Deel III Speciale editie Bekijk 't maar! - The 48 Hours Music Video Project Nijmegen

Pierre van Megen: "De teams assembleerden, alsof het zo bedoeld was. Erg bijzonder!"

Tekst: Edwin Niemantsverdriet en Erik Nijsten ,

Op 7 december was de finale van The 48 Hours Music Video Project Nijmegen, waarin bands aan filmmakers werden gekoppeld om een clip te maken. We blikken terug met muzikanten van Sugartoosh, Maura ten Hoopen en Liquid Snow. Ook komen filmteams El Porco en Gusto Productions aan het woord.

Pierre van Megen: "De teams assembleerden, alsof het zo bedoeld was. Erg bijzonder!"

Tussen 25 en 27 november was Nijmegen één grote filmset. Elf regionale bands en acts stortten zich samen met elf filmteams in het 48 Hour-avontuur en maakten per team binnen 48 uur een videoclip. Woensdag 7 december vond in Merleyn de finale plaats. Samen met de deelnemende filmteams en bands blikken we terug op het maken van de videoclips. In deze derde en laatste aflevering kijken we terug met muzikanten Rick Penterman van Sugartoosh, Maura ten Hoopen (clip gemaakt door vj-team Sick & Nimon), en Jesse van Hulsbeek van Liquid Snow en filmmakers Pierre van Megen van El Porco (die de clip van Liquid Snow maakte) en het filmteam van Gusto Productions (die de clip van Sugartoosh maakte).

Kenden jullie elkaars werk al voordat jullie gingen samenwerken?
Sugartoosh: “Nee. We bleven als laatste over tijdens de loting. Er was meteen een goede klik. Leuke, jonge gasten, relaxt en ze weten goed wat ze doen.”
Gusto Productions: “Nee, We hadden nog van Sugartoosh gehoord. We hebben vrijdagavond dus voor het eerst kennisgemaakt.”
Maura ten Hoopen: “Nee, ik wist zelfs niet dat het vj-team Sick en Nimon meedeed. Of zij mijn muziek al hadden beluisterd weet ik niet zeker, maar ik geloof het niet. Nadat we wisten dat we een team waren hebben we namelijk eerst al mijn nummers geluisterd en een selectie gemaakt.”
Liquid Snow: “Wij hadden nog niet van el Porco gehoord vóór onze inschrijving. Op de Meet & Greet hebben we een kort filmpje gezien van alle deelnemers, maar we hebben bewust niet te veel onderzoek gedaan naar het werk van de filmteams. We wilden voorkomen dat we al een duidelijke voorkeur zouden hebben; het risico op teleurstelling is dan groot. De uitdaging was ook juist om met onbekenden aan het werk gaan. Het voelde vanaf de eerste ontmoeting goed.”
Pierre van Megen: “In de aanloop naar de 48 Hours contest heb ik Liquid Snow gegoogeld en zag het wel zitten. Ik hoorde een fraaie eenheid van muziek en teksten, die naadloos op elkaar aansluiten, eenduidig zijn, maar vreemd genoeg ook ruimte laten voor interpretatie.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Sugartoosh: “Wij hadden zelf het idee over het 'verhaal' van de clip. Toen we dit voorlegden, waren de Gustomannen meteen enthousiast. Zij wisten beelden en locaties bij het verhaal. We hebben het script samen verder uitgewerkt. Dat we tussen het verhaal door als band spelen in een met een paar lampen verlichte, oude, afgelegen gemeenteloods was het idee van de Gustomannen. Dat leverde gave beelden op.”
Maura ten Hoopen: “Brainstormen in de kroeg met een lekker biertje of een cola. Ik heb de rest van het team eerst laten vertellen hoe zij het nummer interpreteren en daarna heb ik verteld hoe ik zelf naar het nummer kijk. Zo kregen we verschillende ideeen voor een passende clip. En daarna was het een kwestie van één ding uitkiezen waar we allemaal achter stonden en daar gewoon voor gaan.”
Pierre van Megen: “Het geraamte ontstond door met zijn allen op basis van de tekst aan het brainstormen te gaan en beelden bij de woorden te zoeken. Die nacht heb ik het script afgemaakt en deze is de volgende dag compleet gemaakt met een paar briljante invallen van de band. Zo kwam de scène waarin Jesse in zijn gezicht geslagen wordt spontaan tot stand. Het was dus in mijn optiek een groepsproces. We hadden allemaal één doel en hebben allemaal op onze eigen manier een waardevolle bijdrage geleverd. Het concept van de videoclip is dus ook echt van beide teams.”
Zijn er nog speciale materialen gebruikt om de clip te maken?
Sugartoosh: “Los van het wagenpark dat via vrienden en bekenden op vrijdagavond is geregeld en de maatpakken die we normaal gesproken nooit dragen, niet.“
Gusto Productions: “Een noodaggregaat die met deodorant gestart moest worden.”
Maura ten Hoopen: “Vooral veel kostuums, drank en ballonnen!”
Liquid Snow: “Eigenlijk niet zo veel. We hebben het vrij bescheiden gehouden qua materiaal. Wel kregen we van de 48 Hours-organisatie de opdracht een bos rozen te gebruiken in de clip. Daar hebben we geprobeerd het maximale uit te halen door deze op verschillende manieren terug te laten komen.”
Pierre van Megen: “We moesten er verplicht een bos rozen in verwerken. Hebben wel een Vet objectief mogen lenen van onze sponsor Foto Roos. Een bijzondere rode jas en Pumps van de vriendin van een van de bandleden en verder de gebruikelijke lampen, een reflectiescherm etc. We filmden met een 60D.”

Waar hebben jullie de videoclip opgenomen?
Sugartoosh: “Op en rondom afgelegen wegen in Afferden en Beuningen. En later bij een oude afgelegen loods op een industrieterrein in Nijmegen.”
Maura ten Hoopen: “In een huis dat te koop staat. Daar hebben we een ruimte omgetoverd tot set.  Ergens in Beneden-Leeuwen geloof ik… Het kan ook Boven-Leeuwengeweest zijn.”
Liquid Snow: “In en om de boerderij waar ik woon in Beneden-Leeuwen. We wilden een duistere, onheilspellende sfeer en daarvoor hadden we daar genoeg mogelijkheden.”
Pierre van Megen: “Als regisseur wilde ik dat elke shot een verhaal vertelde dat niet uitgelegd hoeft te worden. Het vlakke  landschap, het donkere weer en de macabere atmosfeer in schuur en oefenruimte waren al veelzeggend. Hoofdrolspeelster Roos, die ik alleen kende van een fotootje dat de band mij de avond tevoren had laten zien, was een risicofactor, maar man... Wat een natuurlijke schoonheid! Ze had nog nooit voor de camera gestaan, maar ze begreep precies wanneer ze hoe moest kijken ”

Is er nog iets leuks, spannends of bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?

Sugartoosh: “Het plot van onze clip zou eigenlijk op een sloperij in Beuningen worden opgenomen. De hele weg er naar toe was gefilmd en we zouden vanaf 14:00 uur terecht kunnen. Op het moment dat we daar wilden gaan filmen was de eigenaar weg voor een spoedklus en niet bereikbaar. Erg balen, want het weer werd slechter en voor het donker werd moest het plot gefimd worden. De Gustomannen stelden voor om maar naar het industrieterrein in de buurt van de Drift te gaan. Daar hebben we ter plekke bepaald de het terrein met een oude gemeenteloods en een berg zand the place to be moest zijn. Het was daarna wel een beetje een race tegen de klok, voor het donker moest alles erop staan. Maar dat ging prima. Geluk bij een ongeluk: we vonden deze loods en zijn 's avonds weer teruggegaan voor de bandopnames.”
Maura ten Hoopen: “Ik droeg een kostuum dat er behoorlijk eng uitzag. Je kon echt niet meer zien wie het aanhad en het was heel grappig om te zien hoe het team daarop reageerde. Ze vonden het niet prettig om bij mij in de buurt te staan, haha!”
Liquid Snow: “Bij de scène waarbij Roos iets in mijn oor moest fluisteren was het moeilijk om serieus te blijven. Roos vond het ongemakkelijk om de tekst in mijn oor te fluisteren en playbackte daarom maar. Dat had als gevolg dat ik alleen het smakken van haar lippen hoorde, wat ongeveer klonk alsof er vlak bij mijn oor een konijn een wortel aan het wegwerken was.”
Pierre van Megen: “Wat ik erg bijzonder vond dat de twee teams assembleerden alsof het zo bedoeld was. Ik had zelf vooral de focus op het maken van de clip, licht, compositie en Jesse en Roos, die de hoofdrollen speelden. Beiden deden dit ver boven verwachting.”

Wat is jullie favoriete videoclip of regisseur en waarom?

Sugartoosh: “Onze favoriete is lastig, maar wij gaan voor klasiekers als Sabotage van Beastie Boys of Smack My Bitch Up van The Prodigy. De videoclips van de Foo Fighters doen het ook altijd goed bij ons.”
Gusto Productions: “Er zijn zoveel toffe videoclips. The Wall (die lange versie) van Pink Floyd, Drop van Pharcyde, Smack My Bitch Up van The Prodigy, Virtual Insanity van Jamiroquai, I Need Drugs van Necro en zo zijn er nog duizend anderen.”
Liquid Snow: “Cornerstone van Arctic Monkeys of Richard Ayoade. Kijk en snap het. Of snap het niet.”
Maura ten Hoopen: “Dat vind ik heel moeilijk om te zeggen, want ik ben daar eerder nooit zo mee bezig geweest. Mag ik deze overslaan?”
Pierre van Megen: “Ik hou persoonlijk van verhalende clips, met duidelijke metaforen en steekhoudende statements en beelden die matchen met muziek. Als ik dan toch een naam en clip zou moeten noemen dan moet ik denken aan Jarvis Cocker en de clips die hij voor Nick Cave maakte, bijvoorbeeld Fifteen Feet Of Pure White Snow. Cocker is specialist in het perfectioneren van imperfecte shots. Hij speelt met regels, buigt ze om. Ik wou dat ik dat kon.”


Clip Liquid SnowClip Maura ten HoopenClip Sugartoosh