Voortreffelijk Sungrazer is dé band van 2010 Voortreffelijk Sungrazer is dé band van 2010

Emperors op de goede weg

, Tekst: Eelco van Eldijk / Foto's: Archief 3VOOR12

Voortreffelijk Sungrazer is dé band van 2010

Emperors op de goede weg

Tekst: Eelco van Eldijk / Foto's: Archief 3VOOR12 ,

Ieder jaar is er wel zo’n band die je als muziekliefhebber zomaar ontdekt. Je ziet hem enkele keren live en beseft: dit is een hele goeie! Sungrazer is het beste dat Nederland op stonerrock-gebied in 2010 heeft voortgebracht. Afgelopen weekend deed de band The Stage in Arnhem aan met zijn zegetocht en werd hierbij vergezeld door het Nijmeegse Emperors.

Emperors op de goede weg

Ieder jaar is er wel zo’n band die je als muziekliefhebber zomaar ontdekt. Je ziet hem enkele keren live en beseft: dit is een hele goeie! Sungrazer is het beste dat Nederland op stonerrock-gebied in 2010 heeft voortgebracht. Vanavond doet de band The Stage in Arnhem aan met zijn zegetocht en wordt hierbij vergezeld door het Nijmeegse Emperors.

Emperors opent de avond. Voorheen heetten ze Emperors Of The Black, een stonerrock tributeband met covers van onder meer Kyuss, Fu Manchu en Blind Dog. Dit jaar veranderden ze hun naam en vulden meteen hun repertoire aan met eigen nummers.

De lijn die het vijftal hiermee uitstippelt is zeker een interessante. Van stonerrock verschuiven ze wat richting de stonermetal, met langere en soms gelaagde nummers. Opvallend genoeg overtuigt Emperors vooral in de tragere stukken. In de vlottere nummers of snellere passages klinkt de band nog wat rommelig en erg hoekig.

De afgelopen jaren hebben de heren hun sporen al bij tal van bands verdiend; hun muzikale prestaties zijn dan ook van hoge kwaliteit. En met wat meer aandacht voor de nieuwe sound en samenstelling zal hun nieuwe koers ook een succes worden. Space Consult laat zien dat Emperors al op de goede weg is; een prachtnummer met een sterke opbouw. Hopelijk is deze track een blauwdruk voor het moois dat Emperors in de toekomst nog kan brengen!

Aan het Limburgse Sungrazer de taak om de avond tot een goed einde te brengen. De band imponeerde nogal tijdens afgelopen Popronde als één van 3VOOR12’s Hollandse Nieuwe in de NDRGRND en is vandaag in topvorm. Anderhalf uur wordt het publiek getrakteerd op een portie pure en onversneden psychedelische stonerrock.

De liefhebbers van het genre smullen ervan, voor de gematigde (stoner)rock-enthousiasteling is het doorbijten. Sungrazer verlengt zijn nummers tot in het oneindige om het psychedelische effect te versterken. Losjes wordt er - beheerst (!)  - met effecten gegoocheld door de gitarist, terwijl er op niet te versmaden wijze door de drummer en de overenthousiaste bassist een groovende lappendeken wordt neergelegd.

Sungrazer werkt in alle rust zijn hele lp door, zonder ook maar één moment in te zakken of te verzaken. Het geluid is erg krachtig en perfect verzorgd, waardoor het beoogde effect wordt bereikt; close your eyes and drift away! De drie mannen kunnen misschien de dosering en de opbouw van de muziek nog wat perfectioneren, maar verder was het optreden zeer geslaagd. Fijne muziek kan een dag helemaal goedmaken!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland