3VOOR12/Gelderland presenteert: ep-release Villa Zeno

“Nieuwe nummers, vers gestoomde pakken en een onvergetelijke show!”

Tekst: Edwin Niemantsverdriet / Foto: Archief ,

De DRU cultuurfabriek in Ulft is op 9 december de plek waar Villa Zeno haar eerste ep gaat presenteren. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen is hier uiteraard bij aanwezig. We spraken de heren over slechte audities, buitenlandse ambities en meer!

“Nieuwe nummers, vers gestoomde pakken en een onvergetelijke show!”

Op vrijdag 9 december presenteert Villa Zeno haar ep in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Uiteraard is 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen van de partij. Vooraf spreken we de heren over hun ambities en ontstaan.

In de Achterhoek zijn jullie al een beetje bekend, maar voor de rest van Gelderland zijn jullie nog een onbeschreven blad. Wie of wat is Villa Zeno?
Timon Massop: “Villa Zeno is ontstaan uit een mislukte auditie van Jonah Falke bij mijn oude bluesband. Jonah deed destijds auditie om te gaan drummen en kwam op de proppen met een bekken, een fles vodka en twee versleten drumstokjes. De rest van de band was niet bepaald gecharmeerd van deze auditie. Hij had weliswaar meer de blues dan de hele band, maar kon niet drummen. Ik had wel uit verschillende hoeken vernomen dat hij wel een erg verdienstelijke gitarist was.”

“Kort na deze auditie kwamen we elkaar weer tegen en zijn we met Villa Zeno gestart. Na meer dan een jaar nummers schrijven gingen we  op zoek naar een drummer. De eerste drummer was vader van twee kinderen, de tweede drummer hield het ook maar even uit en de invaldrummer speelde al in een bandje dat De Staat heet. Toen kwam Björn van den Boom in contact met Villa Zeno. Deze driemansformatie klopte vanaf de eerste repetitie. Vanaf dat moment ging het snel met ons.”

Hoe zijn jullie aan de naam Villa Zeno gekomen en wat voor muziek spelen jullie?
Jonah Falke: “De naam Villa Zeno is afkomstig van een inmiddels gesloopte Villa die bij de DRU Cultuurfabriek stond. Deze villa is ook afgebeeld op de hoes van de ep. De muziek valt te omschrijven als pakkende rockmuziek met soulinvloeden. Ongepolijst, zwetend en dansbaar!”

Wat kunnen we verwachten van jullie ep-presentatie?
Timon Massop: “De reden dat de release in de DRU Cultuurfabriek plaatsvindt, is dat de band nauw verbonden is met deze fabriek. De band Villa Zeno is even oud als de popzaal van de Dru en sinds het begin zijn we hier kind aan huis."

“Het belooft dan ook een speciale avond te worden want het was altijd onze droom een concert te geven in deze zaal. We gaan er daarom een speciale avond van maken met nieuwe nummers, vers gestoomde pakken en een onvergetelijke show. Naast een boel nieuwe bezoekers zullen er ook veel mensen aanwezig zijn die veel voor de band hebben gedaan. De avond zal bijvoorbeeld gehost worden door de chauffeur/roadie/groupie en tevens het beste maatje van de band. Hij is ook te zien is in onze videoclip.”

“We hebben bewust gekozen om alle prijzen zo laag mogelijk te houden. Het is immers crisis! De entree bedraagt slechts vijf euro in de voorverkoop en alle bezoekers krijgen een gratis ep. Ook krijgt elke tiende persoon die zijn kaartje online besteld een gratis T-shirt van Villa Zeno. De gelukkigen worden op de facebookpagina van onze band bekend gemaakt.“

Wat zit er toch in het Achterhoekse water? Het lijkt wel of het rockvirus daar in het kraanwater zit! Heeft dat julie beïnvloed?
Jonah: "Timon en ik waren allebei erg gek van de Achterhoekse gospel van the Bloody Honkies. Dat was destijds dé Achterhoekse band. Daarna kwam vrij snel Shaking Godspeed, wat in onze ogen een veelbelovende band is. Daarnaast heb je ook nog bands als Automatic Sam en uiteraard onze Achterhoeker Vedran Mircetic van de Staat. Met deze bands stroomt de rock en blues vanzelf door de kraan, inderdaad."

Wat hebben jullie tot nu gedaan en bereikt?
Timon: “Achterhoekers staan vaak bekend als eigenheimers maar voor ons ging de reis heel snel. Het derde optreden was in Keulen en de zesde in Engeland. Dit was een zeer aangename verrassing, zeker omdat in beide landen de muziek ook nog met open armen ontvangen werd. Deze band gaat daarom nog meer uitstapjes maken naar het buitenland, maar we willen ook in elke kroeg en op festival in Nederland gespeeld hebben.”

Wat mogen we van jullie in 2012 allemaal gaan verwachten? Wat zijn jullie doelen voor het komende jaar?
Timon: “De ep smaakt nu al naar meer en we hebben wilde plannen voor het opnemen van een plaat volgend jaar. Er gaat weer een videoclip komen en de eerste festivals zijn al bevestigd. Ook worden er in het rokerige hoofdkantoor van Villa Zeno plannen uitgezet voor verschillende uitstapjes naar het buitenland. We willen alle plaatsen op de Nederlandse landkaart af kunnen strepen met een goeie show. En de bandbus had het laatst begeven omdat hij vijf dagen stil had gestaan. Die mag in de toekomst niet meer zo lang stilstaan.” 

Willen jullie nog iets kwijt?
“Put your dancing shoes on, wir wollen tanzen!”

Vrijdag 9 december 2011 | 20.00 uur| entree: € 5,= (incl ep)

“3VOOR12/Gelderland presenteert” is een samenwerking tussen Kunst en Cultuur Gelderland en 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen.