Leander boeit Billabong

Met Blue Mickey is het duo compleet

Tekst: Esther Schaap / Foto's: Ronnie van Schenkhof ,

Akoestische gitaar, mondharmonica en een warme folkstem zijn de ingrediënten voor de muziek van singer-songwriter Leander. Met zijn liedjes en rustgevend gitaarspel wist hij het publiek in te pakken en mee te nemen.

Leander kennen we voornamelijk van het duo Blue Mickey & Leander. Vanavond in Billabong, 21 december 2011, speelt hij echter solo. Blue Mickey, ook wel bekend als Emmy Kool, speelt enkele nummers mee. In april 2010 wonnen ze samen de singer-songwriterwedstrijd Nootuitgang en stonden ze op de-Affaire. Dit jaar zijn zij vooral druk geweest met het maken van hun eerste album, dat begin 2012 verschijnt.

Het loopt tegen half tien als Leander het podium van Billabong betreedt. De eerste nummers zijn verrassend door zijn warme, fijne stem in combinatie met variërend gitaarspel. Als toeschouwer raak je al snel geboeid. Zelfgeschreven nummers worden afgewisseld met een enkele cover van Bob Dylan en Bright Eyes, die zijn werk beïnvloeden. Het mooie is dat hij ondanks dat, wel een eigen stemgeluid blijft houden. Het is muziek die vooral een prettige sfeer creëert en het muisstille publiek aandachtig laat luisteren. Muziek waar je op kunt wegdromen en in alle rust naar luisteren. Dan is het tijd voor een, volgens Leander, ‘vrolijker liedje’ genaamd Blue Beautiful Eyes. Een nummer dat ook zijn pakkende pop-kant laat zien.  

Hij beschikt over een breed repertoire en speelt al met al anderhalf uur. Dit wordt slechts kort onderbroken door een pauze van een kwartier. Als singer-songwriter is het lastig om de aandacht van het publiek vast te houden. Leander overkomt dat ook. Hij zou dit kunnen voorkomen door meer contact te maken met het publiek. Dat was nu minimaal, waardoor het ene nummer net iets te snel in het volgende overvloeide, zonder je daar als publiek bewust van te zijn. De bijzondere en krachtige stem van Blue Mickey komt dan ook als geroepen. Op die manier weet het publiek de aandacht weer te herpakken. De avond sluiten ze succesvol af met het mooie duet Lady Of The Harbour gevolgd door een groot applaus.

De muziek van Leander is ontspannend om naar te luisteren. Het lijkt echter alsof hij met Blue Mickey een ideaal duo vormt. Een interessante combinatie die zeker vaker met elkaar moet optreden. Dat maakt het aankomende album ongetwijfeld iets om naar uit te kijken.