Geiser en King Locust geselen het publiek Geiser en King Locust geselen het publiek

Muziek voor gevorderden in de NDRGRND

, Tekst: Eelco van Eldijk / Foto's: archiefmateriaal 3VOOR12

Geiser en King Locust geselen het publiek

Muziek voor gevorderden in de NDRGRND

Tekst: Eelco van Eldijk / Foto's: archiefmateriaal 3VOOR12 ,

Het conventionele CDA-congres teistert dit weekend de regio, maar de NDRGRND durft twee bands uit Arnhem/Nijmegen te programmeren die maar al te graag afwijken van de paden der gematigdheid. Geen concessies, geen populisme, maar bijzondere en eerlijke muziek. Durven we nog een beetje ‘against the grain’ te gaan, of is dit te moeilijk voor het 1-2-3-4-publiek?

Muziek voor gevorderden in de NDRGRND

Dit najaar zorgt de NDRGRND iedere vrijdagavond voor interessante bands op haar knusse podium. Een prima initiatief, waarvoor niet eens entree betaald hoeft te worden, hulde! Vandaag is het de beurt aan Geiser en King Locust. Een gewaagde keuze, aangezien het niet de bands zijn waar een legioen gillende keukenmeiden en indiekids warm voor lopen.

Gelukkig kent Nijmegen nog andere muziekliefhebbers; beide bands kunnen rekenen op de aandacht en het geduld van het publiek. Geiser vuurt als eerste hun ontregelende en tegendraadse geluidsexplosies op de bezoekers af. Een orgie van psychedelica, noise en heavy rock, gecompleteerd met een ‘zanger’, die het zaakje nog verder laat dissoneren. De repeterende loopjes, knarsende effecten en brute grooves kronen Geiser tot één van de koningen van de Nijmegen Rock City-scene. 

Hoewel de band graag het gehele optreden blijft ontsporen, weten de muzikanten inmiddels beter te doseren en blijven ze het publiek verrassen met muzikale vondsten. Geiser is er nog niet, maar komt steeds dichter tot het monster dat in haar leeft. 

King Locust mag daarna aan de slag. De donkere muziek van het Arnhemse viertal gaat ‘deep, down and a little dirty’. De doomrockers klinken vandaag kamerbreed en bij vlagen zeer hoogpolig. Als een prikkelende, warme laag, schurend over je huid, imponeert King Locust van begin tot eind. De band speelt voornamelijk  nummers van het nieuwe album Poète Maudit en opent met Meth – tevens het eerste nummer van het album. Meth is een absoluut hoogtepunt. Het slepende nummer bezit alles wat King Locust zo goed maakt: prachtige ingehouden vocalen, een diepe bas, een bloedmooi gitaarthema, rollende maar strakke drums en een oceaan der leegheid. Het is een nummer om de tijd voor te nemen en dat doet de band maar al te graag.

De vier lange mannen uit Arnhem spelen vandaag op ontspannen wijze een bezwerend optreden, dat misschien wel één van de sterkste van het muzikale najaar van de Ndrgrnd zou kunnen zijn. En dat met zeker niet alledaagse muziek; chapeau! Daar kunnen alle fatsoensrakkers en dogmatische lieden op het congres in Arnhem dit weekend nog wat van leren. Zo kan het ook!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland