Villa Zeno: geloof in jezelf!

De jongens van Villa Zeno mogen stoppen met perfectioneren

Tekst: Fleur Helmink / Foto's: Sanne Steenbreker ,

Ze stonden in het voorprogramma van The Brew en speelden zodoende in Duitsland en Engeland. Zelf spreken de bandleden van een ‘ontaard bruiloftsorkest’, maar Villa Zeno heeft veel meer te bieden. 3VOOR12/Gelderland presenteerde afgelopen vrijdag de ep-releaseparty en dat smaakte naar meer.

De jongens van Villa Zeno mogen stoppen met perfectioneren

3VOOR12/Gelderand presenteert Villa Zeno. De Achterhoekse band stond al op Oerol en Huntenpop en nu wordt op eigen bodem de ep gereleased. De groep wordt vergeleken met The Doors en als een David Bowie in de dop bestempeld. De ludieke promo-filmpjes die Villa Zeno online hebben grote verwachtingen gewekt. Of is een 3VOOR12/Gelderland presenteert nog te vroeg?

In dezelfde stijl als de promo-filmpjes wordt vlak voordat de gordijnen openen een gave introductie getoond. Het publiek kijkt verrukt naar het scherm als een klas vol kinderen die wachten tot ze hun Sinterklaas cadeautjes mogen uitpakken. Onder veel gejuich en geklap beginnen de jongens van Villa Zeno met een gespannen uitdrukking aan de show. Precies dertig seconden lang weten ze de aandacht van het publiek vast te houden, maar helaas ziet men ze daarna niet meer staan. Pas een paar nummers later lukt het hen om de aandacht weer op zich te vestigen. Mensen dansen en zingen mee waar ze de tekst kennen. De spanning bij de jongens is verdwenen en ze genieten zichtbaar.

Waar ze tijdens Huntenpop nog een beetje rommelig uit de verf kwamen, is daar tijdens deze party niets van te merken. Het is eerder compleet omgekeerd: Villa Zeno doet te veel zijn best en dat gaat ten koste van de energie. Bij de nummers die de bandleden minder perfectionistisch spelen - zoals bij de fantastische wals Circus, waarvan het hele publiek de tekst kent en meezingt - spat het plezier er vanaf. Ze kúnnen het wel. Waarom niet wat vaker die humor in hun songs?

De jongens spelen met details. Zo staat er aan de rand van het podium een rij gloeilampen en bevinden zich tussen de instrumenten een paar vintage lampen. Zelf zijn ze gekleed in pak waarvan steeds meer uit gaat naarmate het optreden vordert. Ze dragen nog net geen stropdas, maar chique en cool is het zeker.

Wat erg jammer is, maar waar Villa Zeno zelf niks aan kan doen, is het geluid. De gitaar is negen van de tien keer niet te horen, solo’s op toetsen vallen weg en door een teveel aan lage tonen is de zang vaak niet te verstaan. Dat is spijtig voor de band.

De heren van Villa Zeno mogen stoppen met het perfectioneren van hun muziek, want er is absoluut geen gebrek aan muzikaliteit, performance of details. De vraag of deze avond misschien een half jaar te vroeg is gekomen, blijft staan, maar Villa Zeno is goed. Heel goed zelfs. Een band met potentie om in de gaten te houden. Nu moeten ze er alleen zelf nog in gaan geloven.

De ep In Front Of The Moon is te koop bij CIGO in Ulft, Kroese in Arnhem, Plato in Enschede en is tevens verkrijgbaar via iTunes.