Shock and Awe met Shaking Godspeed Shock and Awe met Shaking Godspeed

Prima presentatie van steengoed album

, Tekst: Rob Malschaert / Foto's: Rianne Luiten

Shock and Awe met Shaking Godspeed

Prima presentatie van steengoed album

Tekst: Rob Malschaert / Foto's: Rianne Luiten ,

Eerder dit jaar doopte Shaking Godspeed zijn ep al in Merleyn. Deze donderdag was de door Suburban en Quadrofoon uitgebrachte cd/lp getiteld ‘Awe’ aan de beurt. Door velen bestempeld als kanshebber voor album van het jaar. Ik ben benieuwd of deze hooggespannen verwachtingen live worden waargemaakt.

Prima presentatie van steengoed album

Vorig jaar nog omschreef 3VOOR12 een eerste kennismaking met Shaking Godspeed als “Muziek om vrouwen bij te schaken en naar het toilet te slepen, midden in een politiebureau te gaan pissen en in bloederige bargevechten te geraken.” Dat klinkt goed: een lekker potje zompige bluesrock met een flinke scheut stoner en psychedelica. 

Merleyn is erg goed gevuld vanavond, vrijwel vol zelfs en het publiek heeft er zin. Dit geldt ook voor Shaking Godspeed. Dat hier mannen staan die wel vaker gespeeld hebben is te zien; erg relaxed staan de drie heren erbij. Dit relaxte sfeertje van zowel band als publiek blijft de rest van de avond bestaan. Daarmee is gelijk ook het enige minpunt van het optreden genoemd. Ondanks de erg verrassende en goede muzikale uitvoering, blijft de show wel een klein beetje kabbelen. 

Shaking Godspeed knalt er een flink aantal nummers doorheen. Geen pauzes tussendoor, gewoon stevig en strak doorspelen. Dat de band het in het verleden vooral moest hebben van jams en improvisaties is goed te horen. Op het moment dat ze los gaan in zo’n jam-achtig stuk blijkt dat daar de echte kracht van de band ligt. Het is dan ook bewonderenswaardig dat je het idee hebt naar een vette jam te luisteren maar dat toch écht ‘liedjes met kop en staart’ worden gespeeld.

Na een stevige aftrap ruilt de bassist halverwege de show voor de eerste maal zijn bas in voor een orgel. Het tempo gaat wat omlaag en de psychedelica wordt van stal gehaald. Ook hier draaien de drie bluesrockers hun hand niet voor om. Waar eerst af en toe vocaal nog lekker uit de bocht wordt gevlogen, is de samenzang tussen Paul (bassist) en Wout (zanger en gitarist) opeens zuiver en erg mooi. 

Na dit rustigere en psychedelischere stuk wordt het gaspedaal weer stevig ingetrapt en blaast Shaking Godspeed zich met onder andere de hit Godspeed naar het einde van de show. In minder dan een uur is die dan ook afgelopen.

Al met al wordt vanavond een goed optreden neergezet, maar écht los gaat het niet. Wellicht wordt dat laatste veroozaakt door de hooggespannen verwachtingen. Met het steengoede album Awe in de hand en meer shows als dit gaat het echter vast en zeker goed komen met de band. Godspeed!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland