Kristal kijken met Peter Onstein van Oranjepop

“Het muziekaanbod in Gelderland kan de laatste jaren rekenen op belangstelling uit het hele land.”

Tekst: Redactie 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

3VOOR12/Arnhem-Nijmegen kijkt terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2011 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst; what’s hot in 2012 en what’s not? Vandaag gaan we kristal kijken met Peter Onstein van Oranjepop!

“Het muziekaanbod in Gelderland kan de laatste jaren rekenen op belangstelling uit het hele land.”

In deze laatste week kijkt 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2011 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst; what’s hot in 2012 en what’s not? Vandaag gaan we kristal kijken met Peter Onstein van Oranjepop!

Hoe zul je je 2011 herinneren?
Als het jaar waarop we nogmaals moeten constateren dat de financiële wereld er een fijne bende van maakt, we op politiek niveau een enge kant op gaan en de media wel heel erg hun best doen om met name al het negatieve onder de aandacht te brengen. Op muzikaal vlak lijkt het muziekaanbod nog verder te versnipperen. Echte hypes blijven achterwege en een groeiende groep bands en artiesten weten de mogelijkheden die internet biedt steeds beter te benutten. Het aanbod 'lijkt' groter dan ooit. De houdbaarheid wordt echter korter. De komst en de betekenis van Spotify vind ik waanzinnig. Ik verwacht op het gebied van muziekbeleving veel van de streaming. Het mooie er aan is dat het ook weer nieuwe kansen biedt voor een verdienmodel voor artiesten.

Voor mij persoonlijk was 2011 een heel druk jaar met veel festivals waaraan ik een steentje heb bijgedragen. Oranjepop, waar ik organisator van ben, kende opnieuw een hoogtepunt. Al sinds 2007 maakt Oranjepop een mooie groei door. Steeds meer mensen kennen het festival en door het brede draagvlak worden we als organisatie in staat gesteld om het festival steeds meer te voorzien van een mooi programma, betere faciliteiten en andere extra's.

Wat verwacht je van 2012?
Met BigMouth Music (de studio die ik samen met Jeroen van de Putte run) hebben we afgelopen jaar behoorlijk geïnvesteerd en daarmee de kwaliteit een flinke boost weten te geven. Ik hoop en verwacht dat we met de studio komend jaar kunnen laten horen wat er mogelijk is en daarmee meer interessante projecten binnen te halen. Ook het nieuwe album van Barbarella, mijn band, is hier opgenomen en door mezelf geproduceerd. Het album is in de afrondende fase en ik ben nu al heel trots op het behaalde resultaat. Ik heb de hoop dat we met de band een volgende stap kunnen maken.

Welke act uit Gelderland gaat het maken in 2012?
Het muziekaanbod in Gelderland kan de laatste jaren rekenen op belangstelling uit het hele land. Dat is wel eens anders geweest. Door bands als De Staat, Roosbeef, Automatic Sam, Shaking Godspeed en Black Bottle Riot zijn er deuren geopend die inspirerend zijn voor vele andere bands uit de regio. Het kan wel. Ik heb niet een specifieke band waarvan ik veel verwacht. Ik vind Birth Of Joy een erg fijne band; goeie sound en groove. Maar ook Gardenfest (band van collega Jeroen van de Putte) zal iets gaan doen. Lekkere, zeer dansbare en toegankelijke dance-achtige popsongs. Zij hebben tijdens de Popronde 2011 goede zaken gedaan en ik verwacht dat komend jaar dit balletje nog verder rolt.

What's hot in 2012?
Rock doet het momenteel erg goed in het live-circuit. Ik hoop dat dit nog even standhoudt. Maar verder ben ik voorzichtig met voorspellingen. Jaren geleden zag je bepaalde hypes of stromingen opkomen, vooral als bladen als OOR zich erachter schaarden. Dat is niet meer zo voorspelbaar. Het publiek is steeds beter in staat zijn eigen ding te ontdekken en kiest daarin zijn eigen weg. Wie zal het zeggen?

What's not in 2012?
Ik ben wel klaar met die 80's wavepop revival. Skinny jeans, onmogelijke kapsels, de combi van electro en pop.... Been there, done that. Verder vind ik het leuk dat de grunge weer in de belangstelling staat, maar die flanellen bloesjes... Die kunnen niet meer. Straks laat iedereen weer een sik (goatee) staan. Ik was er zelf ook zo een, maar een herhaling hiervan... Nee, dank je.