Disco Ensemble is tienerjaren ver voorbij Disco Ensemble is tienerjaren ver voorbij

Jaakko & Jay verzorgen clownesk voorprogramma

, Tekst: Paul Aerts / Foto's: Peter Pricken

Disco Ensemble is tienerjaren ver voorbij

Jaakko & Jay verzorgen clownesk voorprogramma

Tekst: Paul Aerts / Foto's: Peter Pricken ,

In 2005 kwam het album First Aid Kit van Disco Ensemble uit, waarmee de band een tour door Europa waagde. Toen moest de Finse indieband het nog doen met een twintigtal toeschouwers in W2 in Den Bosch. Nu de band vijf jaar na dato weer in Nederland is, blijkt Nijmegen aanmerkelijk meer belangstelling te hebben voor het hyperactieve ensemble.

Jaakko & Jay verzorgen clownesk voorprogramma

In 2005 kwam het album First Aid Kit van Disco Ensemble uit, waarmee de band een tour door Europa waagde. Toen moest de Finse indieband het nog doen met een twintigtal toeschouwers in W2 in Den Bosch. Nu de band vijf jaar na dato weer in Nederland is, blijkt Nijmegen aanmerkelijk meer belangstelling te hebben voor het hyperactieve ensemble.

Het geweld van Disco Ensemble in Merleyn wordt vandaag vooraf gegaan door het eveneens Finse duo Jaakko & Jay. Deze twee stoere jongens spelen een mix van folk en indie met akoestische gitaar en drums. Minimalistisch, maar het lijkt te werken. Je zou bijna zeggen dat de plaat van Mumford & Sons drie keer te snel wordt afgespeeld. Daar doe je de jongens echter mee tekort; ze brengen een andere, intensere vibe over en hun teksten blaken van spitsvondigheid. Het cabareteske duo, want de twee weten het publiek te entertainen, is een fijne opwarmer voor de al vroeg aanwezige Disco Ensemble-fans.

En dan is het zo ver: na vijf jaar te schitteren in afwezigheid, mogen de bandleden van Disco Ensemble laten zien dat ze hun tienerjaren ontgroeid zijn. De zanger schrikt een beetje van de goed gevulde zaal. Maar de power waarmee Disco Ensemble’s oeuvre doorspekt is, wordt vanaf het eerste moment geserveerd door de Finnen. Gesterkt door de volle zaal laat het kwartet zien dat de zenuwen van een aantal jaar terug nauwelijks meer aanwezig zijn.

Er passeren vanavond nummers de revue van de drie laatste albums. Rustpuntjes als Headphones komen iets minder uit de verf. Vooral de Disco Ensemble-klassiekers We Might Fall Apart, Drop Dead Casanova en het hoogtepunt Black Euro worden met hart en ziel gespeeld. Het publiek zingt luidkeels mee. Disco Ensemble verrast het Merleyn-publiek met een aantal nieuwe nummers van het pas uitgekomen album Landing Space, die qua genre goed op hun plaats zouden zijn in een danceclub.

Als afsluiter van de avond kiest de formatie niet voor de gemakkelijke weg. Het spijkerharde Stun Gun blaast de laatste twijfelaars omver. Erg knap dat de band niet gaat voor de populairdere nummers This Is My Head Exploding of Magic Recoveries.

Na een daverend en verrassend optreden sluit de band af met een overweldigend dankwoord. Nee, de timide houding van vijf jaar geleden is nergens meer te bekennen. Finland heeft duizenden meren maar een band als deze is erg zeldzaam.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland