Van Waal tot Rijn...

Hoe zou het met Do Not Run We Are Your Friends zijn?

Tekst: Redactie / Foto's: Archief ,

In de serie “Van Waal tot Rijn…” gaan we op zoek naar bands waar we een tijdje wat minder over gehoord hebben. Wat heeft zich de afgelopen tijd afgespeeld rondom de band, hoe gaat het momenteel en wat kunnen we verwachten? Dit keer: Do Not Run We Are Your Friends.

Hoe zou het met Do Not Run We Are Your Friends zijn?

Het is al even stil rond Do Not Run We Are Your Friends (DNRWAYF). De podiumvullende band (zeven bandleden) deed van zich spreken met overdonderende optredens. Hierin werden invloeden als metal, progressieve rock en jazz op inventieve en complexe wijze verenigd, onder meer door het gebruik van trompet en baritonsax. Tijd om poolshoogte te nemen bij de van een enkelbreuk herstellende gitarist Mark Bouwman uit Arnhem.

Hoe is het DNRWAYF de afgelopen tijd vergaan?
Nou, het belangrijkste is dat Arjen en Peter (gitaar en trompet) niet meer bij de band betrokken zijn. We zijn dus van een zeven- naar een vijfkoppige band gegaan. Onze arrangementen leunden erg op de zevenmansformatie (met name de trompet speelde altijd een grote rol) dus zaten we met het dilemma dat de muziek opnieuw onder de loep moest worden genomen. Na een tijd sleutelen verschoof de aandacht toch meer naar nieuw materiaal. De nieuwe bezetting gaf ook nieuwe inspiratie waardoor we werden geprikkeld om een soort doorstart te gaan maken. (Noot van de redactie: de drummer is ook gestopt, dus DNRWAYF zoekt een nieuwe drummer.)

Hoe is het nieuwe materiaal tot stand gekomen? Is er een nieuwe werkwijze en een nieuwe sound?
Door de nieuwe formatie hebben we eigenlijk automatisch ook een nieuwe sound gekregen. Doordat er nu minder over ingewikkelde meerstemmigheid nagedacht hoeft te worden hebben we meer ruimte gekregen om met verschillende geluiden te experimenteren. Vanaf het moment dat we met z’n vijven gingen spelen, ontstonden er al gauw nieuwe ideeën over hoe dat dan zou moeten klinken. Uiteindelijk komt het er op neer dat het spontaner, rauwer, donkerder en minder uitgedacht is als voorheen. Erg bevrijdend, al zeg ik het zelf.

Is je gebroken enkel een inspiratie geweest voor nieuwe wegen voor DNRWAYF?
Haha! Nee, eigenlijk niet. Ik heb wel zes weken lang in een rolstoel met m'n been omhoog gerepeteerd. De ideale comic relief tijdens verhitte discussies.

Wat kunnen we verwachten de komende tijd?
We gaan alsnog twee tracks uit het "oude" repertoire uitbrengen op vinyl. In principe gaan we dit gewoon in eigen beheer doen. Maar als een label zich geroepen voelt, kunnen ze zich natuurlijk melden! Daarnaast wordt er nog steeds gewerkt aan het nieuwe repertoire. Een voorproefje hiervan in de vorm van liveopnames is te horen op onze Bandcamp. Natuurlijk hopen we snel weer op de planken te staan. Toch kan ik momenteel nog niet zeggen wanneer dit precies zal zijn.. Voor een ieder die geïnteresseerd is de 7"-plaat: houd de website in de gaten!

Waal of Rijn, waar wil je liever zijn?
Als Arnhemmer kies ik toch voor Waal.