The Coral trotseert een rustig Luxor Live

Britse band zet muzikaal perfect optreden neer

Tekst: Inge Weterings / Foto's: Esmee Ottema ,

Het was vrijdag 8 april een goede avond in Gelderland. Met onder andere optredens van Josh Ritter, Only Seven Left en Roger Waters was er genoeg keuze voor de muziekliefhebber in Arnhem en Nijmegen. Hiernaast stond ook nog eens de vijfkoppige Britse band The Coral met voorprogramma Wolfendale in Luxor Live. Na een plat gespeelde, uitverkochte Melkweg in oktober 2010 waren de verwachtingen hooggespannen.

Britse band zet muzikaal perfect optreden neer

Het was vrijdag 8 april een goede avond in Gelderland. Met onder andere optredens van Josh Ritter, Only Seven Left en Roger Waters was er genoeg keuze voor de muziekliefhebber in Arnhem en Nijmegen. Dit zal waarschijnlijk iets verklaren van de niet al te hoge opkomst bij het concert van The Coral en voorprogramma Wolfendale in Luxor Live. In oktober 2010 stond The Coral nog in een uitverkochte Melkweg waar het een ontzettend goed ontvangen optreden verzorgde. Gelukkig houdt de band zich ook staande voor een kleinere groep liefhebbers.

Het Eindhovense Wolfendale mag de avond openen. Als je bedenkt dat de band in november 2010 hun eerste liveoptreden deed, kun je ze alleen maar complimenten geven. De vijf bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld en hun fijne indierock staat als een huis. Het is op dit moment nog erg rustig in Luxor Live, maar toch weet de band een aantal hoofden te laten meedeinen. Wolfendale is een meer dan prima voorprogramma voor The Coral. De muziek valt in hetzelfde straatje en de band verzorgt een overtuigend sterk optreden.

Na een snelle ombouw is het tijd voor The Coral. De zaal is gelukkig al wat voller en vooral voorin de zaal heeft het publiek er zin in. Bij het eerste nummer gaat het daar al los; dit enthousiasme houdt stand gedurende het gehele optreden. The Coral is vanavond muzikaal perfect en biedt een lekker gevarieerde setlist. De zes studioalbums van de band worden goed vertegenwoordigd. Nummers als Walking in the Winter, Jacqueline en She’s Coming Around worden enthousiast ontvangen. Jammer genoeg zorgen de bandleden in met name het eerste deel van de set voor weinig interactie tussen hen en het publiek. Het blijft over het algemeen bij een “thanks a lot” na ieder nummer. Op de helft van het optreden lijken de vijf mannen er zelf ook steeds meer plezier in te krijgen en worden er flink wat vrolijke blikken de zaal in geworpen door zanger James Skelly.

De band kent de eigen muziek door en door en muzikaal is er helemaal niets op het optreden van The Coral aan te merken. Zelfs een compleet nieuw nummer - dat de band nog niet eerder live liet horen - komt over alsof het al jaren gespeeld wordt. In de toegift laat The Coral de zaal echt losgaan met The Beatles cover Ticket to Ride en hun grootste hit Dreaming of You. Vanaf deze nummers lijkt het publiek er echt zin in te hebben, maar jammer genoeg is het hierna snel afgelopen. Na ongeveer een uur neemt de band afscheid. The Coral verdient eigenlijk een uitverkochte zaal zoals voorheen, maar bewijst in Luxor Live dat het zich met minder publiek niet minder inzet.