Kyu presenteert sterke opvolger van debuutalbum Kyu presenteert sterke opvolger van debuutalbum

Publiek komt langzaam op gang

, Tekst: Michael Weijers/ Foto's: Eric Veltink

Kyu presenteert sterke opvolger van debuutalbum

Publiek komt langzaam op gang

Tekst: Michael Weijers/ Foto's: Eric Veltink ,

Kyu, de mathmetalband met de aparte songtitels, presenteerde zijn tweede album SVRGN. Na een prima debuut is het de vraag of het vervolg de lijn van kwaliteit kan doortrekken. En is het publiek klaar voor zoveel complexe metal?

Publiek komt langzaam op gang


Mathmetalband Kyu presenteert vanavond in Willemeen zijn tweede album SVRGN, de opvolger van het sterke debuut vol complexe metal.

De zaal begint redelijk vol te lopen wanneer Ashes of Many het feest mag openen. Deze heren spelen een thuiswedstrijd, en hebben zo te merken ook de nodige aanhang meegenomen. De band begint enigszins rommelig, maar al snel lijken ze op stoom te komen en krijgen we een aardige pot hardcore/screamo voorgeschoteld die een beetje doet denken aan A Day To Remember en We Came As Romans. De band moet het vooral hebben van de breakdowns en die komen gelukkig ook aardig uit de verf. Ook de presentatie is prima in orde, want de meeste bandleden kunnen niet lang stil blijven staan. Hoewel het allemaal leuk is om te horen en te zien, mist het alleen net dat beetje extra's. Misschien net wat meer strakheid en overtuiging? Hoe dan ook, Ashes of Many is aardig op weg.
Deem Index geeft vanavond pas zijn eerste optreden, maar is toch geen opener. Wellicht komt dit omdat de band al enkele jaren in de oefenruimte vertoeft. Door personele problemen op de drums kwamen ze hier echter niet eerder uit. Nu is er een slagwerker gevonden met de drummer van Divine Sins. Tijdens de soundcheck laat deze persoon horen over indrukwekkende skills te beschikken, dat belooft wat voor het optreden. Zou je denken althans. Wanneer de band begint lijkt er ineens een andere drummer achter de kit te zitten. Met alle respect natuurlijk, maar we krijgen nog maar bij vlagen het niveau van de soundcheck te horen.

Verder geeft de band een zeer degelijk eerste optreden, al is het hier en daar niet allemaal even strak. Ze krijgen ook de nodige technische problemen te verwerken. Zo stopt een van de gitaarversterkers er mee voor een nummer of twee, en is de zang in de zaal vrijwel niet te horen. Jammer, want de zanger doet erg zijn best en beschikt over een actieve podiumpresentatie. De muziek van Deem Index is moeilijk in een hokje te plaatsen, de meeste metalstijlen zijn ergens wel terug te horen. Kortom, dit is een aardige eerste show, maar we krijgen niet het idee dat dit het beste is dat ze kunnen.
Vervolgens is het tijd voor Kyu, de band waar het vanavond natuurlijk om draait. De band met de wazige titels voor zowel nummers als albums. Na een sterk debuutalbum, is iedereen benieuwd naar de opvolger. Er moet gezegd worden dat het allemaal wat matig begint. De echte overtuiging mist bij zowel band als publiek, het slechte geluid is hier debet aan. Gelukkig duurt dit maar een paar nummers, want dan is het hek van de dam.

Eindelijk komt het publiek een beetje los. Het lijkt haast alsof iedereen een beetje moest wennen aan de mathmetal, die  moeilijk te doorgronden is. Hulde voor de bandleden, die dit uiterst strak uitvoeren en duidelijk goed op elkaar zijn ingespeeld. Het is knap als je dit ook nog kan combineren met een goede podiumpresentatie. We mogen concluderen dat het album SVRGN de lijn van het sterke debuut doortrekt en een waardig opvolger is. Hopelijk breekt Kyu nu verder door, want ze verdienen het.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland