feesten

Een interview met de organisatie van Nachtbrakers

Tekst: Age Versluis / Foto's: Margriet van Sleen ,

Wie uit Harderwijk en omstreken komt, kent de stichting Underground Harderwijk wel. Een groepje enthousiaste vrijwilligers en de organisatoren van onder andere Nachtbrakers in cultuurpodium Estrado en het jaarlijkse Nachtbrakers Festival op de boulevard van Harderwijk.

Een interview met de organisatie van Nachtbrakers

Wie uit Harderwijk en omstreken komt, kent de stichting Underground Harderwijk wel. Een groepje enthousiaste vrijwilligers en de organisatoren van onder andere Nachtbrakers in cultuurpodium Estrado en het jaarlijkse Nachtbrakers Festival op de boulevard van Harderwijk.

Nachtbrakers is steevast in de voorverkoop al uitverkocht, wat maakt de feesten in Estrado nou zo ľn succes? Margriet van Sleen van Stichting Underground vertelt: ''De nadruk ligt op onze ervaring, we werkten al een aantal jaar als vrijwilligers in popzaal Park3 (het toenmalige Estrado) en merkten dat er ruimte was voor een leuk feest voor jongeren uit de omgeving. Zo geschiedde en sindsdien organiseren we vijf keer per jaar Nachtbrakers. We zijn altijd op zoek naar de ultieme combinatie van muziek (een brede mix van met name electro, house en techno met rockinvloeden en alles wat daartussen zit), licht en aankleding.
We werken steeds vanuit een bijzonder thema, zoals Paradijsvogels, Screenagers, en Aliens. Daarbij wisselen techniek en kunst elkaar af in de uitwerking. De ene keer heeft het licht een ondersteunende functie, de andere keer is het andersom en fungeert het decor als versterking van het lichtplan. Er zijn in Harderwijk veel andere uitgaansgelegenheden zoals de Mac – waar Nachtbrakers de eerste twee jaar plaatsvond - en het gigantische Harders Plaza, maar we zitten niet in elkaars vaarwater''.

Nachtbrakers kan rekenen op een grote schare aan fans.''Ja, omdat Nachtbrakers zich van de rest onderscheidt'', vertelt Sicco Hetebrij. ''In de eerste plaats natuurlijk vanwege de goeie line-ups! Door de jaren heen hebben we een aantal zeer grote dj-namen (zoals Motor, Joost van Bellen, Aux Raus, Human Resource, Les Petits Pilous, Housmeister, Sick Boy, Homework en ga zo maar door) naar het kleine Harderwijk weten te trekken!''
''Voor de praktische organisatie hebben we een flink vrijwilligersbestand met veel mensen, jong en oud, die ons elke keer weer komen helpen. Van bar- en garderobediensten tot techniek en schoonmaak. Eigenlijk zijn we een soort familiebedrijf, iedereen is er wel via via ingerold. Met oud en nieuw is het helemaal speciaal, veel vrienden, kennissen en familie komen dan ook de jaarwisseling meevieren''.

Voor de toekomstplannen kloppen we aan bij Ariënne van Geelen, die naast de functie van penningmeester ook de PR van Nachtbrakers voor haar rekening neemt: ''Het gaat goed met Nachtbrakers. Ons doel voor de komende jaren is om nog meer te groeien in de kwaliteit. Dat laat zich zien in steeds betere programmeringen en meer initiatieven naast Nachtbrakers en ons Festival. Zo werden we bij de opening van het Harderwijkse culturele seizoen gevraagd om op het Kloosterplein de afsluiting te programmeren. En dat hebben ze geweten: het plein stond helemaal vol! Nachtbrakers festival is in acht jaar uitgegroeid van een minifestival met drie acts in een podiumwagen naar een volwaardig tweedaags (gratis) festival met een tweede podium in een zeecontainerdorp.''

Ariënne vervolgt: ''Qua grootte zitten we daar nu wel aan de max. Een festival is natuurlijk al een flinke onderneming op zich, zeker als je bedenkt dat we volledig afhankelijk zijn van vrijwilligers en sponsoren! We hebben niet het budget om taken uit te besteden en doen alles zelf. Dat is zwaar, maar tegelijkertijd heel bevredigend als je een bomvolle tent volledig uit z’n dak ziet gaan! In de toekomst willen we vooral breder programmeren. Daarbij zouden we naast alle muziek nog wel graag een kunst- of een theaterpodium willen neerzetten! Genoeg plannen dus.
Verder hadden we dit jaar een `New Year's Eve Pre-Party` die nog kan groeien. Ook initiëren we op 4 en 5 maart een winterfestival in Estrado, waarvan de line-up inmiddels bekend is. Onder anderen: Mighty Fools, Krach en Baskerville. Kortom: Doorwerken aan wat succesvol is en daarnaast groeien door het opzetten van nieuwe initiatieven. Prachtig toch!''

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland