Gelderse bands op avontuur naar het buitenland (deel II) Gelderse bands op avontuur naar het buitenland (deel II)

The Gathering: “In Zagreb kregen we een handgemaakt theeservies met ons logo!”

, Tekst: Arina Banga / Foto's: bands

Gelderse bands op avontuur naar het buitenland (deel II)

The Gathering: “In Zagreb kregen we een handgemaakt theeservies met ons logo!”

Tekst: Arina Banga / Foto's: bands ,

Het is de droom van veel bands: optreden in het buitenland. Voor sommige Gelderse bands blijft het niet bij dromen alleen. Deze zomer tourt bijvoorbeeld hardcoreband New Morality uit Arnhem vijf weken door Amerika. Wij vroegen ons af: “Waarom gaan Gelderse muzikanten de landsgrenzen over?”

The Gathering: “In Zagreb kregen we een handgemaakt theeservies met ons logo!”

Het is de droom van veel bands: optreden in het buitenland en plekken van de wereld verkennen waar je anders nooit terechtgekomen was. Voor sommige Gelderse bands blijft het niet bij dromen alleen. Deze zomer tourt bijvoorbeeld de Arnhemse hardcoreband New Morality vijf weken door Amerika. Ook Antillectual, Bambix, Born From Pain, Brat Pack, Krach, Shaking Godspeed, Skandaal, The Biarritz Boys en The Gathering vertellen over hun ervaringen met het spelen buiten de landsgrenzen. Drummer Pieter Hendriks van Born From Pain en Black Bottle Riot: “De publieksreactie in het buitenland is anders dan in ons kikkerlandje.”

Geromantiseerd
Behalve het bereiken van nieuw publiek en een ontzettend leuke tijd hebben met je bandleden, klopt het geromantiseerde beeld van touren niet altijd. Jonne van New Morality schrijft vanuit de VS: “Op dit moment is het drie uur ’s nachts, ik zit dit interview in een goedkoop Amerikaans motel te beantwoorden en we vertrekken over vier uur. Ook dat is touren van tijd tot tijd.”

Daarnaast betekent spelen in het buitenland niet altijd de crème de la crème van de zalen. “Nederland heeft de laatste twintig jaar het meest luxueuze clubcircuit ter wereld opgebouwd,” zet Frank Boeijen uiteen. "De artiesten komen niets te kort en de technische faciliteiten zijn buitengewoon goed. In het buitenland is het meer improviseren. Ach, dat heeft juist zijn charme!”

Born From Pain billboard


Balkan
Het passeren van een landsgrens is ook niet altijd even makkelijk. Rody van Brat Pack vertelt lachend over een grensbeambte die eens een doosje cd’s uit de bus pakte. “Hij zei: ‘Wat is dit? Oh, dat is van mij!’ Ik had zijn gezicht wel willen zien, toen hij onze muziek thuis draaide!”

Bambix op haar beurt kwam Kroatië niet in, tenzij ze een flink bedrag betaalden voor de invoer van de backline. Die avond moest de band in Split spelen. “We zijn toen teruggereden naar een hotel tien kilometer terug, hebben een kamer gehuurd, daar alle backline ingezet en met de zaal en de support in Split geregeld dat we hun spullen konden gebruiken. Vervolgens reden we weer naar de grens waar de douane al hoofdschuddend zijn hand ophield. Ze waren zo verbaasd dat de bus opeens helemaal leeg was!”

Ondanks de corruptie heeft gitarist Bas van Brat Pack goede herinneringen aan de Balkantour. “Elke band moet daar naartoe. Je hebt tien coctails voor twee euro ofzo!” Er is echter een keerzijde. “Gasten van onze leeftijd vertelden dat ze tijdens bomaanslagen heel wat uren in van die kelders hebben doorgebracht. Dat is wel vreemd om te beseffen. Rody vult aan: “Mensen werden daar geëmotioneerd door en waren er niet zo open over. Dan was het van: ‘Ja maar morgen spelen jullie in Servië!’ Dat riep toch nare gevoelens op.”

Theeservies
Frank Boeijen van The Gathering heeft een leuke ervaring met Kroatië. In Zagreb ontmoette hij de organisator van het optreden dat ze zouden gaan spelen. Optredens regelen was echter niet zijn baan, maar zijn hobby; zijn eigenlijke beroep was het opzetten van activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. “Tot onze verrassing had hij een compleet servies laten maken door deze mensen. Stenen theekopjes en een theepot met een ons logo erop, handgemaakt! Mijn moeder heeft die theepot nog steeds prominent in haar servieskast staan.”

The Gathering in Bolivia


Verplichtingen
Bandleden zelf zijn vooral erg enthousiast als ze vertellen over hun ervaringen met spelen in het buitenland. Hoe reageert het thuisfront en de baas? Jasper Konijnenbelt van The Biarritz Boys legt uit dat touren niet zo goed te combineren is met een studie. “Professoren twijfelen aan de mogelijkheid om je in de tourbus tussen de vuile was voor te bereiden op een tentamen.”

Riekus van Antillectual geeft aan dat ze bij hem in de band bewust gekozen hebben voor een leven waarin ze veel op tour kunnen. “Geen van ons studeert nog en geen van ons werkt voor een baas.” Hij zelf heeft met vrienden een eigen softwarebedrijf en zanger-gitarist Willem geeft onder andere gitaarles. “We maken lange dagen en dat werkt. Niet voor iedereen overigens, onze bassist Tim houdt ermee op omdat de band te veel tijd vraagt. Onze twee bassisten daarvoor zijn ook opgehouden omdat het touren niet te combineren was met gezin of studie.” Ook New Morality heeft er bewust voor gekozen de band op de eerste plaats te zetten. “Je sociale leven staat op een laag pitje, en als je vriendin er genoegen mee neemt dat je weg bent zodra dat kan, dan is het vele touren wel te combineren.”

The Gathering, Shaking Godspeed en Bambix gebruiken al hun vakantiedagen om met de band op pad te kunnen. Bambix: “We werken allemaal in het onderwijs, dus de vakanties gebruiken we voor tours.” Het nadeel daarvan is dat sommige dingen simpelweg niet kunnen. “Juliette Lewis and the News vroeg ons laatst zes weken mee op een tour zes weken kriskras van Rusland tot Spanje. Dat gaat dus niet.” Brat Pack: “Met volle overgave muziek maken interfereert altijd met bepaalde bezigheden en verplichtingen. Daar moet je af en toe gewoon schijt aan hebben."

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland