OIIO toert langs Nederlandse huiskamers

Ondertussen werkt Nijmeegse indiefolkformatie aan nieuw album

Tekst en foto's: Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

De Nijmeegse indiefolk-formatie OIIO zit niet stil. In september op de Hollandse Nieuwe-compilatie, de gehele herfst mee met festival de Popronde en nu een nieuwe tour op het programma. Het vijftal doet deze winter een huiskamertour met vijftien optredens door heel Nederland, afgesloten met een tweetal shows in thuisstad Nijmegen.

Ondertussen werkt Nijmeegse indiefolkformatie aan nieuw album

De Nijmeegse indiefolk-formatie OIIO zit niet stil. In september beland op de Hollandse Nieuwe-compilatie, de gehele herfst mee gereisd met festival de Popronde en nu staat alweer een nieuwe tour gepland. Het vijftal doet deze winter een huiskamertour met vijftien optredens door heel Nederland, die wordt afgesloten met een tweetal shows in thuisstad Nijmegen.
 
"Tijdens de Popronde beseften we dat onze muziek nergens zo goed tot haar recht komt als op kleine, intieme locaties", vertelt gitarist Timo Pisart ter verklaring. "De komende tijd gaan we situaties creëren waarin écht iets moois kan ontstaan, met de volle aandacht voor muziek en gezelligheid." Speelde de band tijdens de Popronde vooral veel elektrisch, in de huiskamers zal OIIO louter akoestisch spelen. "We hebben het materiaal van onze akoestische ep '(All There Was) To Do' uitgebouwd, aangevuld met de greatest hits van de eerste twee platen én af en toe al een gloednieuw nummer. Kortom, we zijn onze Indiase harmonium, banjo, ukelele en andere akoestische instrumenten vast aan het afstoffen."
 
Ook belooft Pisart een bijzondere aankleding van de avonden én een aantal muzikale gasten. "We hebben afgelopen jaren zoveel goede bands en muzikanten leren kennen. Een paar daarvan hebben we uitgenodigd om mee te komen spelen. Zo zullen onze stadsgenoten van Yesterday's Men, het charmante popfolkcollectief Simple People en de Brabantse held Mathijs Leeuwis ons een keer komen vergezellen. En de beste Nederlandse nog onbekende singer-songwriter Port of Call speelt twee avonden mee. Wat een held en wat een talent!"
 
Terwijl OIIO het land rondreist, is de band hard aan het werken aan een nieuw album. "Daarvoor hebben we nu al achttien concepten voor nummers liggen. Uit die almaar groeiende en eclectische berg zullen we uiteindelijk de beste nummers kiezen om op te nemen. We hebben het idee dat we nu steeds dichter bij de kern van OIIO komen. Onze eerste drie cd's voelen als een soort opmaat naar deze muziek. Dat album moet ons gaan definiëren en het allerbeste worden dat we nu kunnen maken. Daarom is het moeilijk om al een releasedatum te noemen, maar we mikken op de herfst van volgend jaar."
 
De huiskamertour van OIIO begon 9 december met een uitverkochte show in Bussum en wordt afgesloten in Nijmegen op 17 en 18 februari.