Shaking Godspeed begint het festivalseizoen buiten bij de Waaghals

Wat een instore zou zijn, werd een outstore

Tekst en foto's: Tim Arets ,

Het was mooi weer op deze zaterdagmiddag. Shaking Godspeed zou optreden op in de Waaghals, maar op weg naar de Waaghals waren er op de Grote Markt al klanken van de band te horen. Shaking Godspeed is vanwege het mooie weer namelijk naar buiten verplaatst. Een prima idee, zo blijkt.

Wat een instore zou zijn, werd een outstore

Het is mooi weer deze zaterdagmiddag. Voor het eerst is er een temperatuur voorspeld van ongeveer 22 graden. Shaking Godspeed treedt vandaag op in de Waaghals, maar op weg naar de Waaghals zijn er op de Grote Markt al klanken van de band te horen. Shaking Godspeed is vanwege het mooie weer namelijk naar buiten verplaatst. Een prima idee, zo blijkt.

Er komen veel bezoekers op dit eerste openluchtoptreden af. Mensen op de Grote Markt gaan op zoek naar de bron van deze bluesrockmuziek en blijven staan om te luisteren. Het publiek is erg te spreken over Shaking Godspeed. Dit merk je bij de mensen op het terras, die nog een extra drankje bestellen zodat ze nog langer van Shaking Godspeed kunnen genieten.

Shaking Godspeed is al vanaf ongeveer half 5 op de grote markt te horen. De bandleden maken zich klaar voor het optreden met inspelen en het stemmen van de gitaren en dergelijke. Om 5 uur precies beginnen ze. Nummers van AWE, maar ook van het vorige album Shaking Godspeed, komen voorbij. Daarnaast doen ze ook nog een cover van Freddy King zijn Goin’ Down.

Nadat de band een nummer of zes heeft gespeeld en het publiek geapplaudiseerd heeft, geven ze al snel een toegift, een liedje dat niet meer op de plaat is gekomen.
Het optreden is heel wat anders dan een instore. Behalve dat het meer een outstore is, hebben meer mensen de kans om het goed te zien. Iedereen verzamelt zich om de band heen, zelfs bij de Sint-Stevenskerk staan mensen te kijken! Je ziet mensen genieten en diegenen die nog nooit van de band hebben gehoord, zie je aangenaam verrast luisteren. Sowieso zijn alle instrumenten van de partij, dus het doet ook niet heel erg af van een normaal optreden in de openlucht.

Een zeer fijn optreden kan je deze outstore wel noemen. Genieten van het weer en goede muziek is een goede voorloper op het festivalseizoen dat er aankomt. Dit mag zeker vaker gebeuren. De Waaghals, bedankt!

Na dit zonnige concert spraken we Maarten Rischen, drummer van Shaking Godspeed, over hun optreden buiten de cd-winkel.

Hoe was het om voor het eerst een ‘outstore’ te doen?

"We hadden er zo onze bedenkingen over, met name of het terrasvolk op de eerste zonnige dag achter hun eerste lentebiertje onze wat hardere muziek op prijs zou stellen. Uiteindelijk viel het enorm mee. De reactie van het toegestroomde publiek was ronduit positief. Een aantal mensen kende onze muziek al, dus voor hen was het leuk om ons in een behoorlijk andere context te zien. Verder hebben we er hopelijk weer wat zieltjes bij gewonnen."

"Ikzelf heb er in elk geval van geleerd dat bekkens een boel wind vangen en straatklinkers je bassdrum voor geen meter op z'n plek houden. Weer een ervaring rijker!"