Deel II Speciale editie Bekijk 't maar! - The 48 Hours Music Video Project Nijmegen

Black Bottle Riot: "Er vlogen whiskyflessen in het rond toen we onze cowboy skills aan het oefenen waren."

Tekst: Edwin Niemantsverdriet en Erik Nijsten ,

Op 7 december was de finale van The 48 Hours Music Video Project Nijmegen, waarin bands aan filmmakers werden gekoppeld om een clip te maken. We blikken terug met Black Bottle Riot, Dolly, I Beg Your Pardon en filmmakers Niek Groven en Flora Cornelissen.

Black Bottle Riot: "Er vlogen whiskyflessen in het rond toen we onze cowboy skills aan het oefenen waren."

Tussen 25 en 27 november was Nijmegen één grote filmset. Elf regionale bands en acts stortten zich samen met elf filmteams in het 48 Hour-avontuur en maakten per team binnen 48 uur een videoclip. Woensdag 7 december vond in Merleyn de finale plaats. Samen met de deelnemende filmteams en bands blikken we terug op het maken van de videoclips. In deze tweede aflevering kijken we terug met muzikanten Mike van Black Bottle Riot en Mariska Petrovic van Dolly, I Beg Your Pardon. Ook filmmakers Flora Cornelissen van Odd Field Film (die de clip van Black Bottle Riot maakte) en Niek Groven van SnelSpek Producties (die de clip van Dolly, I Beg Your Pardon maakte) komen aan het woord.

Kenden jullie elkaars werk al voordat jullie gingen samenwerken?
Black Bottle Riot: “Afgezien van het promofilmpje dat de organisatie van 48 Hours had gefabriceerd, had ik nog nooit iets van Odd Field Film gezien. Ik denk dat zij ons ook niet kenden.”
Flora Cornelissen: “Wij hebben in de aanloop naar de 48 Hours contest alle voorgeselecteerde bands bekeken en moesten hier onze top 3 uit kiezen. Uit alle top 3-inzendingen van de filmteams werd de uiteindelijke selectie van bands bepaald. Geloof het of niet, Black Bottle Riot stond in onze top 3! Wij vonden vooral het feit dat de band een professionele sound heeft maar zichzelf niet per se heel serieus neemt, een fantastisch uitgangspunt. Serieuze sound, maar open-minded qua creativiteit. Wij waren daarom echt heel blij toen wij aan Black Bottle Riot gekoppeld werden en onze veronderstellingen ook nog eens bleken te kloppen!”
Mariska Petrovic: “Nee.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Black Bottle Riot: “Dat is op vrijdagavond ontstaan in onze studio, waar we gebrainstormd hebben onder het genot van de nodige biertjes. Het filmteam heeft eigenlijk de hele clip bedacht en vormgegeven, Black Bottle Riot heeft voornamelijk laten horen en zien wat bij ons zou passen. Het was een hele goede match, dus we hadden een gezellige en productieve avond.”
Flora Cornelissen: “Als filmteam konden we natuurlijk niets voorbereiden qua verhaal, omdat je simpelweg geen idee hebt welke band en welke soort muziek je krijgt, maar we konden wel apparatuur en locaties regelen. Na de Meet & Greet, een paar weken voor de contest, hebben we op de terugreis in de trein de meest uiteenlopende locaties bedacht en zijn we die gaan benaderen om ‘misschien’ te gebruiken. Na overleg met Black Bottle Riot ging de kogel door de kerk: we zouden naar de Pyramide van Austerlitz gaan en gebruik maken van een grote leegstaande betonnen ruimte onder een nieuwbouwflat in Utrecht. Vanuit deze locaties en vanuit de sound van Black Bottle Riot was al snel het idee voor een westernachtig verhaal geboren. Maar dan wel met een twist, dus niet het klassieke schieten, maar juist de fles pakken. Spanning met een tikkie humor.”
Mariska Petrovic: “Corina en ik hebben vrijdag met Snel Spek Productions gebrainstormd. Daarna hebben zij de verhaallijn verzonnen."
Niek Groven: "Na de brainstorm bleven we met een aantal keywords over voor het concept van de clip. Welke het meeste naar boven kwamen waren; openheid, broederschap en hoop. Met behulp hiervan is het verhaal bedacht en de lokatie daarbij vastgelegd. De look van de clip was deels bepaald. De tint is bij experiment gekomen.”

Zijn er nog speciale materialen gebruikt om de clip te maken? Zo ja, welke?
Black Bottle Riot:  “Een piramide van 25 meter hoog en 40 meter breed, drie literflessen whisky, een betonnen ruimte van zo’n 500 m2.”
Flora Cornelissen: “Tja, wat is speciaal? Aan apparatuur hebben we het vrij simpel gehouden: twee Canon spiegelreflexcamera’s, twee filmlampen, een hoop verlengsnoeren, haspels, etc. Het paradepaardje was onze Go-Pro Hero2, waar we bijzondere shots mee hebben gedraaid, zoals vanaf de hals van de basgitaar.”

Waar hebben jullie de videoclip opgenomen?

Flora Cornelissen: “Het westerngedeelte is opgenomen op en rond de Pyramide van Austerlitz, de betonnen ruimte bevindt zich onder de nieuwe MAX-toren in Utrecht en de concertbeelden zijn op zaterdagavond opgenomen in café Exit in Rotterdam, omdat de band dit optreden al lang van te voren gepland had staan. Dat was voor ons een mooie gelegenheid om er dus nog een derde locatie in te fietsen.”
Mariska Petrovic: “Eetcafé De Muis aan de T weede Walstraat te Nijmegen”

Is er nog iets leuks, spannends of bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Black Bottle Riot: “Spontane aanmeldingen van figuranten:  'Ik kan alles spelen! Een architecte, een alcoholiste, een conductrice; zeg het maar!' Verder flessen whisky die in de rondte vlogen terwijl we onze cowboy skills aan het oefenen waren...”
Flora Cornelissen: “Tijdens de opnames verliep alles vrij soepel, hoewel op een gegeven moment een aantal bewoners van het flatgebouw kwamen klagen over geluidsoverlast. Toen we ze uitgelegd hadden waar het voor was en dat we echt hooguit tot zeventien uur herrie zouden maken, bonden ze in en wensten ze ons succes. Het meest bijzondere is dat je elkaar in zo’n korte tijd goed leert kennen en dat er wederzijds vertrouwen is in het proces en in het eindresultaat. Geen geruzie, geen haantjesgedrag, geen gemekker, maar gewoon keihard knallen met z’n allen.”
Mariska Petrovic: “Het was vooral een erg leuke middag.”
Niek Groven: “De opnames zijn erg snel verlopen. Op een kleine valpartij van onze lichtvrouw na is er niets noemenswaardigs gebeurt. Toch was het, ietwat chaotisch als we zijn, best lastig om tien figuranten in de shots te plannen wanneer je niet weet hoe laat deze gaan komen. Onze productie heeft hier echt de dag gered!”

Wat is jullie favoriete clip of regisseur en waarom?

Black Bottle Riot: “Adrian Maben, omdat hij Live At Pompeii van Pink Floyd heeft gemaakt. Ik kijk ‘m minstens drie keer per week. Een van de vetste muzikale trips ooit!”
Flora Cornelissen: “Qua videoclips is dat Chris Cunningham. Hij heeft echt meesterlijke clips gemaakt voor Björk, Madonna en natuurlijk de mindtwisting videoclips van Aphex Twin (Come to Daddy en Windowlicker). Briljant."
Mariska Petrovic: “ Een clip van Joan Osborn, St. Teresa. Mooie associatieve beelden.”
Niek Groven: “First Of The Year van Skrillex en Howlin' For You van The Black Keys. Omdat het beeldverhaal en de muziek elkaar geweldig aanvullen in deze clips.”Clip Black Bottle RiotClip Dolly, I Beg Your Pardon