Nachtkerk: Berlijn in Arnhem

Hoge dansbaarheid in een undergroundsfeer

Tekst: Milan Dijkstra / Foto's: David Bouman ,

Nachtkerk toverde LuxorLive in Arnhem om in een ware underground-nachtclub. Verschillende optredens en disciplines, veel verschillende mensen, maar alle ingrediënten voor een uitverkocht feestje.

Hoge dansbaarheid in een undergroundsfeer

Nachtkerk toverde LuxorLive in Arnhem om in een ware underground nachtclub. Verschillende optredens en disciplines, veel verschillende mensen, maar alle ingrediënten voor een uitverkocht feestje.

Begin december, buiten is het koud en grillig, maar onder deze omstandigheden kun je prima een feestje bouwen. Voor Luxor Live staat een groep mensen rondom een kleine dj-installatie te dansen: een warm onthaal. Nachtkerk is een kunstenaarscollectief. En dat is te zien, de zaal is apart aangekleed met allerlei pijlen die naar een discobol in het midden wijzen en de lichten zorgen voor een mysterieuze sfeer.

Tot ongeveer middernacht wordt het publiek opgewarmd door het dj SOL-project  en het chefkok dj-trio dagschotel, dat afwisselende mixen produceert. Zij slagen hier  goed in, want er stromen steeds meer mensen binnen en de dj’s weten de massa goed in beweging te krijgen.
Daarna is het de beurt aan Nachtkerks huis-dj, dj Baard, en dj Diagram die hun ding doen. En hoe, er komen steeds meer mensen en ze blijven dansen.
Tegelijkertijd is er boven in de bovenzaal ook genoeg te beleven: poetry slam en sferische muziek van onder andere dj/vj Vijand, Crowd dj, Erik Maes, Ellen Deckwitz en Jochem Esser. Hier kan op een speciale dansvloer (met negen verschillende vlakken) een dansje worden gewaagd. Ook wordt er voor de liefhebber aan een speciale tafel absint verkocht.
In de grote zaal treedt vervolgens Krach op. Zij staan er met hun live dance set Krach verKracht, waarbij ze hun eigen nummers spelen. De gitaren zijn vervangen door synthesizers, waardoor hun nummers een nog hoger dans gehalte bevatten.  
Na een extravagante show is het einde van de avond bijna in zicht, maar eerst komt Crystal Fighters nog met een afsluitende dj set. Het publiek staat inmiddels op het podium te dansen, waardoor er vanuit de zaal geen dj’s meer te zien zijn. Wanneer je niet wist wie ze zijn, dan wordt dit al snel duidelijk, meerdere malen komt de hit Plage voorbij.