Kaf en Koren: Original Taste doet naam geen eer aan Kaf en Koren: Original Taste doet naam geen eer aan

Onbreekbare muren, spetterende onoriginaliteit en tomeloze inzet

, Tekst: Bas Bevers / Foto's: Kevin Beijer

Kaf en Koren: Original Taste doet naam geen eer aan

Onbreekbare muren, spetterende onoriginaliteit en tomeloze inzet

Tekst: Bas Bevers / Foto's: Kevin Beijer ,

Kaf en Koren gaat door. In de tweede ronde verwelkomt de competitie Hadrian’s Wall, Original Taste en Van Oorsprong. Een mooie gelegenheid voor liefhebbers van rock, ska, pop en (hopelijk) geslaagde grappen.

Onbreekbare muren, spetterende onoriginaliteit en tomeloze inzet

Kaf en Koren gaat door. In de tweede ronde verwelkomt de competitie Hadrian’s Wall, Original Taste en Van Oorsprong. Een mooie gelegenheid voor liefhebbers van rock, ska, pop en (hopelijk) geslaagde grappen.

Een bandnaam als Hadrian’s Wall nodigt uit tot het maken van slechte grappen. Ooit werd deze muur door de Romeinse keizer Hadrianus neergezet om de barbaren buiten het Britse deel van het Romeinse Rijk te houden. Het openingstrio van de avond is echter niet barbaars genoeg om potten te breken, laat staan een muur. De poprock is vermakelijk en heeft een vol geluid, mede mogelijk gemaakt door een goed ingespeelde band. Maar de momenten waarop Hadrian’s Wall er vol voor kan gaan, bijvoorbeeld tijdens stevige instrumentale bruggen, laat het dit achterwege. Hadrian’s Wall lijkt te kiezen voor de veilige route. Het optreden mist daardoor het nodige venijn en wordt minder boeiend. Origineel is wel de zingende drummer. Al vraag ik mij af of Hadrian’s Wall niet meer uit zichzelf kan halen als de drummer zich op één taak kan concentreren.

Original Taste is een misleidende naam voor de tweede band van de avond. De algemene consensus is dat ska niet origineel is. Ondanks de acht man kan dit ensemble daar niets aan veranderen. Wel is het te horen hoe goed dit oktet op elkaar is ingespeeld. Een waar feestbeest heeft het podium beklommen en een handvol enthousiaste bandleden kan zich niet inhouden, met op de eerste plek de trombinist. Swingende muziek, dansende mensen, wat kan men nog meer van een ska-optreden verwachten? Misschien een beetje meer beleving. Vooral de rechterkant van het podium mag zich dit aanrekenen. Gitarist, bassist en toetsenist staan erbij alsof zij aan het werken zijn.

Tijd voor Hints! Twee woorden, klinkt als Ilse de Lange. Het juiste antwoord is Van Oorsprong, de laatste deelnemer van vanavond. Vijfkoppige countryrock met een vleugje verdriet, vertolkt door onder andere een stevige strot. Jammer genoeg lijkt de zangeres al snel boete te moeten doen voor haar inzet. Zij klinkt na tien minuten schor en gaat meer forceren gedurende het optreden. Er is echter een onvermoeibare inzet in de gehele band te bespeuren. Dit lijdt op zijn beurt weer tot een statische podiumpresentatie, alsof men te zeer bezig is de juiste noten te raken. Meer ontspanning zou de getergde indruk en de strakke structuur openbreken. Afgezien van de verwachte ballade op piano, wordt elk nummer opgewaardeerd door een korte solo van de gitarist. De woordkeuze - gekenmerkt door veel yeah en dadada - is niet altijd raak.

Afsluitend enkele kritische noten van de jury. Hadrian’s Wall heeft een eigen, organisch en dromerig geluid, maar er zit geen overtuiging in om te beuken. Original Taste is ingespeeld en enthousiast, maar de bandleden mogen zich individueel verbeteren. Van Oorsprong maakt degelijke pop en dat doen ze goed. Zij mogen wel het publiek meer betrekken bij hun optreden.

De volgende voorronde zal plaatsvinden op 10 mei met In The Backseat, True Citizen en The Square Lemons.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland