Gelderse bands op avontuur naar het buitenland (deel I) Gelderse bands op avontuur naar het buitenland (deel I)

Shaking Godspeed: “Het blikje tonijn ontmaskerde zich door de taalbarriëre pas ná consumptie als kattenvoer!”

, Tekst: Arina Banga / Foto's: bands

Gelderse bands op avontuur naar het buitenland (deel I)

Shaking Godspeed: “Het blikje tonijn ontmaskerde zich door de taalbarriëre pas ná consumptie als kattenvoer!”

Tekst: Arina Banga / Foto's: bands ,

Het is de droom van veel bands: optreden in het buitenland. Voor sommige Gelderse bands blijft het niet bij dromen alleen. Deze zomer tourt bijvoorbeeld hardcoreband New Morality uit Arnhem vijf weken door Amerika. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen vraagt zich af: “Waarom gaan Gelderse muzikanten de landsgrenzen over?”

Shaking Godspeed: “Het blikje tonijn ontmaskerde zich door de taalbarriëre pas ná consumptie als kattenvoer!”

Het is de droom van veel bands: optreden in het buitenland en plekken van de wereld verkennen waar je anders nooit terechtgekomen was. Voor sommige Gelderse bands blijft het niet bij dromen alleen. Deze zomer tourt bijvoorbeeld de Arnhemse hardcoreband New Morality vijf weken door Amerika. Ook Antillectual, Bambix, Born From Pain, Brat Pack, Krach, Shaking Godspeed, Skandaal The Biarritz Boys en The Gathering vertellen over hun ervaringen met het spelen buiten de landsgrenzen. Drummer Pieter Hendriks van Born From Pain en Black Bottle Riot: “De publieksreactie in het buitenland is anders dan in ons kikkerlandje.”

Populair
Dit is ook de ervaring van punkband Bambix en gothrockband The Gathering. Hoewel beide bands het in Nederland zeker niet slecht doen, haalt de populariteit in eigen land het niet bij die in respectievelijk Duitsland en Zuid-Amerika. Wick van Bambix vertelt: “Wij spelen 70% van onze shows in Duitsland en slechts 10% in Nederland.” Toch is de mate van populariteit niet de enige aanleiding om verre oorden te doorkruisen.

Voor hardcoreband New Morality is het doel om lol te maken. Dit geldt tevens voor Brat Pack: “Het is erg vermakelijk om met zijn vijven door een vreemd land te rijden en om in een of ander Oostblokhol dronken te worden,” zegt bassist Rody. Ook wil de band haar plaat promoten, “al is dat eigenlijk van ondergeschikt belang.” The Gathering geeft aan dat touren in het buitenland iets avontuurlijks heeft en surfband The Biarritz Boys stemt daarmee in. “Het is toch een beetje de heilige graal voor bandjes en boort nieuwe inspiratie en contacten aan.”

Drummer Riekus van punkband Antillectual bekijkt het pragmatisch. “Onze muziek is niet het soort dat in Nederland ‘groot’ wordt. Punk heeft een klein, trouw publiek en is een echte niche. Het heeft weinig zin om elke week een show in Nederland te spelen, dus kijken we verder.” Daarnaast wil Antillectual haar bekendheid steeds een stapje verder krijgen. “Dit doen we door telkens terug te keren naar bekende plekken en tegelijk nieuwe gebieden op te zoeken.” Daarnaast zorgen buitenlandse labels ervoor dat bands door de betreffende landen touren.

Antillectual on tour


Risk-achtig
Drummer Maarten van Shaking Godspeed noemt touren in het buitenland “het spreiden van kansen op een Risk-achtige manier.” Hij wijst daarbij naar regiogenoten Bambix en The Gathering. “Een en dezelfde band kan totaal anders ontvangen worden in het buitenland. Zo trekt The Gathering in Chili volle stadions! Niets is zo veranderlijk als de smaak van het publiek en dan is het goed om je muziek eens op andere ‘markten’ losgelaten te hebben.”

Skaband Skandaal stemt hiermee in. Omdat de formatie van origine Nederlandstalige muziek maakt, waren er een tijdlang geen plannen voor het buitenland. Geert Claessens vertelt echter enthousiast dat Skandaal binnenkort naar Duitsland wil. “Aangezien een aantal bands uit de regio veel meer waardering in het buitenland krijgen dan in Nederland is het zeker het proberen waard.” Een sterke ska scene in Duitsland, een Duitse fanclub in Nijmegen en twee Duitse bandleden versterken deze overtuiging. “Misschien dat we er zelfs een tekstje voor naar het Duits vertalen!”

Voor electrorockband Krach is eventuele kansenspreiding juist precies de reden om nog niet naar het buitenland te trekken. “Wil je echt wat presteren in het buitenland, buiten gezellig met zeven stinkende mannen in een busje zitten, dan moet je daar regelmatig naartoe gaan om je naam op te bouwen. Wij zijn daar pas net mee begonnen in Nederland en vinden het onzin om dat in twee landen tegelijk te doen,” aldus David. Toch sluiten de heren niets uit: “Onze baarmoeders maken zich klaar voor onze tweede plaat. Wie weet vinden ze die op Ibiza wel vreselijk vet en zijn we daar niet meer weg te slaan.”
    
Optredens regelen
Sinds Antillectuals laatste plaat is er meer belangstelling van boekers gekomen uit Duitsland, Italië, Frankrijk en Rusland. “Dat neemt ons wat regelwerk uit handen.” Behalve via boekers komt de punkband via bevriende buitenlandse bands aan optredens. “We vragen of zij misschien iets weten of iets willen organiseren. Vaak is er dan sprake van uitwisseling: komen zij naar Nederland, dan helpen wij hen.”

De ervaringen met externe boekers zijn duidelijk gemengd. Terwijl New Morality, Shaking Godspeed, The Gathering en Bambix tevreden samenwerken met respectievelijk MAD Tourbooking, SOZ Concerts, Miracle Artists en Muttis Bookings, ziet Brat Pack de meerwaarde niet. “Vaak blijkt dan twee weken voor vertrek dat er te veel gaten in de tour zitten en je er alsnog zelf achteraan kunt. We redden ons prima door het zelf te regelen.”

Bambix in Hamburg


Geld
Een tourbus met benzine is niet gratis. Hoe is de financiële kant van het touren? Pieter Hendriks legt uit dat deze dingen voor hem nu anders liggen dan vroeger, toen hij op zijn zestiende voor het eerst een tourbus in klom. “Als we te eten kregen, was het slecht en bedorven. Het was een groot avontuur en financieel maakte het niet uit. Nu heeft iedereen een hypotheek of huur, een gezin...” Toch lokt het touren nog steeds: “Zolang onze versterkers op maximaal mogen en ze koud bier hebben, dan zijn wij erbij.” Ook Shaking Godspeed komt uiteindelijk uit bij deze randvoorwaarden. Misschien dat de mannen later meer ‘eisen’; voor nu geldt: “Wij nemen genoegen met elke zaal waar een stopcontact zit. Zolang we tenminste niet bankroet gaan.”

De meeste bands proberen quitte te spelen. Voor het tourschema van Antillectual is het geen optie om keer op keer het schip in te gaan. Aan de andere kant hebben de Nijmeegse punkers dat er soms voor over, bijvoorbeeld om in Amerika te kunnen touren. “Het kost klauwen vol geld, maar na drie tours is onze naam daar nu wel bekender. Gelukkig bestaat er dan nog zo’n ‘linkse hobby’ als het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten!” Brat Pack blijft realistisch. Het komt natuurlijk wel eens voor dat een promoter het afgesproken bedrag niet kan betalen. “Daar doen we niet moeilijk over. Vaak merk je dat kosten op tour een stuk hoger uitvallen dan enkel bushuur en benzine. Allemaal bullshit als tol, boetes, corrupte douane en de kosten bij de Burger King tikken aan. Ach, het blijft een hobby.”

Eten
Er is meer dan geld alleen. Bambix: “Een tour moet niet alleen financieel in orde zijn; ook de randvoorwaarden. Dus goede overnachtingen, eten en drinken.” Het onderwerp eten leent zich bij uitstek voor grappige verhalen. Shaking Godspeed vermeldt een blikje tonijn, dat zich pas na consumptie ontmaskerde als kattenvoer. “Tja, die taalbarrière hè...”

Born From Pain speelde eens op een festival in Duitsland waar een grote catering was. Met een kater kwamen de heren ’s ochtends vroeg aan op het festival. “We waren onze borden al flink aan het volladen en ik wilde net het laatste worstje pakken, toen een of andere stinkmetalhead dat ding net voor mijn neus weg graaide. Net voordat ik besloot om hem te overtuigen middels een vuistslag hier en daar, trok onze zanger mij weg en fluisterde in mijn oor: ‘Dat is de zanger van Fear Factory en die vijftien grote bikers aan die tafel is zijn crew!’ Gelukkig kwamen ze net de bak worstjes bijvullen.” 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland