Popronde 2010 deel 1 Popronde 2010 deel 1

Stoner van Sungrazer triomfeert over nederhop van Boef En De Gelogeerde Aap

, Tekst: Eelco van Eldijk, Marieke Roelofs, Erik Jan Scholtens

Popronde 2010 deel 1

Stoner van Sungrazer triomfeert over nederhop van Boef En De Gelogeerde Aap

Tekst: Eelco van Eldijk, Marieke Roelofs, Erik Jan Scholtens ,

De Popronde, het rondreizende muziekcircus voor opkomende Nederlandse bands, ging als van ouds van start in Nijmegen. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen dook het kolkende en afgeladen centrum in en deed een greep uit het ruime en gevarieerde aanbod popmuziek op podia door heel de stad.

Stoner van Sungrazer triomfeert over nederhop van Boef En De Gelogeerde Aap

De Popronde, het rondreizende muziekcircus voor opkomende Nederlandse bands, gaat als van oudsher van start in Nijmegen. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen dook het kolkende en afgeladen centrum in en deed een greep uit het ruime en gevarieerde aanbod popmuziek op podia door heel de stad.

Café de NDRGRND  host vanavond het door 3VOOR12 georganiseerde Hollandse Nieuwe podium, waar Eins, Zwei Orchestra mag aftrappen. De band heeft een karrenvracht aan materieel bij zich om hun gelaagde indie/shoegaze over de hoofden van het publiek te maaien. De ingetogen presentatie strookt niet helemaal met de, toch behoorlijk, catchy en opzwepende  nummers van deze band, maar navelstaarderij lijkt inherent aan het gekozen genre. Eins, Zwei Orchestra speelt een prima optreden en laat zien gegroeid te zijn in hun live performance, in vergelijk met hun net-niet-debuut-optreden eerder dit jaar in de NDRGRND. Hoewel de vocalen van de aimabele dame in de band helaas nauwelijks hoorbaar zijn valt er aan dit optreden weinig af te dingen en is Eins, Zwei Orchestra een terechte Hollandse Nieuwe. Naar alle waarschijnlijkheid één van de meest belovende acts tijdens deze Nijmeegse editie van de Popronde.

Het optreden van Ilanois in De Tempelier, pakt jammer genoeg een beetje verkeerd uit. De Friese gitaarband heeft gekozen voor twee sets met daartussenin een pauze. Tijdens de eerste set is het café  stampvol en kan er eigenlijk niemand meer bij. Na de pauze is echter bijna iedereen verdwenen en zingt frontman Ilan samen met zijn kompanen voor een handje vol toeschouwers. Dat is jammer, want de band die al jarenlang aan de weg timmert en eindelijk een contract heeft afgedwongen bij het grote PIAS, laat ook daadwerkelijk zien dat ze zo’n groot label waard zijn. Zanger Ilan heeft een bijzondere en onderscheidende stem en lijkt qua doen en laten een beetje op zanger Tom Smith van Editors die toevallig of niet ook bij hetzelfde PIAS onder contract staan.

Niek Hiltmann, de man achter Yoshimi!, maakt 'unofficial videoclips' bij nummers van anderen, bracht een Engelstalig album uit en zingt nu in het Nederlands. Vanavond in De Plak wordt deze Rotterdamse zanger en multi-instrumentalist bijgestaan door een al even veelzijdig drietal. De samples, speelgoedgitaartjes, trekfluitjes, violen, accordeons en sambaballen vliegen je om de oren, met als spectaculaire afsluiter een schuiftrompet. Dit bonte geheel is de kracht van Yoshimi! Ook compositorisch minder sterke nummers houden zo toch de aandacht vast. En is het niet de variatie, dan is er nog het hoge theatergehalte. Vermaak in optima forma door veelzijdige talenten; dat het Nederlandstalig album maar snel mag uitkomen.

New YX is de laatste band in De Plak en treft het daarom met een stampvolle kroeg. De temperatuur zal er tijdens het optreden nog verder oplopen. Het Amsterdams viertal brengt punky liedjes in een moordtempo. Met een vleugje electro dat grotendeels vervliegt in het rammelige gitaar-, bas- en vooral drumgeweld. De prima muzikanten hebben in zangeres Lili Bos een uitstekende frontfrouw met een karakteristiek stemgeluid à la Siouxsie. De nummers zijn echter weinig afgewerkt, als ruwe schetsen en dat maakt ze inwisselbaar. New YX doet één ding, doet dat leuk en weet op tijd te stoppen. Het is aan de korte duur van het optreden te danken dat de impact niet verloren gaat.  
 
Als je met je klanken een argeloos voorbijfietsende recensent naar binnen lokt doe je als band iets goed. Woot! uit Den Haag begint de set in Twee Keer Bellen met intense rock en een volwassen geluid dat contrasteert met de jonge gezichtjes van de bandleden. Dat klinkt verdorie lang niet gek! Jammer genoeg kan de band niet tot het eind blijven boeien. Aan de inzet van de bandleden en hun gevoel voor show ligt het niet. Wel aan de iets te brave geliktheid. Hier zijn goede muzikanten aan het werk die keurig doen wat ze horen te doen. Te keurig. Meer podiumervaring zal wellicht het lef doen toenemen en de optredens spannend houden tot het eind.

Het Limburgse Sungrazer is ook één van de drie Hollandse Nieuwe, die tijdens de Popronde een showcase doet in de NDRGRND. De drie heren doen dat met verve. De uitgesponnen psychedelische rock, behorend tot de Duitse school van Colour Haze, bedwelmt het publiek op uitgekiende wijze. Sungrazer is een band die in het ‘Roadburn-genre’ wel eens hoge ogen kan gaan gooien. De stonerrockers smullen van dit soort dikke, trage brei. Hoewel de vlottere gedeelten niet strak uitgevoerd zijn, hetgeen mede ligt aan het gruizig gitaargeluid, wint Sungrazer vandaag met vlag en wimpel de prijs voor het vetste optreden van de Nijmeegse Popronde!

Over Boef en de Gelogeerde Aap – de laatste Hollandse Nieuwe van vanavond in een afgeladen NDRGRND- kan men kort zijn. De act heeft een fantastische naam, maar dat is dan ook het enige dat echt overtuigend is aan dit drietal. Matige raps, opgeklopte ego’s, veel rook, weinig vuur. Dit is zo’n typische act die het in de studio misschien prima doet, maar live nog een héle lange weg te gaan heeft. Iets wat ze zelf niet lijken te beseffen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland