KRS-One is vader tijd de baas KRS-One is vader tijd de baas

“Real hiphop is over here!”

, Tekst: Nathaniël Bagijn / Foto's: Bernard Bodt

KRS-One is vader tijd de baas

“Real hiphop is over here!”

Tekst: Nathaniël Bagijn / Foto's: Bernard Bodt ,

Een zeer generatieoverschrijdend publiek heeft zijn weg gevonden naar Luxor. De 45-jarige hiphoplegende KRS-One wist zijn klassiekers nog altijd overtuigend neer te zetten zonder het geheel ‘outdated’ te laten overkomen. Samen met zijn toegewijde sparringpartner mc Supernatural verzorgde hij in Luxor Live een gedenkwaardige avond.

“Real hiphop is over here!”

Door trouwe hiphopliefhebbers wordt nog altijd naar de jaren ‘80 en ’90 verwezen als de gloriedagen van de hiphopmuziek. En volgens deze zelfde groep mensen wordt die muziek vandaag de dag ook niet meer gemaakt. Uitzondering echter is KRS-One, hij brak door in de jaren ’80 en is nog steeds springlevend en nog lang niet klaar met de hiphopindustrie. Vanavond staat hij met een gevuld voorprogramma en backup mc Supernatural in Luxor Live, speciaal voor de cassettebandjesgeneratie.

Natuurlijk wordt zo’n avond als deze netjes opgebouwd door ons eerst wat opwarmertjes voor te schotelen voordat we KRS-One te zien krijgen. De hele avond wordt aan elkaar gehost door LTH, een zogezegde oude rot in het vak, en één van de grondleggers van de Nederlandse hiphop. Als voorafje is daar de Nederlandse formatie Firecrackerz, erg verfrissend om geen jonge broekies op het podium te zien die zich toffer voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Nee, Firecrackerz bestaat uit een aantal kerels die duidelijk de 30 gepasseerd zijn en met veel plezier al een tijd met deze muziek bezig zijn. Het stel doet een beetje denken aan Brother Ali met hun optimistische boombap beats. Het is te zien dat deze mannen niet heel veel op het podium staan, maar ze zijn zondermeer erg enthousiast en overtuigd van zichzelf en weten ook het publiek hierin mee te krijgen.

Na deze verrassende act weet rapper H.T. uit Enschede niet te boeien. Het ontbreekt hem nog aan een stuk ervaring in het podiumoptreden en de interactie met het publiek. Tekstueel komt het ook niet helemaal uit de verf en de beats zijn een stuk minder interessant dan die van Firecrackerz.

Dan loopt KRS-One zelfverzekerd en onaangetast door vader tijd het podium op. Hij gooit een lp van zijn eerste album Criminal Minded  nog nieuw in seal op de tafel, waar de dj zich klaarmaakt om het optreden soepel te laten verlopen. Zodra KRS-One “Real hiphop is over here!” door de microfoon schreeuwt is het al duidelijk: hier staat een legende. Luxor Live gaat volledig los en rapt grotendeels ieder woord met deze man mee. De herkenbaarheid van de klassiekers is toch wel de drijvende kracht van dit optreden. KRS-One heeft een positieve energie die hij niet alleen uitstraalt, maar ook uitdraagt met de garantie dat de hele zaal uit zijn dak gaat.

Het duurt niet lang voordat ‘the teacha’ zijn vaste sparringpartner naar het podium roept: mc Supernatural, een waar freestyle-wonder. Dit krijgen we te zien wanneer Supernatural het publiek vraagt de broekzakken leeg te halen zodat hij het ene voorwerp na het andere door de spreekwoordelijke gehaktmolen kan halen. En hiermee krijgt hij de bewondering van het publiek in een handomdraai. KRS-One geeft samen met Supernatural zonder uit de hoogte te doen over zijn sterrenstatus een enorm energieke show, die als zeer gedenkwaardig zal worden beschouwd door al zijn fans die vanavond aanwezig zijn. Kortom: “Real hiphop is over here!”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland