AMP Snacks: vette muziek en experimentele frituur

Een wonderlijke combinatie

Tekst: Leendert Douma / Foto's: archief ,

Het is een wonderlijke combinatie: experimentele muziek met daarbij een vette hap. Maar daarmee maakt AMP Snacks langzaam naam in Arnhem. Vrijdag 9 december was de vijfde editie. Fragiele elektronische klanken werden soms overstemd door knetterend vet, als er weer een bak aardappels de frituur in ging.

AMP Snacks is een initiatief van Tijs van Trigt en Tim Coehoorn uit Arnhem. De frituursels passen in de historische context van de locatie, want de avonden worden georganiseerd in voormalig cafetaria De Roos op de Hommelseweg 167 in Arnhem. Alleen is het aanbod wat anders dan de standaard snackbarhap. Meesterfriteur Tijs serveert geen frikadellen of berenhappen, maar zoete aardappeltjes, champignons, asperges en zelfs gefrituurd ijs. De muziek die Tijs en Tim programmeren is gelieerd aan die van de avonden van het Arnhems Muziek Platform (AMP) in Bosch. De keuze is heel gevarieerd. Bij AMP Snacks hoor je elektronische klankpartijen, ambiënt naast akoestisch optredende bands en zetten (geluids)kunstenaars er hun installaties neer.

Bezoekers komen van ver buiten Arnhem. Dat is niet zo gek, want Machinefabriek treedt op en die geniet inmiddels wereldwijde bekendheid. Rutger Zuydervelt, alias Machinefabriek, heeft sinds 2004 tientallen platen uitgebracht. Dromerige ambiënt, schurende glitches, white noise, het werk van Zuydervelt kan alle kanten op gaan. Voor AMP Snacks improviseert hij al draaiend aan tientallen apparaatjes een spannende en subtiele set.

Daarna wordt het bonkig en bizar. Zuydervelt treedt op met stemkunstenaar Jaap Blonk. Arnhemmer Blonk tovert de gekste klanken en kreten uit zijn keel, die hij met zijn laptop manipuleert. Het was dus niet verrassend dat Machinefabriek en Blonk een prima combinatie oplevert.

Afsluiter was Mary Had A Little Band, de groep rond zangeres Marianne Oldenburg, die elkaar in 2007 op het Zwolse conservatorium leerden kennen. Zij stonden al in het voorprogramma van Silence Is Sexy, Blaudzun en Krista Detor, maar kunnen het ook goed op eigen kracht. In de snackbar rollen ze een tapijt uit en spelen een prachtige unplugged set. Het harmonium van Oldenburg, twee xylofoons en een akoestische basgitaar vormen een behoorlijk contrast met de vorige optredens. Zonder elektriciteit moeten ze hard werken om het publiek en de frituur te overstemmen. Maar hun muziek is zo spannend dat ze ons al snel in hun greep hebben. En na afloop zijn er bitterballen met eigengemaakte stoofvleesragout.

De volgende AMP Snacks is in januari 2012. Hou vooral Facebook of de site van AMP in de gaten. En wees snel: er is geen voorverkoop en er worden maximaal 49 mensen toegelaten.