The James en Okieson spelen buiten met 3VOOR12/Gelderland The James en Okieson spelen buiten met 3VOOR12/Gelderland

De bands stellen zich voor

, Tekst: Eric Veltink / Foto's: archief

The James en Okieson spelen buiten met 3VOOR12/Gelderland

De bands stellen zich voor

Tekst: Eric Veltink / Foto's: archief ,

Zondag 14 augustus gaat 3VOOR12/Gelderland buiten spelen op de Ronde Weide in Arnhem. In samenwerking met Park Open en Kunst en Cultuur Gelderland zullen Okieson, The James, Hadrian’s Wall en Villa Zeno het podium betreden in het Sonsbeekpark. The James en Okieson stellen zich voor!

De bands stellen zich voor

Zondag 14 augustus gaat 3VOOR12/Gelderland buiten spelen op de Ronde Weide in Arnhem. In samenwerking met Park Open en Kunst en Cultuur Gelderland zullen Okieson, The James, Hadrian’s Wall en Villa Zeno het podium betreden in het Sonsbeekpark. The James en Okieson stellen zich voor!

Wie of wat zijn The James en Okieson?

André Janssen, gitarist van The James: “In 2006 zijn we met drie man bij elkaar gekomen als resten van een opgedoekt bandje. Naast gitaar, zang (Ralph Büttner) en bas (Jaap Wijdeveld) zochten we nog een drummer. Korneel (Jeuken) is net als ik een zwager van Jaap. Deze drie schoonbroers uit Venray vormen sindsdien samen met Ralph de band. The James is vooral hobby, ontspanning. We zijn er wel serieus mee bezig maar hoeven echt niet aan de top te komen. We willen gewoon heel graag muziek maken en ja, eigenlijk wél weer zoveel mogelijk optreden. ‘Radiovriendelijke pop- en rocksongs’, zo wordt onze muziek nogal eens omschreven. Ach, anderen mogen ons in een hokje stoppen. Indie is ook prima maar de vroege jaren ’70 invloeden mogen genoemd worden.”

Sebastiaan van Bijlevelt, Okieson: “In feite is Okieson als het ware van mijzelf. Afhankelijk van het idee dat ik in m’n hoofd heb, kies ik een samenstelling van muzikanten voor opnames of optredens. Feitelijk is Okieson doorlopend een band maar met verschillende leden. Deels is het ook een soloproject met steeds een nieuwe verzameling muzikanten. Het bandgevoel is er altijd. dé term die voor de muziek nogal eens opduikt is country-noir. Het is filmische, oprechte muziek op gevoel. Het geluid moet beelden oproepen, waarschijnlijk is deze noodzaak ontstaan door mijn verleden op de Kunstacademie”

Waar staat de band nu en wat zijn de plannen voor de tweede helft van 2011?


André, TJ: “We hebben in 2010 een demo opgenomen die bij optredens wordt uitgedeeld. Sinds de start zijn we flink gegroeid qua optredens en kwaliteit van de nummers. De kritieken van de begintijd hebben we gefilterd, maar we hebben er wel wat mee gedaan. Als mannen met een gezin zitten we een stuk krapper in de tijd dan tijdens onze studententijd. Drie van ons zijn onlangs weer vader geworden, dus dan verschuift de aandacht weer even. Gelukkig hebben we een eigen oefenruimte in hartje Nijmegen en van daaruit gaan we er weer snel tegenaan. In de tweede helft van dit jaar willen we uiteraard meer spelen en vooral meer in Nijmegen. Verder schrijven we nieuwe nummers in aanloop naar een vervolg op de demo. Of wellicht meteen een best of-plaat, The Very Best of The James!”

Sebastiaan, Ok: “De derde plaat, Some One ‘n Some Want is opgenomen in Nashville en dit jaar uitgekomen. Nu is het vooral keihard werken en de nummers zoveel mogelijk live spelen. Daarnaast ben ik altijd met een nieuwe plaat bezig, het liedjesschrijven blijft altijd doorgaan. Het liefste wat ik doe is de weg op, ergens aankomen en muziek maken. Daarnaast komt de plaat in Duitsland uit in september. In de eerste helft van september doe ik daar een kleine tour. Ook in Spanje zijn we bezig met een release. Na een heel stel optredens in Catalonië twee jaar geleden hopen we deze keer in mooie zalen te spelen in Andalusië. Lekker enthousiast, die Spanjaarden!”

Wat is je beste concertervaring tot nu toe?

André, TJ: “De grote zaal van Luxor. We waren al vereerd met de kleine zaal, maar de Gesel XL in de grote zaal was te gek. Alles, van de backstage tot de soundcheck, geluid en licht, en publiek was helemaal goed. Dan voel je je echt een rockster. Park Open stond al langer op ons lijstje als vette plek om te spelen. We zijn erg blij dat dit nu al gebeurt.”

Sebastiaan, Ok: “Het eerste voorprogramma voor Lambchop in Tivoli was te gek. Spelen voor een held. Ook erg bijzonder was het voorprogramma voor Woven Hand in een uitverkocht Doornroosje. De stroom viel uit en ik heb tussen de kaarslichtjes een akoestische set gespeeld voor 400 man die ook nog meezongen. De zanger van Woven Hand heeft nog drie nummers op mijn gitaar gespeeld, waarna alles weer werkte en de elektrische set als nog startte.”

En een logische vervolgvraag: wat was de slechtste?

André, TJ: “Hmm, meestal blijven die dingen niet zo goed hangen hè… Polderpop. Ralph en ik waren ziek en aan de diarree en voor ons was het dus vrij dramatisch. Het optreden was eigenlijk al afgeblazen, maar na een paar sms-berichtjes met foto’s van het podium zijn we toch gegaan. Het optreden ging goed maar aan het eind had ik alleen maar in mijn hoofd: ‘gelukkig, nog maar drie nummers’.

Sebastiaan, Ok: “Tijdens de afgelopen zomerfeesten in Nijmegen speelde ik op Habana en stond daar tegenover een snoeiharde regggaeband. Daar viel echt niet tegen op te boksen. Na afloop voel je je dan wel even klote.”

Wat kan Park Open de 14e van jullie verwachten?

André, TJ: “De muziek wordt goed neergezet, we zijn meer een liveband dan een studioband. Onze performance kan dynamischer, dat weten we. Daar doen we ook wel wat mee hoor. Het publiek is altijd wel enthousiast en we hebben ontzettend veel plezier. Nee, we worden echt niet weggejoeld.”

Sebastiaan, Ok: “Als we in vorm zijn dan zijn we goed. Als ook de stand van de zon en de maan meezit, dan zijn we fantastisch! We passen de set meestal op het laatste moment aan ons publiek en de omstandigheden. Park Open moet vrij rustig in verband met de Theater Avenue, al zullen er wat uitschieters zijn.”

Tot slot, heb je zelf eigenlijk iets met het Sonsbeek Park?

André, TJ: “Ik heb zeker wat met Sonsbeek Park. Het is één van de mooiste parken in Nederland. Ik was er vaak op de zondagen toen ik nog in Arnhem woonde. Mede daardoor stond de Ronde Weide ook op ons to-do lijstje…”

Sebastiaan, Ok: “Ach, ik ben er wel eens doorheen gelopen…”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland