Bekijk 't maar! The Earphone Heads – Blue Generation

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed The Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. In de nieuwe rubriek Bekijk Het Maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: The Earphone Heads. Aan het woord Sam Cuppen, zanger/gitarist van de band en tevens maker van de clip.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
"Door het hele jaar heen. Er zitten beelden bij van toen we onze eerste show deden, maar ook beelden van de fotoshoot van de cover van Backseat Scandals [de debuut-ep van The Earphone Heads, red.]. Vaak backstage shots, al zijn er ook veel beelden van dat we gewoon random over straat lopen te kloten."

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
"Ik heb zelf de clip gemaakt. Alle beelden zijn zowel door de bandleden als personen die met ons mee waren bij optredens opgenomen. Eigenlijk was het heel raar om een half jaar na de ep nog een clip te maken. We wisten niet wat we anders met al die beelden moesten doen. Ik heb zonder het duidelijk te vragen aan de band de clip gemaakt. Ze kregen hem via de mail en eigenlijk wilden ze hem allemaal wel online gooien."

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
"Er zijn genoeg momenten geweest waarop we dachten dat we een episch of grappig stukje film zagen. Maar het hoogtepunt was wel de voorkant van de ep. We hebben wel zes caravans geprobeerd te verplaatsen, maar ze stonden allemaal muurvast. Dat gaf leuke beelden. Ook het laten roken van de caravan was erg grappig. Met het slopen van de caravan moest onze drummer Niels naar de eerste hulp. Zijn broer Joost, bassist in de band, had iets te hard een pan gegooid die weerkaatste en naar zijn hand toe vloog. We zaten in al in de auto op onze weg terug toen hij erachter kwam dat zijn hele hand onder bloed zat."

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
"Nul euro. Op energiekosten na voor het bewerken van de clip."

Wie is/zijn de maker(s) van de videoclip?
"Ik heb alles bewerkt. Bandleden en belangstellenden hebben de beelden geschoten."

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
"Alles wat er op dat moment gefilmd is."

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
"Zoals wij het gedaan hebben: met flutbeelden en nul euro toch proberen creatief te zijn. Mijn tip voor beginnende bands is dus om niet te veel uit te geven voor een clip. Het heeft wel iets om van flutbeelden iets leuks te maken. Dat geeft een bepaalde sfeer."

Wat is jullie favoriete videoclip/regisseur en waarom?
"Suck It And See van Arctic Monkeys. De drummer Matt Helders is echt een beest in die video. De beelden zijn geweldig geschoten. De B-kant van de single heet Evil Twin en dat is Matt Helders ook in die clip. De nette drummerboy is daar opeens de rock-'n-rollredneck die samen met een vintage model de woestijn van LA onveilig maakt. Verder is Empire van Kasabian een te gekke clip. De video is een beetje in dezelfde stijl geschoten als Suck It And See. We just like guns, fire and war... I think."