Deel I Speciale editie Bekijk 't maar! - The 48 Hours Music Video Project Nijmegen

Sister Johnson: "Het lijkt wel een wonder dat het zo goed klikte met de filmmaker!"

Tekst: Edwin Niemantsverdriet en Erik Nijsten ,

Op 7 december was de finale van The 48 Hours Music Video Project Nijmegen, waarin bands aan filmmakers werden gekoppeld om een clip te maken. We blikken terug met Quirijn Foeken (Anders Niemand) en Maurice Snijder (Sister Johnson). Ook komen filmmakers David Warringa en Ruut van der Beele aan het woord.

Sister Johnson: "Het lijkt wel een wonder dat het zo goed klikte met de filmmaker!"

Tussen 25 en 27 november was Nijmegen één grote filmset. Elf regionale bands en acts stortten zich samen met elf filmteams in het 48 Hour-avontuur en maakten per team binnen 48 uur een videoclip. Woensdag 7 december vond in Merleyn de finale plaats. Samen met de deelnemende filmteams en bands blikken we terug op het maken van de videoclips. In deze eerst aflevering praten we met de muzikanten Quirijn Foeken van Anders Niemand (clip gemaakt door René Rutten van Studio 2) en Maurice Snijder van Sister Johnson (clip gemaakt door  FMV Maurits Obbema). Ook komen  filmmakers David Warringa van TAKE 2 Film (die de clip van Taxidermist maakte) en Ruut van der Beele van Lost Frame (verantwoordelijk voor de clip van Discipline & Rather Real) aan het woord.

Kenden jullie het werk van je filmende of musicerende teamgenoot al voordat jullie gingen samenwerken?
Anders Niemand: “Ik kende René van het filmteam Studio 2 waar wij mee moesten samenwerken als muzikant van the Gathering. Ik wist niet dat hij ook actief was als filmmaker/clipregisseur.”
Sister Johnson: “Nee, helemaal niet. We werden door loting aan elkaar gekoppeld en het lijkt wel een wonder dat het onderling zo goed klikte.”
David Warringa: “Nee, we kenden Taxidermist nog niet en zij ons ook niet. We kenden de bassist van Taxidermist al wel een beetje, omdat de hem al eens tegen het lijf waren gelopen bij de Affaire.”
Ruut van der Beele: ”Nee, we hadden nog nooit van Discipline & Rather Real gehoord. Dat maakte het extra leuk.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Anders Niemand: “De band wilde een hiphopvideo die de clichés zou vermijden. Dus geen rappers voor graffitimuren bij skatebanen met twaalf gasten uit de buurt ernaast. René vuurde honderden ideeën op ons af en daar zijn we in mee gegaan. Tijdens het filmen komen er ideeën bij en uiteindelijk heb je een clip.”
Sister Johnson: “We hadden het concept als band al eens eerder bedacht, maar we hadden de middelen niet om het uit te voeren. Het filmteam was enthousiast over ons idee en vervolgens zijn we direct aan de slag gegaan.”
David Warringa: “We wilden absoluut geen clichévideoclip maken waarin je bijna alleen de band ziet spelen. We waren het er vrijwel allemaal over eens dat de clip een soort minifilm moest worden met daarin een verhaal gebaseerd op het nummer. Dit is een goede keuze geweest!”
Ruut van der Beele: “We hebben met een man of zeven gebrainstormd. Samen zijn we tot een visie gekomen hoe het er uit moest zien. Toen hebben we een verhaal bedacht en de bijpassende locaties gezocht.”

Zijn er nog speciale materialen gebruikt om de clip te maken? Zo ja, welke?
Sister Johnson: “Nee, alleen grafisch gezien is er tijdens het editen een en ander toegevoegd.”
David Warringa: “We hadden een heel aparte jas die heel typerend was. Het grappige is dat iedereen die in de clip voorkomt dezelfde jas aan heeft. We hebben alles gefilmd met een Canon 5D. We hebben eigenlijk niet echt speciale materialen gebruikt. Ik denk dat het ook juist heel knap is dat we met heel weinig spullen tot dit resultaat zijn gekomen!”

Waar hebben jullie de videoclip opgenomen?
Anders Niemand: “In een tunnel, op een zandvlakte, op een verhoging ergens en een supergeheime locatie waar ik niks over mag zeggen.”
Sister Johnson: “We hadden toestemming om op drie verschillende locaties te filmen. De eerste takes hebben we opgenomen in de parkeergarage onder het centraal station in Arnhem. Vervolgens filmden we op een oude leegstaande fabriek op het KEMA-terrein, eveneens in Arnhem. De laatste shots zijn opgenomen in de kleine zaal van de Luxor. Vervolgens zijn er nog een paar shotjes gemaakt in de huiskamer van onze cameraman.”
David Warringa: “We hebben de clip op twee locaties geschoten: in een plantenkas en een vervallen huis. Iemand uit de band had een vriend in Malden met een half ingestorte kas en een heel spooky  huisje dat al zeven jaar was verlaten (en waar alles nog onaangeraakt stond). Daar hebben we de eerste helft opgenomen. De tweede helft is opgenomen op een prachtige zandvlakte op de Veluwe. Dat was een hele vrije omgeving.”
Ruut van der Beele: “Aan het water en in de refter.”

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Anders Niemand: “Gaffer (degene die verantwoordelijk is voor onder andere de belichting, red.) Erik Grit maakte om de twee minuten een grap en om de vijf minuten een goede. Dat zorgde voor een goede sfeer; ondanks dat iedereen op zijn tandvlees liep was het gewoon een leuk weekend. Daar draait het uiteindelijk om bij muziek maken en creatief bezig zijn: FUN!”
Sister Johnson: “De opnames waren van begin tot eind leuk, spannend en bijzonder. Eigenlijk liep alles vrij goed, afgezien van wat valpartijen die heftiger uitpakten dan gepland. Het leek op een gegeven moment bijna een opname voor Jackass!”
David Warringa: “Wat ik wel grappig vond is dat de band aardig wat bier had gedronken. Alleen de zanger was nog nuchter en mocht dus nog rijden. Helaas was hij de enige die nog een paar uur moest blijven voor de opnames. De rest zat maar te wachten. Het schijnt ook dat er een bandlid in zijn broek heeft gepiest van het enge huisje, maar wie dat was weet ik niet.”
Ruut van der Beele: “We hadden een erg leuke samenwerking. Met een gezonde inbreng van beide kanten. De aftiteling is daar een goed voorbeeld van denk ik.”

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
Anders Niemand: “Die ene animatieclip van Radiohead, geen idee welk nummer dat ook weer is. Widowlicker van Aphex Twin blijft indruk maken.”
Sister Johnson: “We hebben niet echt een favoriet, maar clips van onder andere The Heavy, The Black Keys en Ok Go vinden we doorgaans wel leuk. Waarschijnlijk omdat ze vaak afwijken van de meeste clips en omdat er humor in zit. Dat wilden we zelf ook… En dat is aardig gelukt! Zeker gezien de tijdslimiet van 48 uur!”
David Warringa: “Mijn favoriete videoclip is Gustav van Mr. Polska. ik vind hem heel mooi omdat alles op één locatie (een kerk) is opgenomen, maar er toch heel veel te zien is.
Ruut van der Beele: “Buiten die wij gemaakt hebben… Dat zijn er zo veel. Er zijn veel voorbeeldclips voorbij gekomen dat weekend. Van Ok Go tot R. Kelly en The Isley Brothers.”


Clip Anders Niemand


Clip Sister Johnson


Clip Taxidermist


Clip Discipline & Rather Real